• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

12.07.2024

20:01

Đurić odgovorio Bećiroviću: Njegov plan za destabilizaciju našeg prijateljskog suseda i za rušenje Dejtona neće uspeti

Informer

Politika

Đurić odgovorio Bećiroviću: Njegov plan za destabilizaciju našeg prijateljskog suseda i za rušenje Dejtona neće uspeti

Podeli vest

Ministar spoljnih poslova Srbije Marko Đurić odgovorio je predsedavajućem Predsedništva BiH Denisu Bećiroviću.

Saopštenje Marka Đurića prenosimo u celosti.

- Denis Bećirović treba da ostavi BiH na miru i u miru. Njegov plan za destabilizaciju našeg prijateljskog suseda i za rušenje Dejtona neće uspeti.

 

Današnji etnonacionalistički traktat Denisa Bećirovića samo potvrđuje teze o postojanju plana da se po svaku cenu destabilizuje region, a naša država i srpski narod uvedu u sukobe. 

Na pomirljiv ton predsednika Srbije Aleksandra Vučića Bećirović odgovara novom salvom ličnih uvreda i neistina, punih mržnje na račun Srbije. 

Predsednik Aleksandar Vučić danas je razobličio i raskrinkao motive onih koji vode specijalne propagandne operacije protiv Srbije i pobude onih političara koji žele slabljenje i marginalizaciju Srbije kao regionalnog faktora.

Bećirović je u panici zato što je raskrinkan i zato što je svestan da već jako dugo znamo kakve su mu prave namere, i da njega ne bole ni bošnjačke žrtve, niti bilo čije žrtve i patnje, već da želi da obnavljanjem sukoba na Balkanu iskoristi sadašnju nestabilnost u svetu kako bi naudio Srbiji i srpskom narodu.    

Nemajući nikakvu odgovornost prema individualnim sudbinama i ljudskim životima, kako bošnjačkog, tako i druga dva konstitutivna naroda u Bosni i Hercegovini, Bećirović želi nove sukobe i nova stradanja, ali niko neće upasti u zamke koje postavlja. 

Za Bećirovića je Srebrenica pravna činjenica, ali ne i ljudska tragedija, jer on je čovek koji ne oplakuje već zloupotrebljava žrtve, a ono što Bećirović naziva pravnom činjenicom, nije pravna činjenica za veći deo čovečanstva, i to je nedavno izjašnjavanje u Generalnoj skupštini UN jasno pokazalo.

Gospodin Bećirović treba da ostavi Srbiju na miru, jer ovde ni njemu ni njegovim ekstremističkim istomišljenicima niko ne misli zlo, ali pre svega treba da ostavi Bosnu i Hercegovinu na miru, ili je bolje reći u miru, jer niko osim njega i grupe neodgovornih političara iz Sarajeva ne preti toj zemlji. 

Ciničan zaključak današnje ratnohuškačke izjave Denisa Bećirovića da Srbija i Bosna i Hercegovina treba da grade dobre odnose jeste vrhunac licemerja, jer upravo su on i ideologija mržnje koju zastupa glavne prepreke dobrim i skladnim odnosima dveju država. 

Specijalne paralelne veze koje Srbija ima sa Republikom Srpskom nisu u suprotnosti sa Dejtonskim sporazumom niti Ustavom Bosne i Hercegovine, i od njih korist ima ili može da ima čitava Bosna i Hercegovina, jer ekonomski razvoj Republike Srpske doprinosi i ukupnim ekonomskim rezultatima Bosne i Hercegovine. 

Od Bećirovića, kao čoveka čiji je politički kredo "da komšiji crkne krava", ne može se, međutim, očekivati razumevanje za elementarnu ekonomsku logiku, niti za bilo kakvu logiku, jer mržnja blokira njegovu moć rasuđivanja. 

Izmaštani velikosrpski projekat je postao Bećirovićev politički refren, jer on svojim glasačima ne može da ponudi ništa drugo osim mržnje i strahova, ali i on i njegova politika su jedan veliki i davno prevaziđeni anahronizam, bauk iz mračne prošlosti, i nadamo se da će razum prevagnuti i da će nosioci takvih političkih tendencija biti skrajnuti i penzionisani. 

Koliko je zaslepljujuća Bećirovićeva mržnja prema Republici Srpskoj potvrđuje i njegovo najblaže rečeno neumesno poređenje entiteta Bosne i Hercegovine i Vojvodine, kao autonomne pokrajine Srbije. On ne shvata, ili se pravi da ne shvata, da Srbija nije nastala mirovnim sporazumom, a da Bosna i Hercegovina jeste, i da je upravo Dejtonski sporazum definisao kako ta država treba da funkcioniše i utemeljio Republiku Srpsku kao enitet srpskog naroda. 

Srbija neće biti nema povodom bednih pokušaja da bude ponižena i gažena, ali neće ni izaći u susret Bećiroviću tako što će postati saučesnik u njegovim nastojanjima da destabilizuje region. Srbija će svojom odgovornošću i uzdržanošću nastaviti da radi u interesu svojih građana, koje god nacionalnosti oni bili, da gradi i da se razvija, na sopstvenu korist, ali i na korist čitavog regiona. 

Nadamo se da će u Sarajevu na vlast u budućnosti doći neka odgovornija politička elita, sa kojom ćemo moći da sarađujemo u obostranom interesu, a da će Bećirović i svi drugi koji od Srba i Hrvata u Bosni i Hercegovini nastoje da naprave manjinu i građane drugog reda biti politički kažnjeni zbog neodgovornosti i ideologije mržnje - navodi Đurić.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

TV

Sile mraka i vladari iz senke vuku sve poteze! Evo šta su hteli da postignu ubistvom Trampa! (VIDEO)
Live TV

Sile mraka i vladari iz senke vuku sve poteze! Evo šta su hteli da postignu ubistvom Trampa! (VIDEO)

Ko stoji iza atentata na Trampa? Forenzičari tvrde da je na skupu pucano iz tri različita oružja. Izraelska vojska izvela udare na centralnu Gazu. Među stradalima ima dece. Na ove, ali i sve druge važne svetske teme govorili su analitičar prof. dr Miloš Laban i politički filozof Dragoljub Kojčić. Uživo u program putem vajber uključenja javili su se i politikolog i advokat Aleksandar Đuričić i predsednik SPOR Stefan Srbljanović.

15.07.2024

22:30

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Planeta

Zabava

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Džet set

Srbija

S jedne strane Dunav, s druge violina!
Srbija

S jedne strane Dunav, s druge violina!

U čast virtuoza na violini i rodonačelnika pravog narodnog melosa, Vlastimira Pavlovića Carevca, u Velikom Gradištu održani su jubilarni 30. Carevčevi dani.

15.07.2024

17:52