• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs

11.06.2024

20:13

'Najmlađa žrtva imala 16 godina' - Linta: Ni nakon 32 godine nema pravde za zločin nad 32 srpska civila u Čemernom

Miloš Rafailović

Politika

'Najmlađa žrtva imala 16 godina' - Linta: Ni nakon 32 godine nema pravde za zločin nad 32 srpska civila u Čemernom

Podeli vest

Predsednik Saveza Srba iz regiona Miodrag Linta istakao je danas da ni nakon 32 godine nema pravde za strašan zločin nad 32 srpska civila u selu Čemerno kod Ilijaša, koje je temeljno opljačkano, a zatim zapaljeno.

Linta napominje da je među stradalima, koje su "ubili pripadnici tzv. Armije BiH, bilo najviše staraca, žena i dece, a najmlađa žrtva je imala 16, dok je najstarija imala 68 godina", saopštila je informativna služba Saveza Srba iz regiona.

U saopštenju se podseća da su muslimanske jedinice iz okolnih sela i pripadnici tzv. Armije BiH iz Breze, Visokog i Kaknja napale su Čemerno u ranim jutarnjim časovima 10. juna 1992. godine.

Sud BiH je početkom 2018. godine potvrdio optužnicu protiv 10 pripadnika tzv. Armije BiH, a sudski postupak traje već šest godina ali i dalje nema presude za zločin nad Srbima u Čemernom.

"U pitanju je jedan od brojnih dokaza da je Sud BiH selektivan na štetu Srba, jer Pravosuđe BiH optužuje i osuđuje Srbe a nikako ne proceusira zločine počinjene nad njima, pa zbog toga nije realno očekivati da će pravda biti zadovoljena", navodi se u saopštenju.

Dodaje se da na spomen-obeležju postavljenom na mestu masovne grobnice srpskih civila i vojnika i dalje stoji natpis da su to žrtve ratnog dešavanja.
"Kantonalne vlasti ne dozvoljavaju da se upiše da su to žrtve ratnog zločina, što su tražile porodice ubijenih Srba, a iste zabrane i prikrivanje istine prisutne su i na brojnim drugim srpskim stratištima u Federaciji BiH
", objavio je Savez Srba iz regiona.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

TV

Hronika

Oglasio se ministar Dačić o pucnjavi na Dedinju! Nikola Vavić uhvaćen na mestu napada sa povredama, pronađen odbačen pištolj i čaura!
Hronika

Oglasio se ministar Dačić o pucnjavi na Dedinju! Nikola Vavić uhvaćen na mestu napada sa povredama, pronađen odbačen pištolj i čaura!

Potpredsednik Vlade i ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić izjavio je da je večeras oko 20:20 časova, u Beogradu, u ulici Slavka Ćuruvije, od strane građana prijavljena upotreba vatrenog oružja i da je, izlaskom policije na lice mesta, pored svog vozila zatečen Nikola Vavić sa vidljivim površinskim ogrebotinama u predelu oba kolena, koji nije hteo da sarađuje sa policijskim službenicima.

27.09.2024

00:12

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Dva lica Partizana iz prvog Savinog mandata
Partizan

Dva lica Partizana iz prvog Savinog mandata

Vratio se! Legendarni srpski fudbaler Savo Milošević (51) danas je drugi put promovisan u šefa stručnog štaba fudbalskog kluba Partizan. Vratio se posle četiri godine, mada deo navijača smatra da nikad nije trebalo ni da odlazi. Ipak, drugi deo smatra da ni on neće ništa popraviti, a ovde su samo neke činjenice koje su obeležile njegov prvi boravak u redovima posrnulog giganta iz Humske!

27.09.2024

15:21

Planeta

Zabava

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Džet set

Srbija