• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

13.07.2024

10:33

Predsednik Vučić u poseti Egiptu: Složili smo se da je mir neophodan i najvažniji, u Srbiji ćete uvek imati prijatelja

Printscreen/Instagram

Politika

Predsednik Vučić u poseti Egiptu: Složili smo se da je mir neophodan i najvažniji, u Srbiji ćete uvek imati prijatelja

Podeli vest

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić boravi u dvodnevnoj poseti Egiptu

Obraćanje predsednika Vučića i Al Sisija

Predsednik Egipta Abdel Fatah al Sisi izjavio je danas da je sa predsednikom Aleksandrom Vučićem u Kairu razgovarao o političkim i ekonomskim temama, dodajući da je istaknuta uloga Srbije u jačanju saradnje i stablnosti u regionu. Al Sisi je rekao i da Egipat podržava primenu inicijative Otvoreni Balkan i želi da se zemlje tog regiona zbliže i da ojača regionalna stabilnost.

- Došli ste ovde sa svojom delegacijom i ovo je prva poseta te vrste za 15 godina - rekao je Al Sisi na zajedničkoj konferenciji za novinare sa Vučićem.

On je podsetio na saradnju dve zemlje u okviru Pokreta nesvrstanih, ističući da Egipat visoko ceni tradiciju i istoriju srpskog naroda.

- Unapred se radujemo razmeni iskustva i stručnosti za jačanje mira i stablinosti u regionu i svetu. Zalaganja koja smo danas pokazali i predsednik (Vučić) i ja potvrđuje naše zajedničko stremljenje da nastavimo sa zamajcem koji svedoči našim bilateralnim odnosima posle moje posete vašoj prijateljskoj zemlji 2022. godine pri čemu gostoprimstvo koje ste mi pokazali i ciljevi koje smo postigli posle te moje posete u različitim oblastima od politike, vojne oblasti, ekonomije, oslikvaju naša zajednička uverenja za zajednickim temeljima u cilju obihvatnog razvoja odnosa Srbije i Egipta - rekao je Al Sisi.

On je rekao da su se tokom današnjih sastanaka saglasli o značaju jačanja saradnje u nauci, zatim i kroz Sporazum o slobodnoj trgovini što će ojačati trgovnsku saradnju dveju zemalja.

 

 

- Imamo komitete za ekonomsku i vojnu saradnju što će dodatno ojačati saradnju naročito kada je reč o investicijama u poljoprivredi, turizmu, informacionim i telekomunikacionim tehnologijama - rekao je predsednik.

On je naveo i da su razmenili mišljenja o različitim regionalnim pitanjima, posebno kada je reč o Ukrajini, gde su izrazli potrebu za što hitnijim postizanjem mira.

Vučić se potom zahvalio na izuzetnom gostoprimstvu, na tome što se ovde osećamo kao kod kuće.

- Veliko hvala što smo uspeli da se posle 2022. godine danas potpišemo važne dokumente - rekao je Vučić i tom prilikom akcenat stavio na ugovor o slobodnoj trgovni.

Vučić je poručio da su se, govoreći o ukrajinskoj krizi složili da je mir najbitniji i najvažniji.

- Želim vama predsedniče Sisi da izrazim divljenje zbog načina na koji vodite zemlju, posebno uzimajući u obzir okruženje u kom se nalazite. Kada sve to imate u vidu, a da vi toliko gradite u svojoj zemlji, da gradite novi glavni grad i čitav severni deo, mediteransku oblast, to zahteva poštovanje. Želim da se tom brzinom razvija i moja Srbija. Hvala još jednom na gostoprimstvu, u Srbiji ćete uvek imati odanog i lojalnog prijatelja - rekao je Vučić i pozvao predsednika Egipta da ponovo poseti našu zemlju.

Potpisivanje dokumenata

 

 

U prisustvu predsednika Srbije Aleksandra Vučića i predsednika Egipta Abdela Fataha Al Sisija danas je u Kairu potpisan Sporazum o slobodnoj trgovini između dve zemlje.

Sporazum o slobodnoj trgovini potpisali su ministar unutrašnje i spoljne trgovine Srbije Tomislav Momirović i ministar za investicije i spoljnu trgovinu Egipta Hasan Al Hatib.

Nakon dve godine pregovora, Sporazum o slobodnoj trgovini između Srbije i Egipta obuhvatiće više od 16.000 proizvoda koji će se izvoziti i uvoziti u Srbiji i Egipat. Ministar Momirović je ranije izjavio da će nakon ratifikovanja Sporazuma o slobodnoj trgovini sa Egiptom biti ukinute carine za gotovo celu srpsku poljoprivredu.

Koji su još ugovori potpisani pročitajte u POSEBNOJ VESTI.

Sastanak delegacija

U Predsedničkoj Palati u Kairu održava se plenarni sastanak dve delegacije, Srbije i Egipta, u prisustvu predsednika Vučića i predsednika Al Sisija.

Sastanku prisustvuju ministri u Vladi Srbije, Tomislav Momirović, Aleksandar Martinović, Jelena Begović, Zlatibor Lončar i Dejan Ristić, kao i gradonačelnik Beograda Aleksandar Šapić, gradonačelnik Novog Pazara Nihat Biševac i gradonačelnica Užica Jelena Raković Radivojević.

Nakon toga, u prisustvu dvojice predsednika, biće potpisan niz sporazuma, a predsednici će održati i zajedničku konferenciju.

"Danas ćemo učvrstiti odnose"

Vučić istakao je da je sa predsednikom Egipta Abdelom Fatahom al Sisijem razgovarao o najvažnijim pitanjima odnosa između Srbije i Egipta i poručio da će dve zemlje danas dodatno učvrstiti odnose i otvoriti nove puteve saradnje.

Foto: Tanjug

 

Vučić koji boravi u zvaničnoj poseti Arapskoj Republici Egipat na Instagram profilu @budućnostsrbijeav napisao je da je sa prijateljem i uvaženim domaćinom predsednikom Abdelom Fatahom al Sisijem razgovarao i o mogućnostima za širenje saradnje i konkretnim projektima na kojima će sarađivati u predstojećem periodu.

 

 

- Razmenili smo mišljenja i o svim izazovima koji opterećuju današnji geopolitički kontekst, kao i o mestu i ulozi naših zemalja u novoj regionalnoj i globalnoj stvarnosti. I Srbija i Egipat, svako u svom delu sveta, predstavljaju stubove mira, napretka i saradnje i garant stabilnosti, čime je naša odgovornost za njihovo očuvanje ogromna. Uveren sam da ćemo zajedno uspeti u tom teškom i časnom poduhvatu - naveo je Vučić.

On je dodao da će danas Srbija i Egipat dodatno učvrstiti istorijske i tradicionalno odlične bilateralne i ekonomske odnose i otvoriti nove puteve saradnje na dobrobit našeg naroda. Vučić je zahvalio Al Sisiju na gostoprimstvu.

U toku tet a tet sastanak

U Predsedničkoj Palati u Kairu počeo je tet-a-tet sastanak  predsednika Srbije Aleksandra Vučića i predsednika Egipta Abdel Fatah al Sisija.

Nakon toga biće održan plenarni sastanak dve delegacije i biće potpisan niz sporazuma, a održaće se i zajednička konferencija dvojice predsednika. 

Foto: Tanjug

 

Predsednik Vučić prisustvovaće zatim i svečanom ručku, koji će u njegovu čast organizovati predsednik Al Sisi.

Vučić položio cveće

Podsećamo, ispred Predsedničke Palate u Kairu, predsednik Egipta Abdel Fatah al Sisi dočekao je danas predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

Za predsednika Vučića priređena je ceremonija svečanog dočeka sa vojnim počastima, uz intoniranje himni Srbije i Egipta. 

Takođe, Vučić je položio vence na grob Neznanog junaka i spomen-grobnicu predsednika Anvara Sadata u Memorijalnom kompleksu neznanog junaka.

 

 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Na ovo je Vučić upozoravao, a opozicija se smejala: Evropa poziva građane da prave zalihe hrane i vode, strahuju od sukoba i rata
Politika

Na ovo je Vučić upozoravao, a opozicija se smejala: Evropa poziva građane da prave zalihe hrane i vode, strahuju od sukoba i rata

Dok je "prepametna" beogradska opozicija i lažna elita ismevala predsednika Srbije Aleksandra Vučića kad je još pre nekoliko godina upozoravao da je potrebno praviti zalihe hrane, Evropa sada otvoreno poziva da građani rezerve za nekoliko dana naprave, a dato je i detaljno uputstvo šta bi te rezerve trebalo da sadrže, koliko hrane i vode.

13.07.2024

10:14

sledeća vest

TV

Odluke NATO pakta u Vašingtonu vode svet u neviđenu opasnost! Ubistvo Trampa ne bi spustilo tenzije u Americi! (VIDEO)
Live TV

Odluke NATO pakta u Vašingtonu vode svet u neviđenu opasnost! Ubistvo Trampa ne bi spustilo tenzije u Americi! (VIDEO)

Gosti "Info dana" Informer televizije bili su direktor "Srpskog telegrafa" Saša Milovanović, profesor dr Branko Nadoveza sa Instituta za noviju istoriju Srbije i Ljubomir Đurić iz Centra za nacionalnu politiku. Govorili su o odnosima Srbije i Egipta, kao i o nedavnom atentatu na bivšeg šefa države i aktuelnog kandidata za predsednika Sjedinjenih Američkih Država Donalda Trampa.

16.07.2024

16:27

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Planeta

Imamo pet godina, ili će nas uništiti! Henri Kisindžer pred smrt poslao stravično upozorenje! Ostala su nam još četiri leta?!
Mislite o ovome

Imamo pet godina, ili će nas uništiti! Henri Kisindžer pred smrt poslao stravično upozorenje! Ostala su nam još četiri leta?!

Henri Kisindžer, bivši američki državni sekretar koji je umro prošlog novembra, proveo je većinu svoje karijere razmišljajući o opasnostima od nuklearnog oružja. Ali u 99. godini, Kisindžer je počeo da upozorava na veštačku inteligenciju (AI), za koju je verovao da bi mogla biti daleko smrtonosnija od najmoćnije bombe.

16.07.2024

20:34

Zabava

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Džet set

Srbija