• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

03.06.2024

11:41

Delegacija Narodne skupštine Srbije u poseti Kini

FOTO TANJUG/ NEMANJA JOVANOVIĆ/

Politika

Delegacija Narodne skupštine Srbije u poseti Kini

Podeli vest

Delegacija Narodne skupštine Srbije doputovala je danas u Peking, gde će učestovati na Četvrtom sastanku Stalnog komiteta Svekineskog narodnog kongresa (SK SKNK), jednog od najvažnijih organa vlasti u Narodnoj Republici Kini.

Delegaciju srpskih parlamentaraca, koja je predvođena potpredsednicom Skupštine i predsednicom Odbora za spoljne poslove Marinom Raguš, dočekala je članica Grupe prijateljstva i članica Odbora za dijasporu SKNK Jan Ke, koja je poželela dobrodošlicu i istakla da je uverena da će ova poseta omogućiti dalje unapređenje odnosa naše dve zemlje, kao i da je ovo prilika da se naša delegacija bliže upozna sa zakonodavnim sistemom NR Kine.

Jan Ke je navela da su u Kini sa pažnjom pratili posetu kineskog predsednika Si Đinpinga Srbiji prošlog meseca i istakla je da su bili vrlo radosni prijemom koji su doživeli u Srbiji. Potpredsednica Raguš je predstavila članove srpske delegacije koji će učestovati sutra na Četvrtom sastanku Stalnog komiteta Svekineskog narodnog kongresa (SK SKNK), prenela je pozdrave predsednice Narodne skupštine Ane Brnabić i rekla da je Skupština Srbije rešena da unapredi odnose srpskog parlamenta i SK SKNK. Istakla da poseta ima veliki značaj, s obzirom na to da se događa neposredno nakon uspešne posete kineskog predsednika Si Đinpinga našoj zemlji, drugoj u osam godina, kao i da i veruje da će i ovog puta biti uspostavljen uspešan nivo saradnje.

Pored Jan Ke, srpsku delegaciju je dočekala i ambasadorka Srbije u Pekingu Maja Stefanović. Delegaciju pored potpredsednice Raguš, čine i potpredsednica Narodne skupštine i predsednica Odbora za privredu, regionalni razvoj, trgovinu, turizam i energetiku Snežana Paunović, predsednik Odbora za pravosuđe, državnu upravu i lokalnu samoupravu dr Uglješa Mrdić, kao i savetnik predsednice Narodne skupštine dr Mihajlo Jovanović.

Svako od članova delegacije imaće svoje izlaganje na sutrašnjem sastanku i govoriće o temama iz svojih resora. Stalni komitet Svekineskog narodnog kongresa (SK SKNK) je jedan od najvažnijih organa vlasti u Narodnoj Republici Kini. On deluje kao stalno telo Svekineskog narodnog kongresa (SKNK), koji je najviši zakonodavni organ u zemlji. SK SKNK ima širok spektar nadležnosti, uključujući donošenje zakona, tumačenje Ustava i zakona, nadgledanje rada državnih organa, kao i imenovanje i smenu visokih zvaničnika. On takođe može odlučivati o ratnim i mirovnim pitanjima i odobravati međunarodne ugovore. SK SKNK se sastoji od predsednika, potpredsednika, generalnog sekretara i drugih članova.

Broj članova varira, ali generalno uključuje predstavnike različitih regiona i etničkih grupa Kine i članovi se biraju iz redova poslanika SKNK. Ovaj komitet predstavlja važan mehanizam u kineskom sistemu vlasti, omogućavajući efikasnu i kontinuiranu upravu i donošenje odluka u periodu između sesija SKNK. Stalni komitet trenutno ima 175 članova, od čega 13 potpredsednika. Predsednik Svekineskog narodnog kongresa je Džao Leđi (Zhao Leji), koji je samim tim predsednik i Stalnog komiteta. On je na ovoj funkciji od marta 2023. godine (petogodišnji mandat) i trenutno je treći po rangu član Stalnog komiteta Politbiroa Komunističke partije Kine.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Kosta K. opet šokira svojim ponašanjem, evo koga prisluškuje!
Hronika

Kosta K. opet šokira svojim ponašanjem, evo koga prisluškuje!

Dečak-ubica, Kosta K. (14) počinio je krvavi pir 3. maja prošle godine u Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar" na Vračaru kada je ubio devetoro učenika i radnika obezbeđenja ove vaspitno-obrazovne ustanove i od tog dana, on se nalazi na Klinici za neurologiju i psihijatriju za decu i omladinu.

25.06.2024

19:51

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija