• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

08.06.2024

14:15

Jedan narod, jedan sabor - Srbija i Srpska! Dan koji će ostati ispisan u istoriji srpskog naroda

Peđa Milosavljević

Politika

Jedan narod, jedan sabor - Srbija i Srpska! Dan koji će ostati ispisan u istoriji srpskog naroda

Podeli vest

Svesrpski sabor u Beogradu - okupiće nekoliko hiljada ljudi iz Srbije i Republike Srpske. Planirana je i zajednička sednica dve vlade, kao i zajednički umetnički program. Biće potpisani brojni memorandumi i sporazumi, a većina se odnosi na jačanje saradnje u oblasti privrede.

Jedinstvo srpskog naroda postavljeno je kao cilj Sabora Srbije i Republike Srpske. Usvojeno je više dokumenata o razumevanju i saradnji dve strane. Biće usvojen i predlog zajedničke Deklaracije o zaštiti nacionalnih i političkih prava i zajedničke budućnosti srpskog naroda.

Dom Garde

U Domu Garde biće održava obilazak veterana iz Srbije i Republike Srpske sa početkom u 14 časova.

 

 

 

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i predsednik Republike Srpske Milorad Dodik, u okviru svesrpskog sabora "Jedan narod, jedan sabor – Srbija i Srpska“, stigli su u Dom Garde na Topčideru, gde se obraćaju veteranima Republike Srbije i Republike Srpske.

- Zapadno od Drine uvek bi nam govorli kako je Srpska genocidna tvorevina, a nisu mogli da kažu da je to narod koji je ustao da brani ognjišta. Hvala vama borcima borci koji ste čuvali i sačuvali, odbranili svoju zemlju i do današnjeg dana doveli RS kao uspešan entitet gde se srpski narod oseća sigurno. Hvala vama iz Srbije koji ste uvek štitili naše nacionalne interese na svakom mestu kad vas je država pozvala rizikujući živote. Hvlaa jer ste svojoj otadžbini davali ono što je najvrednije. Niko drugi sa vama ne može da se poredi. Mi danas, ne stavljamo srpske junake u crne džakove, mi danas naše junake poštujemo, pognemo glavu pred njima, pokažemo poštovanje, i kažemo hvala za sve što ste učinili za Srbiju - istakao je Vučić.

Foto: Tanjug

 

Pored dvojice predsednika, u programu učestvuju i veterani kojima će se obratiti resorni ministri Republike Srbije i Republike Srpske, ministar za rad, zapošljavanjе, boračka i socijalna pitanja Srbije Nemanja Starović i ministar rada i boračko-invalidske zaštite Srpske Danijel Egić, a zatim i general Vojske Republike Srpske Budimir Gavrić i general Vojske Jugoslavije Vladimir Lazarević.

U Domu Garde prisutni su predstavnici svih boračkih organizacija i organizacija veterana iz Republike Srbije i Republike Srpske.

 

Obraćanje patrijarha Porfirija

Patrijarh srpski Porfirije obratio se prisutnima i javnosti i uputio snažnu poruku.

Više o tome pročitajte OVDE.

Obraćanje predsednika Vučića

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić obratio se prisutnima i javnosti  nakon zajedničke sednice vlada Republike Srbije i Republike Srpske.

- Nije lako posle Mileta govoriti, počeću od onoga što je naglasio kao nešto važno. Rekao je važnu stvar oko koje smo se dogovorili još pre 10 godina. Napravili smo dogovr koji nikad nismo prekršili, a to je da Srbija i Srpska, bez obzira na to hoćemo li nekad imati različita viđenja, najboljim odnosima, da nikada ne sme da trpi zbog toga i da u Srbiji ne sme da se čuje loša reč o Srpskoj o brnuto. Ponosan sam na to što sam rođen u Beogradu, a nikada me niste čuli da sam govorio da sam zbog toga bolji od nekog drugog. Naš junački narod na KiM nikada nije i nikada neće dozvoliti da ostane bez svog imena i svoje srpske države ma koliko teško bilo. Pred nama su teški dani, i zbog onoga što se zbiva u svetu - rekao je predsednik Vučić i dodao:

- Ako pogledate Evropu i Ameriku kažu da ne sme Rusija da pobedi, sa druge strane Rusija kaže da ne sme da izgubi. Sve to vodi u katastrofu. Najvažniji srpski interes je očuvanje mira. Napadani smo, proganjani, gubili živote... Mislim da je vreme da čuvajući mir gradimo budućnost za naš narod, da nismo bili deo tih ratova bilo bi nas više nego Holanđana. Smatram da je mir naš ključni itneres.

Foto: printskrin

 

Kompletno obraćanje predsednika Srbije Aleksandra Vučića možete pročitati u posebnoj vesti.

Zajednička sednica

Zajednička sednica vlada Republike Srbije i Republike Srpske u prisustvu dvojice predsednika i crkvenih velikodostojnika održava se u Palati Srbija.

Premijer Miloš Vučević otvorio je zajedničku sednicu.

- Predlažem da utvrdimo dnevni red koji ste dobili, glasanjem je utvrđeno jednoglasno da je usvojen dnevni red. Želim da iskažem jasnu spremnost da zajednički radimo sa vladom RS na sprovođenju svih memoranduma zajednički usvojenih, da zajednički radimo na očuvanju identiteta, ne ugrožavajući nikoga, i da poštujemo sve. Vlada republike Srbije daje punu podršku predsedniku Srbije onim što će biti usvojeno danas, a mi ćemo tu deklaraciju dati na usvajanje u narednih 90 dana - rekao je Vučević.

Dodik: Zajedno ćemo Dan Srbije 15. februar obeležavati kao Dan Republike Srpske! 

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik na zajedničkoj sednici vlada Republike Srbije i Republike Srpske poručio je da bez podrške i razumevanja predsednika Srbije Aleksandra Vučića ne bi ni došlo do ovakvog okupljanja kakvo je Prvi svesrpski sabor.

Više o tome pročitajte OVDE.

Ministri Martinović i Minić: Saradnja Srbije i Srpske u nizu oblasti

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Savo Minić kaže da bi nedavno potpisani sporazum i memorandumi, koji čekaju ratifikaciju u skupštinama Srbije i Srpske, u praksi trebalo da omoguće efikasnije agrarno plaćanje i izlazak na treća tržišta.

Njegov kolega iz Srbije, Aleksandar Martinović, ukazuje da se saradnja nastavlja i u nizu drugih oblasti, poput dogovora u polju fitosanitarne inspekcije, koja će doprineti boljem protoku robe.

Palata Srbije

Ispred Palate Srbija priređen je doček za najviše zvaničnike iz Republike Srpske. Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i predsednik Republike Srpske Milorad Dodik sačekali su patrijarha srpskog Porfirija.

 

 

Više o tome pročitajte OVDE.

Nakon svečanog dočeka, u 12 časova uslediće sastanak predsednika vlada Republike Srbije i Republike Srpske, predsednika Republike Srbije i Republike Srpske, srpskog člana Predsedništva Bosne i Hercegovine, predsednika narodnih skupština Republike Srbije i Republike Srpske, i patrijarha srpskog.

Ministar Mali sa delegacijom RS u obilasku nove zgrade Poreske uprave

Kako je prethodno najavljeno ministar finansija Siniša Mali krenuo je u oblizaka npve zgrade poreske uprave zajedno sa svojim kolegama iz delegacije Republike Srpske.

Sa ministrom Malim, u obilasku su Zora Vidović ministarka finansija u Vladi RS, te Srđan Amidžić ministar finansija u Savjetu ministara BiH.

Posle obilaska usledile su izjave za medije. Prva se obratila Dragana Marković, direktorna Poreske uprave Srbije, koja je istakla da je saradnja sa RS u poslednjim godinama izuzetno dobra, ali da je u planu njeno unapređenje.

Prisutnima se potom obradila Zora Vidović, koja je poručila da joj je jako drago što je videla savršen objekat nove zgrade poreske uprave te da je sigurna, da iako su dosadašnji rezuzlatati ove ustanove bili odlični, u narednom periodu će biti još bolji. Kako je najavila fiskalizacija u Srpskoj kreće ove sedmice, i izrazila je veliku zahvalnost partnerima na podršci iz Srbije koja je uvek tu.

- Srbija je lider u regionu, a da bi to imali morate da imate uslove, a jedan od njih je pravilno korišćenje uslova fiskalne - monetarne - rekao je na početku obraćanja Srđan Amidžić. 

Vučević se sastao sa Mandićem

Premijer Srbije Miloš Vučević sastao se u Palati Srbija sa predsednikom Skupštine Crne Gore Andrijom Mandićem.

Vučević će kasnije imati sastanak i sa Srbima iz regiona.

Predsednik Vučić nakon molebana: Samo na tim čvrstim temeljima možemo da gradimo naše sutra

Predsednik Vučić se posle molebana oglasio na zvaničnom Instagram nalogu:

- Molimo se da sve nesloge ostanu iza nas, da pošaljemo poruku mira, sloge i bratske ljubavi, da glasno kažemo da srpski narod najviše želi mir, jer je najveću cenu uvek plaćao kada mira bilo nije. Da u slozi i uzajamnom poštovanju živimo sa svojim komšijama, da zajedno napredujemo i sami biramo svoju budućnost - napisao je između ostalog Vučić.

Moleban u Hramu Svetog Save

Patrijarh Porfirije stigao je u Hram Svetog Save. Moleban za Republiku Srbiju i Republiku Srpsku trebalo bi da počne u 9.30 sati.

 

 

U Hram su stigli brojni zvaničnici Republike Srpke i Srbije. Moleban će služiti patrijarh Porfirije.

Svesrpski sabor simbolično počinje u crkvi koja je simbol sabornosti i jedinstva.

U Hram Svetog Save stigli su predsednik Srbije Aleksandar Vučić i predsednik Republike Srpske Milorad Dodik.

Foto: Peđa Milosavljević

Informer.rs/printscreen

Kako se može videti na slikama, Hram je prepun.

Patrijarh srpski porfirije u Hramu Svetog Save služi moleban za Srbiju i Republiku srpsku. Molebanu prisustvuju i predsednik Vučić, predsednik RS Milorad Dodik, predsednik Skupštine CG Andrija Mandić, kao i svi drugi zvaničnici.

Foto: Peđa Milosavljević

 

Patrijarh Porfirije obratio se prisutnima i javnosti nakon završenog molebana.

- Za jedinstvo, za sabornost, za mir, nema boljeg mesta za sabiranje i saborovanje za početak svakog dobrog i blagoslovenog dela od doma božjeg. Drugo ime za crkvu jeste sabor, duhovni zakon je takav da što se više približavamo bogu, bliži smo i jedni drugima. Kada se udaljimo od boga i crkve time se udaljavamoi jedni od drugih. Gde ima crkve ima i naroda, našeg naroda, tamo gde nema crkve, gde se narod udalji od crkve on odumire, prestaje da postoji - rekao je patrijarh na početku svoje besede i nastavio:

- Sabiramo se u jedno braćo i sestre, da bi darove koje smo dobili od boga upotrebili za dobro. Ne sabiramo se protiv, protiv bilo koga, nego se sabiramo za dobro najpre svoje, ali i svih koji žive sa nama i oko nas. Svaki drugi cilj i sadržaj sabiranja nije naš i neće i ne može biti blagosloven. Samo onda kada znamo ko smo, vrednujemo pravoslavni način života, mi dobro znamo ko smo, zato i jesmo sposobni da razumemo jedni druge, da razumemo drugog i drugačijeg čoveka druge vere i drugog naroda.

Kako je naglasio od davnih vremena naš narod se sabira u hramovima i slavi ime Isusa Hrista.

- Crkva sve poziva i vapi raširenih ruku da dođu u zgarljaj - rekao je on.

Foto: Informer.rs/printscreen

 

Rekao je da u današnje doba kada orkanske bure prete svetu, poziva sve na duhovno jedinstvo, na razumevanje i poštovanje.

Na kraju molebana mogla se čuti Himna Svetom Savi.

Potpisan Memorandum o saradnji MDULS i Ministarstva Republike Srpske

Ministarka državne uprave i lokalne samouprave Republike Srbije Jelena Žarić Kovačević i ministarka uprave i lokalne samouprave Republike Srpske Senka Jujić potpisale su, u okviru današnjeg Svesrpskog sabora, Memorandum o saradnji između dva ministarstva.

Cilj potpisanog Memoranduma je razmena dobre prakse i normativnih rešenja između potpisnica, razmena iskustava i pružanje ekspertske podrške u planiranju, pripremi i sprovođenju projekata, kao i razmena publikacija i druge stručne literature, uključujući i druge oblike saradnje.

Program Svesrpskog sabora

Hram Svetog Save

- 9.30 Moleban za Republiku Srbiju i Republiku Srpsku

Palata Srbija

- 11.00 Sastanak predsednika Srbije i RS, srpskog člana Predsedništva BiH, predsednika narodnih skupština, predsednika vlada Srbije i RS i srpskog patrijarha Porfirija

- 12.00 Zajednička sednica vlada Srbije i RS u prisustvu dvojice predsednika i crkvenih velikodostojnika

- 13.00 Razmena potpisanih dokumenata u prisustvu predsednika Srbije i RS

- 13.10 Obraćanje predsednika Srbije i RS Aleksandra Vučića i Milorada Dodika

Dom garde Topčider

- 14.00 Obilazak veterana iz Srbije i Republike Srpske

Trg Republike

- 17.00 Centralna manifestacija "Jedan narod, jedan sabor - Srbija i Srpska"

- 17.45 Obilazak Narodnog muzeja

- 21.00 Vatromet iz Parka RS na levoj obali save (Novi Beograd)

"Očekuje se 10.000 ljudi"

Vlada Srbije je usvojila više protokola i memoranduma o saradnji sa Vladom RS, u oblastima od kulture, prosvete, poljoprivrede, trgovine, turizma, do brige o porodici i dijaspore. Data je i saglasnost na Odluku o uspostavljanju privredne i kulturne saradnje između Užica i Banjaluke.

Očekuje se da u okviru sabora 10.000 ljudi prisustvuje skupu koji će biti održan na Trgu republike. Kako je najavljeno, učešće će uzeti 48 kulturno-umetničkih društava, među njima 2.500 igrača koji će izvesti splet srpskih igara.

Pored toga pet "migova" će nadletati Trg republike. Planiran je i prenos fudbalske utakmice Srbija-Švedska na video-bimu.

Da bi ugođaj bio potpuniji planiran je karneval brodova na Savi.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

Piksijevi igrači nisu imali pojma šta rade! Da li trener treba da ponudi ostavku nakon debakla reprezentacije?
Live TV

Piksijevi igrači nisu imali pojma šta rade! Da li trener treba da ponudi ostavku nakon debakla reprezentacije?

Fudbalska reprezentacija Srbije završila je svoje učešće na Evropskom prvenstvu u fudbalu. Ovo je jedno veliko takmčenje u kome nismo uspeli da prođemo grupu. U emisiji "Info dan" gosti su bili sportski novinar Dejan Anđus i direktor Srpskog telegrafa Saša Milovanović. Uživo u program uključilli su se trener Crvene zvezde Zoran Filipović, fudbalski trener Milorad Anđus i fudbaler Zdravko Kuzmanović.

26.06.2024

17:10

Roditelji odgovaraju za nezakonita dela svoje maloletne dece! Nastavnica ranjena u "Ribnikaru" ima pravo na naknadu materijalne štete! (VIDEO)
Live TV

Roditelji odgovaraju za nezakonita dela svoje maloletne dece! Nastavnica ranjena u "Ribnikaru" ima pravo na naknadu materijalne štete! (VIDEO)

Pred Višim sudom u Beogradu, u ponedeljak, održan je parnični postupak protiv tuženih Miljane i Vladimira Kecmanovića, roditelja maloletnog dečaka koji je 3. maja prošle godine počinio masakr u Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar" na Vračaru po tužbi ranjene nastavnice Tatjane Stevanović. Na ovu temu govorili su novinarka Informera Jelena Rafailović i advokat Dragoš Cukavac.

26.06.2024

13:01

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Da li se krstite kada prođete pored crkve?
Srbija

Da li se krstite kada prođete pored crkve?

Primetili ste sigurno i videli mnoge da se prolazeći pored crkve, bilo pešice, bilo nekim prevoznim sredstvom, prekrste. Možda i vi to često radite, a ne znate da li postupate ispravno ili je pak reč o sujeverju.

26.06.2024

15:17