• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

06.08.2024

08:31

Letnja sezona lova na Vučića: Oni jednostavno žele da ga vide mrtvog i trude se da pripreme narod za tu sliku! (FOTO)

Reuter

Politika

Letnja sezona lova na Vučića: Oni jednostavno žele da ga vide mrtvog i trude se da pripreme narod za tu sliku! (FOTO)

Podeli vest

Akcija pripremanja naroda u Srbiji da mirno prihvati ubistvo Aleksandra Vučića, kroz stvaranje atmosfere i navikavanje građana na to da je sasvim normalno likvidirati predsednika, uveliko se zahuktava.

Scenario je napisan, a glavni glumci igraju svoje uloge, neretko se smenjujući u njima. Fabula je uvek ista: Prvo izreknu pretnju, pa je negiraju, tvrdeći da je "izvučena iz konteksta".

Sledi kuknjava i glumljenje žrtve "targetiranja" od strane onih koji su osudili pretnju, da bi se na kraju podsmevali osudama, relativizovali opasnost od pretnje i forsirali tezu da su reakcije na pretnju preuveličane.

Ovaj scenario posebno je učestao i kulminira u poslednjih mesec dana. Letnju sezonu lova na Vučića otvorio je bivši novinar i opozicioni aktivista Srđan Škoro, pozivom na ubistvo Aleksandra i Danila Vučića tuširanjem uranijumom.

Foto: Informer

 

Usledio je poziv Biljane Stojković, kopredsednice stranke "Zajedno", da "narod  presudi" Vučiću, koji su sutradan prihvatili opozicioni botovi i objavili foto-montažu obešenog predsednika.

Foto: Informer

 

Nedugo zatim novinarka Tamara Skrozza izrazila je žaljenje što Vučić i ljudi iz vlasti nisu pobijeni u noći između 5. i 6. oktobra 2000. godine, da bi sada njen kolega Slobodan Stupar indirektno poručio da ta greška mora da bude ispravljena, sakaćenjem i ubistvom predsednika.

Foto: Informer

 

Sve je to relativizovao karikaturista "Danasa" Predrag Koraksić Koraks, sramnom karikaturom na kojoj Vučić sam sebi puca u glavu iz dečjeg pištolja na vodu, čime je poslata poruka da opasnosti po predsednika nema i da je sve to neko umislio.

Foto: Informer

 

Akteri pretnji po pravilu podržavaju jedni druge nakon što javnost reaguje na pretnje, ponavljajući pomenute mantre o "izvlačenju iz konteksta", "targetiranju", "crtanju mete na čelu"… Jedan preti, drugi ga teši i podržava, pa ovaj drugi preti, a prvi ga teši i podržava.

Nakon kriminalizacije i dehumanizacije Aleksandra Vučića, kroz serijal laži u medijima pod kontrolom tajkuna Dragana Šolaka, navikavanje javnosti da je sasvim normalno diskutovati o ubistvu predsednika i članova njegove porodice pretposlednji je čin jedne opasne predstave. Predstave koju je ova zemlja već jednom u ovom veku odgledala do kraja i za čiji je poslednji čin zavesa ponovo podignuta.

Oni jednostavno žele da ga vide mrtvog.

Dejan Vukelić


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

TV

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Planeta

Zabava

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Džet set

Srbija