• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/The Pavlovic Today

07.08.2024

21:53

Stejt department javno upozorio Kurtija: Zatvaranje srpskih pošti ugrožava podršku Amerike!

EPA

Politika

Stejt department javno upozorio Kurtija: Zatvaranje srpskih pošti ugrožava podršku Amerike!

Podeli vest

Portparol Stejt departmenta Metju Miler rekao je danas za The Pavlovic Today da su SAD zabrinute zbog kontinuiranih nekoordinisanih odluka Prištine, a na pitanje "koliko crvenih linija na severu Kosova Aljbin Kurti može da krši bez ikakvih posledica?"

Ovim činom, koji je Evropska unija osudila kao "jednostran i nekoordinisan", flagrantno se krše sporazumi sklopljeni u okviru sporazuma uz podršku dijaloga EU.

Čini se da ukor EU i značajno neodobravanje međunarodne zajednice premijer Aljbin Kurti do sada nije shvatio ozbiljno.

- Koliko crvenih linija na severu Kosova Aljbin Kurti može da krši bez ikakvih posledica? - pitala je Meta Milera, portparola Stejt depertmenta Ksenija Pavlović  iz "The Pavlović Tudej".

- Neću da spekulišem o budućim akcijama - počeo je Miler, naglašavajući zabrinutost SAD zbog nekoordinisanih odluka tzv. Kosova.

- Ono što ću reći jeste da smo zabrinuti zbog kontinuiranih nekoordiniranih odluka rukovodstva tzv. Kosova. Verujemo da su doveli u opasnost prilike koje smo pomogli tzv. Kosovu da stvori - rekao je Blinkenov portparol Met Miler za ovaj medij.

Portparol Stejt departmenta osvrnuo se na učešće SAD na Kosovu - pričajući o američkoj "snažnoj" podršci integraciji tzv. Kosova kao suverene, multietničke demokratije.

- Zabrinuti smo zbog kontinuiranih nekoordiniranih odluka rukovodstva Kosova. Verujemo da su ugrozili mogućnosti koje smo mi pomogli Kosovu da stvori - kazao je portparol Stejt departmenta Met Miler.

Stejt department je decenijama sarađivao sa uzastopnim kosovskim privremenim političkim liderima kako bi podstakao mir i prosperitet u zemlji, istovremeno unapređujući evroatlantske ambicije tzv. Kosova.

Ipak, pod upravom (lažnog) premijera Kurtija, u Vašingtonu postoji opipljiva zabrinutost da privremena kosovska vlada ugrožava sve na čemu su SAD radile na izgradnji u regionu.

- Ono što bismo ohrabrili Vladu tzv. Kosova da uradi jeste da se vrati bliskom i konstruktivnom angažmanu sa Sjedinjenim Državama, sa EU, sa NATO-om i drugim bliskim međunarodnim partnerima tzv. Kosova.

Prema onome što je Met Miler otkrio za The Pavlović Tudej, ova poruka je jasno preneta i javno i privatno vladi tzv. Kosova.

- Pošto to jasno stavljam do znanja, mi smo to jasno stavili do znanja i vladi - potvrdio je Miler.

Zatvaranje pošta u Kosovskoj Mitrovici, Zubinom Potoku, Zvečanu i Leposaviću izazvalo je oštru osudu Srbije, a predsednik Aleksandar Vučić osudio je akciju kao provokativan potez Kurtija koji ugrožava regionalnu stabilnost na Zapadnom Balkanu.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

TV

Milione koje dobija za rat, Zelenski troši na kupovinu vinograda! Ukrajina nestaje kao država, a predsednik je najveći ratni profiter!
Live TV

Milione koje dobija za rat, Zelenski troši na kupovinu vinograda! Ukrajina nestaje kao država, a predsednik je najveći ratni profiter!

Potpuna histerija Zapada je ono što smo mogli da vidimo u proteklih 48 sati. Oni više nemaju načina da se izbore i sve što se dešava ide u korist ruskoj strani. Na ovu temu u emisiji "Rat uživo" govorili su politički filozof Dragoljub Kojčić i pilot u penziji. Uživo u program javio se i urednik "Srbija tajms" Antonije Kovačević koji je komentarisao situaciju u Americi pred predsedničke izbore.

07.08.2024

22:29

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Planeta

Zabava

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Džet set

Srbija