• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

08.06.2024

10:59

Srbija će uvek biti uz svoj narod, ma koliko teško bilo! Vučić: Za jedinstvo našeg naroda izborili smo se danas! (FOTO/VIDEO)

Tanjug/Marko Đoković

Politika

Srbija će uvek biti uz svoj narod, ma koliko teško bilo! Vučić: Za jedinstvo našeg naroda izborili smo se danas! (FOTO/VIDEO)

Podeli vest

Svesrpski sabor održava se danas u Beogradu, a okupiće nekoliko hiljada ljudi iz Srbije i Republike Srpske. Prema planu i programu, delegacije Srbije i Republike Srpske održaće brojne sednice, među kojima je i sastanak predsednika Republike Srbije Aleksandra Vučića i Republike Srpske Milorada Dodika, srpskog člana Predsedništva BiH Željke Cvijanović, predsednika narodnih skupština Republike Srbije i Republike Srpske, predsednika vlada Republike Srbije i Republike Srpske i patrijarha srpskog Porfirija.

14.00 Vučić i Dodik sa veteranima srpske vojske

- Nacionalni interes i zaštita Srbja je ključno pitanje za nas. Snažna Srbija, ona za koju se svi borimo je interes svih nas, to najbolje danas radi Aleksadnar Vučić. Ako vam nešto nije jasno oko državne i nacionalne politike onda gledajte šta kaže Vučić. Politika koja ne prihvata da bude vođena sa strane, politika koja traži u budućonsti jedinstvo srpskog naroda, poruke da će se braniti gde god bio ugrožen je politika koju imamo u Srbiji - rekao je Milorad Dodik.

Zatim se obratio predsednik Srbije Aleksandar Vučić i zahvalio se veteranima srpske vojske. 

- Svih prethodnih godina svi su se plašili da zahavle ljudima koji su branili otadžbinu, a nisu smeli sebe da pogledaju u oči i kažu da je to običan narod koji je ustao da se bori za svoj narod... Zato vam hvala što ste odbranili i do dnašanjeg dana doveli Srpsku kao uspešan entitet... Hvala Vama iz Srbije što ste uvek i na svako mestu štitili naše nacionalne interese, gde god vas je država pozvala... Hvala vam jer ste davali svojoj zemlji i otadžbini ono što je najvrednije i zato što niko drugi ne može sa vama da se poredi. Mi danas ne stavljamo srpske junake u crne džakove i ne izručujemo ih nekom drugom, mi danas svoje junake potujemo, pognemo glave pred njima... Beskrajno hvala i vama generale i svima koji su danas sa nama i prema našem narodu i molim vas da zajedno sa braćom iz RS se često družite, zargovarate i ramzenite iskustva jer verujem da će nam oni biti od značaja kako bismo mogli da se sećamo svega što se dešavalo na teritoriji Jugoslavije i da ne bismo dali da se zaborave zločini nad našim narodom, ali i vaše herojstvo - rekao je predsednik Vučić i za kraj svima poželeo sve najbolje.

13.45 Razmena potpisanih dokumenata 

 Nakon sednice dveju vlada, usledila je razmena potpisanih dokumenata u prisustvu predsednika Republike Srbije i Republike Srpske. 

12.00 Sednica dveju vlada

Nakon svečanog dočeka, u 12 časova usledio je sastanak predsednika vlada Republike Srbije i Republike Srpske, predsednika Republike Srbije i Republike Srpske, srpskog člana Predsedništva Bosne i Hercegovine, predsednika narodnih skupština Republike Srbije i Republike Srpske, i patrijarha srpskog.

Siniša Mali: Robna razmena između Srbije i RS prešla nivo od milijardu evra

- Kada je bilo potrebno Srbija je iz budžeta izdvajala i izdvajaće za projekte u RS. EXPO je najveća razvojna šansa za ceo region, od toga će imati korist i RS. Do kraja godine ćemo završiti i Kuzmin-Sremska rača, otvaramo još jednu saobraćajnicu... Mislim da je važna izgradnja gasovoda kroz RS. Važno je da što pre napravimo industrijsku zonu, kako bi ostvarili mogućnost za otvaranje novih fabrika, za nova radna mesta, da zajedno radimo na ekonomskom razvoju, da podignemo plate, penzije... - rekao je Siniša Mali. 

Memorijalni centri 

Vlade Srbije i Republike Srpske usvojile odluku o hitnoj pripremi konkursa za idejno rešenja izgradnje memorijalanih centara za obeležavanje mesta stradanja u Donjoj Gradini i u Beogradu. 

Deklaracija jednoglasno usvojena

Deklaracija o zaštiti nacionalnih interesa jednoglasno danas usvojena na zajedničkoj sednici vlada Srbije i Republike Srpske. 

- Deklaracija je jednoglasno usvojena - konstatovao je premijer Vučević i dodao:

- Doneli smo istorijsku značajnu odluku. 

Obraćanje patrijarha Porfirija

- Svaki narod ima svoj pečat, posebnost, ima svoj identitet. Identitet je duhovna kategorija, u zavisnosti od toga koji je duhovni identite, kakav je i koji je koren, zavisiće i sve ostalo. Naš duhovni identitet je zapečaćen Hristom, pravoslavnom verom, i u tome je naš narod jedan jedinstven i prostorno i dijahrono. Ono što je rekao predsednik Vučić podvlačenjem faktora ekonomije, dodao bih i važan faktor a to je duhovni identitet. Važno je da budemo ono što jesmo. Može biti da obezbedimo sve spoljašnje, ali ako nas nema onda je to prazna orahova ljuska. Kao svaki narod imamo pravo da saborujemo, imamo i obavezu da to činimo ako hoćemo da nas ima, da nas bude - rekao je Porfirije i dodao: 

Foto: Tanjug/Marko Đoković

 

- Iz tog razloga, kako sam rekao, sabiramo se, ne protiv i nikada se nismo sabirali protiv, sabiramo se za. Za to da budemo ono što jesmo, da darove koje smo dobili od boga umnožili u slavu njegovu, da bi bez straha i kompleksa stupali u kreativan plodotvoran dijalog sa svima koji su oko nas i sa nama. Molim se da svaki sabor koji ima za cilj dobro uvek bude bogom blagosloven - rekao je Porfirije.

Obratio se predsednik Vučić

- Nije lako posle Mileta govoriti, ali počeću sa onim što je on naglasio što je jako važno. Rekao je jednu važnu stvar oko koje smo se mi dogovorili još pre 10 godina. Napravili smo prvi dogovor koji nikada nismo prekršili, da Srbija i Srpska nikada ne smeju da trpe i da se u Srpskoj čuje loša reč o Srbiji i obrnuto! 

Foto: printscreen

 

- Pred nama su teški dani. Nije teško predvideti da kada sila udari na silu, da niko ne želi da se povuče. Vitalni i najvažniji srpski interes je očuvanje mira. Napadani smo, proganjani, ali čuvajući mir, mi gradimo budućnost. U deklaraciji smo govorili o KiM, o Rezoluciji 1244, ali smo jasno govorili i o dijalogu kao suštinskom rešavanju problema između nas i albanaca, ne postoji drugog rešenja, sem dijaloga. U deklaraciji su pažljivo birane reči. 

- Ekonomija je suština i prva tačlka nacionalne bezbednosti, od vitalnog je interesa za sve nas i to je ono što nam daje snagu. Bez toga mi nemamo očuvanje ćiriličkog pisma, jezika... zato ta ekonomija mora da znači privlačenje investitora i mislim da je to jedna od oblasti na kojoj moramo da radimo. 

- Bili smo izloženi i pod pritiscima po pitanju članstva Kosova u SE. Donošenje rezolucije o Srebrenici za koju ne krijemo da je bila poprište ili mesto dešavanja jezivih stvari, i to na najsnažniji način osuđujemo, na jedno pitanje nikad nismo mogli da dobijemo odgovor. Ako je 2015. doneta generalna rezolucija o genocidu u svim dleovima sveta, zbog čega je morala da se donosi specifična godinama kasnije? Je li ta razolucija donela pomirenje? Ne, donela je radost jednima, a bes i gnev na drugoj stvari. Dolazimo do ključnog trećeg pitanja "što ste onda donosili tu rezoluciju". Upravo zbog toga da bi se mi sukobljavali pa da dolaze mirotvorci iz Evrope.

Foto: TANJUG/ MARKO ĐOKOVIĆ/

 

 

- Moramo da budemo otvoreni za razgovor sa svima, moramo da sarađujemo sa partnerima na Zapadu dopalo se to nekima ili ne. Sutra će svi da traže plate, mesto u modernom svetu... U samoj deklaraciji postoji tačka koja govori o očuvanju naših prijateljstva, onih kojih se nismo stideli i nikada nećemo.

- Uvek ćemo biti spremni na razgovore koji će da vode miru i poboljšanju odnosa. Moja molba Dodiku i svima je, u deklaraciji se pozivamo na Dejtonski sporazum, jasno znamo da smo potpisali Dejtonski sporazum, kao neko ko bi morao da bude garant sprovođenju. U Hrvatskoj imate 20.000 Hrvata pravoslavne vere. Zabranjuju predsedniku Srbije da poseti Jasenovac. Zamislite da ne možete da posetite, da to bude zatvoreno mesto, i ćute svi. Zbog toga ćemo da gradimo i da završimo što je moguće pre i brže i Donju gradinu i Beograd. Biće uz Savu, Sava nam je leševe donosila, da svi vide kakvo je stradanje srpskog naroda bilo.

- Mile dobro čita raspoloženje naroda u RS. Moja molba vama, Srbija je tu i nigde neće otići, uz Srpsku je. Neću da vam ulazim u to, vi donosite odluke, samo vas molim da milion puta razmislite koliko nam je svima potreban mir. Nemojte da brinete, znam sve one koji se zaklinj u kafani, nagledao sam se i onih koji su mi držali pridike o srpstvu, a kad sam uneo zastavu prišli su mi i rekli da je to zabranjeno. Znaju ovi i sa KiM, da kad god je muka zovi Vučića. Srbija nikada neće ostaviti Srpsku na cedilu, pokušajte u miru sa svim drugima da rešavate probleme. Srećan sam što sada uplaćujemo novih 10 miliona evra za auto-put o Bijeljine do Sremske rače. Uvek smo imali saborovanje, za jednu stvar nemojte da brinete nikada, Srbija će biti uz svoj narod ma koliko teško bilo. Ovo u UN je bilo teško i komplikovano, ali odlučili smo da se borimo. Molim vas da se borimo i izborimo za mir, napredak naše ekonomije, a za jedinstvo našeg naroda izborili smo se danas i ne dajmo da nam ga iko ikada sruši.

 

 

Obratio se premijer Miloš Vučević 

- Predlažem da utvrdimo dnevni red -  rekao je Vučević na početku, nakon čega je isti usvojen. 

- Čeka nas puno posla i u oblasti svih sfera društvenog života, ali i u očuvanju identiteta našeg naroda koji je nedeljiv. Vlada Republike Srbije daje punu podršku predsedniku Republike Srbije u sprovođenju onoga što je deklaracija. 

Foto: Tanjug/Marko Đoković

 

Radovan Višković, premijer Republike Srpske se zatim obratio. 

- Hvala Srbiji i čitavom timu koji je tu oko njega za jednu ovakvu podršku svim Srbima koji ne žive u matici i ovo je jedno veliko ophrabrenje za njih. Siguran sam da pišemo istoriju sprskog naroda, sve što radimo, radimo da zaštitiimo sebe, svoj narod i svoj put. Hvala, predsedniče, na ovakvom istorijskom iskoraku - rekao je Višković. 

Andrija Mandić, predsednik Skupštine Crne Gore, zamolio je da se svi ne stavljaju u isti koš i da se ima osećaj za Srbe koji misle srpski. 

- Budućnost će biti takva da možemo u nekom sledećem periodu da ovo ne bude skup samo dveju država, već da ih bude više, da budemo jedni drugima najbbliži kao što smo bili ranije. 

Foto: Tanjug/Marko Đoković

 

 

Milan Knežević, predsednik DNP-a, zatim se obratio i poslao jasnu poruku celom srpskom rodu. 

- Rizikujući da u ovoj vladi ne dobijem ni mesto ložača kotlova, želim da na ovom Saboru jasno saopštim da se ponosim što sam Srbin iz Crne Gore i što sam sa svojom porodicom glasao za zajedničku državu sa Srijom. Želim da pošaljem poruku našem narodu u CG da digne glavu, da bude ponosan i nepokolebljiv i da je ovo poruka srpskog jedinstva! Živela Srbija, živela Republika Srpska, nek je večna Crna Gora! 

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik se obratio! 

- Ovo je sabor svih nas! Ponosan sam što sam saradnik Aleksandra Vučića na ovom pitanju. Srpski nacionalni interesi nemaju alternativu - rekao je Dodik! 

- Zajedno ćemo kao Dan Srbije 15. februar obeležavati i kao Dan Republike Srpske ! 

Foto: printscreen

 

- RS je bila zadovoljna autonomijom koju je dobila putem Dejtonskog sporazuma, ali je to dovedeno u pitanje, BiH ne može da nastavi sa kršenjem Dejtona, bolje je da živimo kao dobre komšije nego da budemo trajno posvađani ukućani, sprski narod želi mir. Mi nismo genocidni narod i tačka. Ova rezolucija se nas ne tiče. Srpski narod mora trajno da oda priznanje predsendiku Vučiću i da stane iza njegove borbe. Moramo da kažemo da, Kosovo i Metohija je neotuđivi deo Srbije, ali i Republike Srpske, koja svoje vrendosti baštini u srpskim korenima sa Kosova. 

- Ovo je srpski sabor, ovo je kontinuitet! On će godinama biti osmišljeniji, donosiće više operativnijih dokumenata. 

11.40 Završen sastanak 

U Palati Srbija završen je sastanak delegacija Srbije i Republike Srpske, a predsednik Vučić se nakon toga oglasio na svom Instagramu. 

 

 

11.10 - Počeo sastanak delegacija 

U Palati Srbija počeo je sastanak delegacija Srbije i Republike Srpske, koje predvode predsednik Srbije Aleksandar Vučić i predsednik Republike Srpske Milorad Dodik, a sastanku prisustvuje i patrijarh Srpske pravoslavne crkve Porfirije.

Foto: TANJUG/ MARKO ĐOKOVIĆ/

 

 

11. 00 - Doček ispred Palate Srbija 

Ispred Palate Srbija u 11 časova su predsednik Vučić, premijer Srbije Miloš Vučević i predsednica Narodne Skupštine Ana Brnabić dočekali srpskog člana predsedništva BiH Željku Cvijanović, predsednika Republike Srpske Milorada Dodika, predsednika Vlade Republike Srpske Radovana Viškovića i predsednika Narodne skupštine RS Nenada Stevandića.

Tokom dana predviđen je niz drugih aktivnosti, a centralno obeležavnaje manifestacije biće održano na Trgu Republike u 17 časova, sa bogatim kulturno-umetničkim programom.

 

Zajednička sednica vlada Republike Srbije i Republike Srpske u prisustvu dvojice predsednika i crkvenih velikodostojnika, trebalo bi da počne u 12 časova, a u 13 sati uslediće razmena potpisanih dokumenata u prisustvu predsednika Republike Srbije i Republike Srpske.

Tokom dana predviđen je niz drugih aktivnosti, a centralno obeležavnaje manifestacije biće održano na Trgu Republike u 17 časova, sa bogatim kulturno-umetničkim programom.

Svesrpski sabor se organizuje sa ciljem da se pošalje poruka da su Srbi, gde god da žive, jedan narod, da streme istim ciljevima, imaju zajedničku istoriju, promovišu mir i dobre odnose u regionu.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

Imamo li nade protiv Danske? Selektor Stojković dao jednu od njegovih antologijskih izjava! (VIDEO)
Live TV

Imamo li nade protiv Danske? Selektor Stojković dao jednu od njegovih antologijskih izjava! (VIDEO)

Selektor Srbije Dragan Stojković Piksi izovorio je legendarnu rečenicu pred odlazak u Lisabon: "Kakav bre plasman za Svetsko prvenstvo?" Tada smo pobedili. Da li ste mu verovali kada je rekao da ne treba da brinemo i da će odvesti Srbiju na Evropsko prvenstvo? Evo nas danas u Nemačkoj! Šta možemo da očekujemo u utakmici protiv Danske? Na ovu temu u "Info jutru" govorili su bivši reprezentativac Predrag Mijatović i novinar sportske rubrike Informera Ljubiša Vidović. Uživo u program javio se i Jovan Šurbatović, generalni sekretar Fudbalskog saveza Srbije.

23.06.2024

12:36

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija