• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

10.07.2024

15:45

Stevan Bakić ponovo izabran za gradonačelnika Subotice

Grad Subotica

Politika

Stevan Bakić ponovo izabran za gradonačelnika Subotice

Podeli vest

Na konstitutivnoj sednici subotičkog lokalnog parlamenta, održanoj danas u Velikoj većnici Gradske kuće, za gradonačelnika Subotice izabran je, većinom glasova, Stevan Bakić (SNS), na predlog novoizabranog predsednika Skupštine grada Daniela Đivanovića (SVM).

Gradonačelniku Bakiću je ovo drugi mandat, a izabran je na period od četiri godine.

Uz isticanje da je velika čast i odgovornost zavredeti drugi mandat gradonačelnika Grada Subotice, Bakić je, u svom izlaganju, izrazio zahvalnost svim građankama i građanima Subotice koji su - prepoznavajući vrednost politike predsednika Republike Srbije Aleksandra Vučića – na nedavno održanim lokalnim izborima dali poverenje Srpskoj naprednoj stranci i strankama koje su sa njom bile u koaliciji.

On je zahvalio i svim odbornicima koji su ukazali poverenje i njemu, i njegovom timu, i istakao da smatra da je gradska vlast, na čijem je čelu bio tokom prethodne četiri godine, bila veoma uspešna.

- Više faktora je doprinelo da ono što smo planirali i uradimo. Prvi, ključni razlog naših dobrih rezultata u Subotici je podrška predsednika Srbije Aleksandra Vučića i politika mira i stabilnosti koju on izuzetno mudro i državnički vodi. Zahvaljujući upravo toj politici, kreiran je ambijent u kojem smo mogli, i u kojem i dalje možemo, nesmetano da planiramo, projektujemo i realizujemo investicije - naglasio je Bakić.

Foto: Grad Subotica

 

 

Naveo je da je drugi, veoma važan razlog, podrška svih nivoa vlasti i ogromna sredstva koja su Vlada Srbije i Pokrajinska vlada uložili u ovaj grad, i to od 2016. godine, pa do danas, i dodao da, istine radi, nijedna vlast nije toliko sredstava dala gradu Subotici.

- Treći, takođe ključni razlog je finansijska stabilnost gradskog budžeta i izmirene sve obaveze, dobra racionalizacija budžetskih sredstava, odgovorno rukovođenje i pravilno ustanovljeni prioriteti - istakao je Bakić.

Govoreći o prioritetima, kazao je da će novo gradsko rukovodstvo tokom naredne četiri godine najviše energije usmeriti na – privlačenje domaćih i stranih investicija, širenje privredne zone, očuvanje postojećih i otvaranje novih radnih mesta i smanjenje nezaposlenosti.

- Među primarnim ciljevima u našem radu biće i investiranje u izgradnju saobraćajne i komunalne infrastrukture, kao i jačanje fokusa na oblastima poljoprivrede i zaštite životne sredine. I dalje ćemo da ulažemo i u obrazovanje, zdravstvo, socijalnu zaštitu, kulturu i sport, a nastojaćemo i da intenziviramo regionalnu i prekograničnu saradnju - rekao je Bakić.

Napomenuo je da će posebna pažnja biti posvećena najstarijim Subotičanima kako bi imali dostojanstvenu starost koju, svakako, zaslužuju.

- Jedan od ciljeva biće nam i stvaranje još boljih uslova da mladi, obrazovani ljudi dobiju posao u Subotici, ostanu da žive u njoj i doprinesu njenom napretku i razvoju, ali i napretku i razvoju naše države Srbije - istakao je gradonačelnik Bakić.

Prema njegovim rečima, Subotica će i u predstojećem četvorogodišnjem periodu biti jedno
veliko gradilište.

- Nastavićemo da realizujemo sve projekte koji su u toku, a krenućemo i u realizaciju kako nedavno najavljenih, tako i nekih novih, značajnih investicija - kazao je Bakić.

On je u ekspozeu naglasio da će i nova gradska vlast nastojati da obezbedi sve preduslove
neophodne za realizaciju važnih državnih projekata koji su pokrenuti sa republičkog nivoa.

- Jedan od najznačajnijih projekata i za naš grad, i za našu zemlju je rekonstrukcija i modernizacija deonice brze pruge od Novog Sada do državne granice sa Republikom Mađarskom – Kelebija, kao deo projekta brze pruge od Beograda do Budimpešte. Mi svi zajedno nismo svesni kakve će benefite doneti i kakav će privredni razvoj doživeti Subotica kada krene brza pruga. Kvalitet života svih Subotičana će, sigurno, biti unapređen, povećaće se i konkurentnost domaće privrede i stvoriti bolji uslovi za privlačenje direktnih stranih investicija. Volim da naglasim, a istorija je to i pokazala, da je pojava prve železnice 1869. godine vezana za zlatni period našeg grada i privredni bum koji je Subotica tada doživela - istakao je Bakić.

Podvukao je da će u fokusu rada gradskog rukovodstva na prvom mestu i ubuduće biti –
građanke i građani Subotice.

- Naš cilj je da im omogućimo sigurnu budućnost i da preduzimamo sve da njihov život bude što kvalitetniji i bolji. Kroz sve ove projekte, aktivnosti i ciljeve koje nameravamo da realizujemo, nastavićemo i da negujemo i čuvamo ono što je svakako prepoznatljivo kao najveće blago ne samo našeg grada, nego i Autonomne Pokrajine Vojvodine, i Republike Srbije, a to je bogatstvo različitosti u etničkom, kulturnom i svakom drugom pogledu - naglasio je Bakić.

Na kraju svog izlaganja, on je izrazio zahvalnost i na pažnji, i na poverenju, i dodao da u ovim trenucima oseća veliku čast, ali i još veću odgovornost znajući kakav je odgovoran i obiman posao pred njim i njegovim timom.

- Nadam se da ćemo i moji saradnici i ja doprineti još snažnijem i bržem razvoju naše Subotice. I verujem da ćemo na kraju ovog našeg mandata – osvrćući se na urađeno – osećati ponos zbog poverenja koje smo opravdali i što smo, najbolje što smo znali i umeli, služili i svom gradu, i svojoj zemlji - zaključio je gradonačelnik Stevan Bakić.

Foto: Grad Subotica

 

 

Na današnjoj konstitutivnoj sednici Skupštine grada, odbornici su, većinom glasova, usvojili predlog novoizabranog gradonačelnika Stevana Bakića da se za zamenicu gradonačelnika izabere Čila Goli (SVM), koja je u prethodnom mandatu bila član Gradskog veća zadužena za oblast komunalnih delatnosti i razvoja.

Odbornici su, takođe, usvojili predlog gradonačelnika Bakića da se za članove Gradskog veća Grada Subotice izaberu: Robert Tot, Marko Marić, Hajnalka Bognar Pastor, Milanka Kostić, Đenđi Seleši, Nataša Aleksić i Hargita Erči.

Neposredno pre izbora gradonačelnika, zamenice gradonačelnika i članova Gradskog veća, odbornici su, najpre, usvojili Izveštaj Verifikacione komisije o potvrđivanju mandata odbornika Skupštine grada, a potom su usvojili i predloge o izboru predsednika Skupštine grada, postavljenju sekretara Skupštine grada i izboru zamenika predsednika Skupštine grada.

Za predsednika Skupštine grada Subotice izabran je, većinom glasova, Daniel Đivanović, za sekretara Skupštine grada postavljen je Đula Ladocki, koji je tu funkciju obavljao i u prethodnom skupštinskom sazivu, a za zamenika predsednika Skupštine grada Subotice izabran je Nebojša Crnogorac, koji je, isto tako, ovu funkciju obavljao i u prethodnom skupštinskom sazivu.

Skupština grada Subotice ima 67 odbornika.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

TV

Zašto država ne radi ništa protiv domaćih izdajnika? Službe bezbednosti znaju sve o onima koji su plaćeni da blate svoju zemlju!
Live TV

Zašto država ne radi ništa protiv domaćih izdajnika? Službe bezbednosti znaju sve o onima koji su plaćeni da blate svoju zemlju!

Više od trideset zemalja u svetu je u ratu. Nikada nije bilo više licemerja i dvostrukih aršina. To smo mi već osetili od strane Zapada, ali u današnjem svetu, kada nemate nuklearne glave, ne možete da se postavljate kao oni koji ih imaju. Govorilo se da ćemo morati da uvedemo sankcije Rusiji i da ćemo brzo popustiti. Dve i po godine je prošlo, a mi i dalje možemo da balansiramo i nismo okrenuli leđa Rusima. Na ove, ali i sve druge važne teme, u emsiji "Otvoreni studio" govorili su politički analitičar Dragan Simić i Vladimir Prebiračević iz Rusko-srpskog centra Majak.

23.07.2024

19:05

Svet je uveliko u Trećem svetskom ratu! NATO je danas zapravo jači nego ikada!
Live TV

Svet je uveliko u Trećem svetskom ratu! NATO je danas zapravo jači nego ikada!

NATO je objavio da je trenutno više od pola miliona vojnika u povišenoj pripravnosti. Proslavili su 75 godina osnivanja i sve što su rekli u Vašingtonu palo je u senku jer je došlo do pokušaja atentata na Trampa. Rusija je ponovo u prvom planu targetirana kao najveći neprijatelj po više osnova. Na ovu temu u "Info danu" govorili stručnjak za bezbednost Ratomir Antonović i Mina Zirojević sa Instituta za uporedno pravo.

23.07.2024

16:29

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Planeta

Zabava

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Džet set

Srbija

Kakvo je stanje na graničnim prelazima?
Srbija

Kakvo je stanje na graničnim prelazima?

Prema poslednjim informacijama Uprave granične policije zadržavanja za putnička vozila na graničnom prelazu Preševo, na izlazu su do 40 minuta, dok na ostalim prelazima nema zadržavanja, saopštio je Auto-moto savez Srbije.

23.07.2024

19:14