• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Sputnjik

10.06.2024

11:44

Na šta su se u stvari obavezali Vučić i Dodik pred patrijarhom i Svetim Savom? Pokrenuta je temeljna priprema za istorijske lomove koji dolaze!

Tanjug

Politika

Na šta su se u stvari obavezali Vučić i Dodik pred patrijarhom i Svetim Savom? Pokrenuta je temeljna priprema za istorijske lomove koji dolaze!

Podeli vest

Nacionalna politika Srba mogla bi da se računa na period pre i posle 8. juna 2024. godine. U nekim novim udžbenicima istorije možda će posebna lekcija da bude - Prvi Svesrpski sabor.

Tako će biti ako Aleksandar Vučić i Milorad Dodik, kao i oni koji ih naslede na čelu Srbije i Republike Srpske, ispune zavet na koji su se obavezali u subotu - pred celokupnim narodom, pred srpskim patrijarhom Porfirijem i pred Svetim Savom u velelepnom Hramu na Vračaru usred Beograda.

Deklaracijom koja je usvojena na Svesrpskom saboru posađen je dubok i jak temelj za ostvarenje nacionalnih ciljeva. Ona otklanja dileme kojim putem su Srbi krenuli i kako će da se postave usred strašnog geopolitičkog kovitlaca koji preti da gurne region i planetu u apokalipsu.

U nastavku pročitajte samo najmarkantnije tačke koje su ipak samo delić ovog sveobuhvatnog strateškog nacionalnog dokumenta.

(Ne)jedinstvo

Mnogo je bilo kritika da Srbe uništava nesloga, razjedinjenost, rascepkanost, razdrobljenost. Vučić i Dodik, vlade Srbije i Republike Srpske kao i nacionalni lideri iz regiona obavezali su se sada na slogu i jedinstvo.

Na novu paradigmu da ne postoje crnogorski, bosanski, hrvatski, kosovski ili vojvođanski Srbi već samo Srbi. Gde god da žive.

Odbrana Kosova i Metohije

Mnogo je bilo prognoza i najava da će Srbija odustati od Kosova i Metohije, da će ga predati Albancima i NATO-u, da će okrenuti leđa od srpskog naroda, Visokih Dečana, Pećke patrijaršije i Gračanice.

A svesrpska deklaracija doslovce kaže da je Kosovo i Metohija neotuđivi deo Republike Srbije, odrednica nacionalnog identiteta Srba, da predstavlja temelj duhovnosti srpskog naroda i ugaoni kamen zavetnog i svetosavskog puta.

Da Srbija i Srpska ne postoje bez Kosova i Metohije.

Foto: Tanjug

 

Odbrana Srpske

Mnogo je bilo podmetanja i spekulacija da je Srbija spremna da okrene leđa Republici Srpskoj, da će, samo što nije, Dodika pustiti niz vodu i da se sprema velika izdaja prekodrinskih Srba. A svesrpska deklaracija povezuje Beograd i Banjaluku više nego ikada do sada – politički, ekonomski, sudbinski, geostrateški, kulturološki, istorijski.

Dve prestonice donosiće odluke zajedno, slaviće državne praznike zajedno, sećaće se svojih žrtava zajedno, braniće Dejton, ali i Republiku Srpsku. Sve zajedno – kao jedno biće.

Građanin Šmit

Mnogi su cinično primećivali kako je u Beogradu takozvani visoki predstavnik Kristijan Šmit "rado viđen" gost što je korišćeno kao argument da Srbija ostavlja Srpsku na cedilu.

Zvanični Beograd sada prvi put jasno kaže da je imenovanje visokog predstavnika za BiH Kristijana Šmita neprimereno i protivno Dejtonu.

Praktično, i za institucije Srbije je on samo građanin i turista u Sarajevu. Čovek bez legitimiteta. Slučajni prolaznik.

Rezolucija o Srebrenici ne postoji

Mnogi su pokušali da unize diplomatsku pobedu Srbije u Ujedinjenim nacijama kada je formalno usvojena Deklaracija o genocidu u Srebrenici, ali sa sramotno malim brojem glasova. Argument je bio da Srbija ne sme da odbaci taj dokument UN.

Svesrpska deklaracija jasno kaže, a to će usvojiti i parlamenti Srbije i Srpske, da se ne podržava i da ne može biti sprovedena u delo Rezolucija o kolektivnoj krivici Srba za koju su glasale 84 države u GS UN, dok je 109 država bilo protiv, uzdržano ili nije glasalo.

Za Banjaluku i Beograd ta sramna rezolucija – ne postoji.

"Ratni bubnjevi" Srba

Mnogi su u regionu u Svesrpskom saboru, po tradiciji videli nove "ratne bubnjeve" Srba, hegemonističke težnje, nove "memorandume SANU" i velikosrpske ideje.

A cela svesrpska deklaracija u svojoj suštini i slovu nosi nedvosmislenu poruku mira, saradnje i dobrosusedstva. Predlaže se da organi srpskog naroda ponude narodima u okruženju sporazum o istorijskom pomirenju, trajnom miru i razvoju.

Znači, bez ikakve rezerve, bez ikakve zle primisli, bez ikakvog — ali!

Molebani ili Mirdite

Mnogima je smetalo i okupljanje Srba na molebanu u Hramu Svetog Save, na trgovima uz pesmu i igru, na reci uz vatromet i srpske zastave. Prefinjenim elitistima je sve ličilo na jeftin vašar i etno-kič.

Kao da bi u Beogradu trebalo da sa održavaju samo parade homoseksualaca i festivali Mirdita sa albanskim separatistima.

Kao da svi moraju da imaju sva prava osim većinskog naroda koji ne sme jedan dan ponosno da kaže da je — srpski.

Kao da bi trebalo da se stidimo svog folklora, svog imena i svoje tradicije. Kao da su srpski opanak i srpski vašar nešto skaredno.

Vučić: Predstoji nam teško vreme i veliko breme

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je sinoć da su se velike stvari izdešavale na izborima za Evropski parlament i u Francuskoj i u Nemačkoj, kao i da mora da razmisli o tome i zajedno sa saradnicima napravi analizu.

- Moram da razmislim i sagledam sve jer su se velike stvari izdešavale i u Francuskoj i u Nemačkoj i moram da razmislim 48 sati sa saborcima, da napravim ozbiljne analize - rekao je Vučić za Tanjug prilikom posete "Evropske izborne noći 2024".

On je naglasio da se plaši da je bio u pravu za sve što je govorio i da nam predstoji "teško vreme i veliko breme".

Ono što je nesporno je da je učinjen prvi značajan korak. Pokrenuta je temeljna priprema za istorijske lomove koji dolaze. Otvaraju se vrata nove nacionalne epohe.

Kompletan tekst Deklaracije o zaštiti nacionalnih interesa Srbije i Republike Srpske pročitajte OVDE.

Foto: Tanjug

 



Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Portugal je u osmini finala! Turci dali najbizarniji autogol (VIDEO)
EURO 2024

Portugal je u osmini finala! Turci dali najbizarniji autogol (VIDEO)

Portugal je u osmini finala Evropskog prvenstva! Fudbaleri Portugala plasirali su se u osminu finala kontinentalnog takmičenja, nakon što su u 2. kolu grupe F savladali Tursku 3:0 (2:0). Golove su dali Bernardo Silva u 22. minutu, zatim je u 29. minutu Samet Akajdin postigao bizaran autogol, a konačnih 3:0 postavio je Bruno Fernandeš u 56. minutu.

22.06.2024

19:54

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija