• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

12.07.2024

16:34

Egipatski mediji pišu o poseti Vučića: Jake, istorijske veze i obećavajuća ekonomska saradnja

printscreen

Politika

Egipatski mediji pišu o poseti Vučića: Jake, istorijske veze i obećavajuća ekonomska saradnja

Podeli vest

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da će sutra i u nedelju biti u dvodnevnoj poseti Egiptu, gde će imati bilateralne razgovore sa predsednikom Abdelom Fatahom el-Sisijem, i istakao da ono što je izuzetno važno jeste ugovor o slobodnoj trgovini između Srbije i Egipta. Sada o predstojećoj poseti piše i egipatski medij "Ahramonline".

Pomenuti medij piše da su srpsko-egipatski odnosi, dugi 116 godina, podstakli jedinstvenu istorijsku vezu između dva naroda.

Ambasador Srbije u Egiptu Miroslav Šestović je, u izjavi za Ahram onlajn, rekao da je predstojeća poseta predsednika Srbije Aleksandra Vučića Egiptu 13. jula organizovana da bi se pretočilo bilateralno strateško partnerstvo koje je ranije proglasio predsednik Abdel Fatah El Sisi u Srbiji jula 2022. u sferu privrede. 

Potpisivanje bilateralnog sporazuma o slobodnoj trgovini (FTA), zajedno sa još devet sporazuma iz različitih oblasti saradnje, biće vrhunac posete.

Bilateralni odnosi dveju zemalja dobro su koordinisani u multilateralnim međunarodnim okvirima i predstavljaju autentično proširenje istorijske uloge na međunarodnom planu u uspostavljanju i vođenju Pokreta nesvrstanih, što se pozitivno odražava na jačanje svih oblasti.

Sporazum o slobodnoj trgovini je postavljen za uspostavljanje nove paradigme u bilateralnoj ekonomskoj saradnji koja će osloboditi pun potencijal naših ekonomija, služeći interesima obe zemlje, rekao je Šestović.

Foto: Foto: Printscreen

 

- Ne manje važno je to što će poseta reafirmisati činjenicu da su prijateljstva zasnovana na međusobnom poštovanju od vanvremenske vrednosti. Isto tako, odnosi između država zasnovani na principima sadržanim u Povelji UN i međunarodnom pravu, kao što su jednakost, nemešanje, mirno rešavanje sukoba, poštovanje teritorijalnog integriteta i suvereniteta, kao što je slučaj sa Egiptom i Srbijom, istrajaće pred svim izazovima i krizama - dodao je Šestović.

Sa svoje strane, Dragan Bisenić, bivši ambasador Srbije u Kairu, opisao je Egipat kao dragulj u kruni srpske diplomatije. 

Srbija je daleke 1908. godine otvorila svoje prvo diplomatsko i trgovačko predstavništvo na trgu Kedive Ismail, danas Trgu Tahrir. Od tada se kontinuirano razvija saradnja i prijateljstvo između dve zemlje, dodao je on. 

 - Poseta predsednika Srbije je prva Egiptu posle velikih promena 2013. godine i pune transformacije novog Egipta. Podsetimo se da je Srbija bila jedina evropska zemlja koja je odmah podržala 'Mapu puta' 2013. godine, koja je obeležila put novog Egipta - primetio je Bisenić.

Reč je o uzvratnoj poseti predsednika Sisija Srbiji pre dve godine, prvoj poseti egipatskog predsednika Beogradu posle 1987. godine, objasnio je on. 

Ova poseta predsednika Srbije biće njegova prva poseta jednoj afričkoj zemlji u okviru nove strategije prisustva Srbije u Africi koju je nedavno najavio, naveo je Bisenić.

Polazeći od Kaira, vidimo poseban položaj koji Egipat ima na raskrsnici puteva Evrope, Azije i Afrike, istovremeno ostvarujući brojne mogućnosti zajedničkog delovanja, kao što su to činili Beograd i Kairo u istoriji koja se može nastaviti, rekao je on.

- Obe zemlje se suočavaju sa novim okolnostima i složenim izazovima u svetu, a zajedničko obema državama je da sprovode i vode sopstvenu nezavisnu politiku, što je naše obeležje - rekao je Bisenić. 

Jake veze 

El-Sisijeva poseta Srbiji i kvalitativni skok do kojeg je dovela u obimu političke koordinacije, ekonomske i kulturne saradnje ojačali su veze između dve zemlje.

Vučić je El-Sisija odlikovao Ordenom Republike Srbije. Obe zemlje su održavale odnose koji su uspostavljeni između egipatskog hediva i Kraljevine Srbije od 1908. godine. 

Egipatsko-srpski odnosi su takođe bili svedoci neviđenog prosperiteta tokom pedesetih i šezdesetih godina, ere Pokreta nesvrstanih i pratećih bliskih veza između egipatskog lidera Gamala Abdel-Nasera ​​i jugoslovenskog lidera Josipa Broza Tita. 

Nedavno je došlo do sve veće zajedničke koordinacije u multilateralnim organizacijama i forumima i na međunarodnom i regionalnom nivou, uključujući ekonomske i humanitarne posledice izraelskog rata na Gazu, uvažavanje Srbije za ključnu ulogu Egipta u regionu Bliskog istoka, i napore Egipta da postigne prekid vatre.

Obe zemlje su istakle neophodnost zaustavljanja tekućeg rata u Gazi, kao i konsultacija o razvoju političke situacije na Zapadnom Balkanu i naporima međunarodne zajednice da se postigne stabilnost.

Kairo i Beograd žele da unaprede saradnju u različitim oblastima, uključujući odnose vojne saradnje, i da podrže nominacije dve zemlje za međunarodne pozicije.

Obećavajuća ekonomska saradnja

Egipat i Srbija su veoma zainteresovani za revitalizaciju ekonomskih odnosa i kretanje izvoza kako bi se povećale stope trgovinske razmene. Obim trgovinske razmene u 2022. godini dostigao je 113,59 miliona dolara, u poređenju sa oko 79,74 miliona dolara tokom 2021. godine, što je povećanje od 42,5 odsto.

Među najznačajnijim egipatskim izvozom u Srbiju su sušeni pasulj, sveže pomorandže, pamučni konac, biljke i njihovi delovi, daske i čaršave, dok se iz Srbije najviše uvozi seme žutog kukuruza, seckani duvan, bukova drva, traktori, papir i karton, proteinski materijali i pneumatske spoljne gume.

Srpsko tržište se smatra čvorištem za egipatski izvoz za pristup tržištima zemalja istočne i južne Evrope. Štaviše, postoji velika prilika da se poveća izvoz Egipta u Srbiju, posebno petrohemijskih proizvoda, medicinskih preparata, soli, polietilena, građevinskog materijala, inženjerske robe. 

Egipat nastoji da uvozi i pšenicu i žitarice, pošto je kvalitet srpske pšenice dobro poznat, a dve zemlje rade na unapređenju saradnje u oblastima razvoja malih i srednjih preduzeća, industrijskog osposobljavanja i uspostavljanja logističkih područja.

Kulturna i turistička saradnja

Egipat i Srbija veliku pažnju poklanjaju unapređenju kulturne i turističke saradnje, jer je Egipat druga najpopularnija destinacija za Srbe posle Grčke. Šarm el Šeik je postao omiljen među Srbima.

Postoje i sporazumi o bratimljenju između egipatskih i srpskih gradova, kao što su srpski grad Niš i egipatski grad Šarm el Šeik, i između grada Dahaba na Južnom Sinaju i grada Jagodine u Srbiji. 

Pored toga, direktni letovi saobraćaju između Šarm El-Šeika i gradova Niša i Beograda, slično liniji Beograd-Hurgada, radi stimulisanja turizma.

Kulturna razmena je takođe ojačala egipatsko kulturno prisustvo u Srbiji. Na srpski jezik prevedena su mnoga egipatska književna dela, od kojih su najistaknutiji romani „Dani“ i „Molitva vijuga“ Tahe Huseina, „ΑΙ-Harafiš“ Nagiba Mahfuza i „Tačka svetlosti“ i "Moja tetka Safija i manastir" Bahaa Tahera, između mnogih drugih egipatskih književnih dela.

Štaviše, Egipat je učestvovao na brojnim srpskim kulturnim manifestacijama, uglavnom učešćem Egipta kao počasnog gosta na Međunarodnom sajmu knjiga u Beogradu.

Najnovije aktivnosti su „Dani srpske kulture u Egiptu“, koji se održavaju pod pokroviteljstvom egipatskog Ministarstva kulture i njegovog srpskog kolege, povodom 116. godišnjice diplomatskih odnosa dve zemlje.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

TV

Pijani divljaci napadaju Srbe na KiM! OVK terorista Kurti želi da eliminiše i srpske novinare! (VIDEO)
Live TV

Pijani divljaci napadaju Srbe na KiM! OVK terorista Kurti želi da eliminiše i srpske novinare! (VIDEO)

Na Glavnom gradskom mostu na Ibru, koji razdvaja severni srpski i albanski južni deo Kosovske Mitrovice juče je Albanac u vidno alkoholisanom stanju fizički nasrnuo i pivskom flašom gađao Biljanu Radomirović, novinarku "Politike" i Zorana Vlaškovića, novinara "Jedinstva". O tom nemilom događaju govorili su Milovan Drecun, narodni poslanik i napadnuti novinar Zoran.

16.07.2024

09:29

Sile mraka i vladari iz senke vuku sve poteze! Evo šta su hteli da postignu ubistvom Trampa! (VIDEO)
Live TV

Sile mraka i vladari iz senke vuku sve poteze! Evo šta su hteli da postignu ubistvom Trampa! (VIDEO)

Ko stoji iza atentata na Trampa? Forenzičari tvrde da je na skupu pucano iz tri različita oružja. Izraelska vojska izvela udare na centralnu Gazu. Među stradalima ima dece. Na ove, ali i sve druge važne svetske teme govorili su analitičar prof. dr Miloš Laban i politički filozof Dragoljub Kojčić. Uživo u program putem vajber uključenja javili su se i politikolog i advokat Aleksandar Đuričić i predsednik SPOR Stefan Srbljanović.

15.07.2024

22:30

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Planeta

Zabava

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Džet set

Srbija

S jedne strane Dunav, s druge violina!
Srbija

S jedne strane Dunav, s druge violina!

U čast virtuoza na violini i rodonačelnika pravog narodnog melosa, Vlastimira Pavlovića Carevca, u Velikom Gradištu održani su jubilarni 30. Carevčevi dani.

15.07.2024

17:52