• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

24.08.2024

08:00

Zlato, srebro i bronze stigli do srpskih đaka: Kompanija NIS pružila podršku našim učenicima na takmičenjima

Privatna arhiva

Politika

Zlato, srebro i bronze stigli do srpskih đaka: Kompanija NIS pružila podršku našim učenicima na takmičenjima

Podeli vest

Sa Međunarodne olimpijade iz matematike, fizike i hemije predstavnici naše zemlje osvojili su 14 medalja i pohvalu i tako 2024. godinu upisali kao značajnu u istoriji takmičenja naših ekipa u ovim naukama

Sa Olimpijskih igara u Parizu naši sportisti vratili su se sa sjajnim rezultatima i medaljama, ali to nisu jedine medalje koje su stigle u Srbiju. Naši mladi fizičari, matematičari i hemičari doneli su kući zlatnu, srebrne i bronzane medalje.

Talentovani učenici iz škola širom Srbije osvojili su i ove godine značajna priznanja u svetskoj konkurenciji, te tako pokazali da, pored sporta, naša zemlja može da se pohvali i mladim generacijama koje nastavljaju slavnu tradiciju srpskih naučnika koji su svojim otkrićima zauvek promenili svet.

Medalja do medalje

Grad Bat u Velikoj Britaniji, Iranski grad Isfahan, kao i Rijad, prestonica Saudijske Arabije, ugostili su, tim redosledom, Međunarodne olimpijade iz matematike, fizike i hemije, a predstavnici naše zemlje su na ovim takmičenjima osvojili ukupno 14 medalja i pohvalu i tako 2024. godinu upisali kao značajnu u istoriji takmičenja naših ekipa u ovim naukama.

Foto: Privatna arhiva

Društvo fizičara Srbije

 

Prtljag naših mladih naučnika tokom povratka u svoje rodne gradove težim je učinilo ukupno šest bronzanih, sedam srebrnih i jedna zlatna medalja, a njihov pouzdan partner u svim trenucima izazova i radosti bila je kompanija NIS, pružajući im potrebnu podršku putem programa "Energija znanja".

Na 65. Međunarodnoj matematičkoj olimpijadi u Velikoj Britaniji, čak četiri srebrne medalje osvojili su učenici Matematičke gimnazije u Beogradu Stefan Šebez, Mihailo Jančević, Novak Despotović i Gvozden Lapčević, a bronzanim sjajem istakao se Strahinja Svrzić, učenik gimnazije "Svetozar Marković" iz Niša. Takođe, zapažen talenat pokazao je i Stevan Radivojević, učenik Matematičke gimnazije u Beogradu, koji je nagrađen pohvalom. Članovi ekipe pokazali su od 11. do 22. jula, osim znanja naučenog u školi, sjajnu logiku i sposobnost rešavanja kompleksnih i zahtevnih matematičkih problema, čime su pokazali da trud i talenat idu ruku podruku na putu ka sjajnim rezultatima.

Kako bi iskazao osećaj ponosa na matematičku ekipu, prof. dr Miroslav Marić, ujedno i predsednik Društva matematičara Srbije, istakao je da je konkurencija ove godine brojala 609 matematičara iz 109 zemalja sveta, što postignut rezultat čini još većim.

Foto: Privatna arhiva

Srpsko hemijsko društvo

Saudijska Arabija je od 21. do 30. jula bila domaćin najistaknutijim mladim hemičarima sveta, a srpska reprezentacija je i u toj oblasti dostigla visoke ciljeve. Nadmetanje na Međunarodnoj olimpijadi iz hemije u Rijadu rezultiralo je osvajanjem četiri medalje od strane srpskih predstavnika - bronzanom je nagrađen Dušan Đurđević, učenik Gimnazije Ćuprija, dok su srebrne medalje pripale Bogdanu Egeru iz Osme beogradske gimnazije i Lazaru Lazareviću iz Valjevske gimnazije. Zlatna medalja krunisala je talenat i trud učenika beogradske Matematičke gimnazije Janka Popovića, koji sada ponosno nosi titulu najboljeg mladog hemičara na svetu.

- Prezadovoljan sam jer sam osvojio srebro koje nisam očekivao, a plus smo kao ceo tim ponovili istorijski najbolji uspeh ikada na Međunarodnoj olimpijadi iz hemije. Kako više nisam srednjoškolac, nema više takmičenja za mene sem sportskih, tako da planiram do kraja godine bar još jedan polumaraton da istrčim - rekao je Bogdan Eger, budući student Medicinskog fakulteta u Beogradu.

Ukupan broj medalja koji je osvojio tim mladih hemičara ove godine Srbiju je postavio na treće mesto od 40 evropskih zemalja, što je dodatni razlog da kompanija NIS nastavi da pruža podršku talentima i omogućava njihovo predstavljanje na prestižnim takmičenjima u svetu.

- Članovi ekipe bili su vrlo motivisani, što se videlo kako na samom takmičenju, tako i tokom priprema na Hemijskom fakultetu u Beogradu pod mojim rukovodstvom, ali i na Prirodno-matematičkom fakultetu Univerziteta u Nišu, gde je pripreme vodio prof. dr Niko Radulović, drugi mentor ove sjajne ekipe - rekao je prof. dr Dušan Sladić, mentor reprezentacije na Međunarodnoj olimpijadi iz hemije i predsednik Srpskog hemijskog društva.

Inspiracija vršnjacima

Na 54. Međunarodnoj olimpijadi iz fizike, koja je održana od 21. do 29. jula u iranskom gradu Isfahan takođe su postignuti sjajni rezultati - srpski reprezentativci osvojili su ukupno pet medalja. Bronzu su osvojili učenik gimnazije u Kruševcu Tadija Jelesijević, učenici Matematičke gimnazije u Beogradu Vukašin Babić i Mihailo Radovanović i učenik gimnazije "Svetozar Marković" iz Niša Filip Golubović, a srebrna medalja pripala je Andreju Drobnjakoviću, učeniku beogradske Matematičke gimnazije.

Foto: Privatna arhiva

Društvo matematičara Srbije

 

- Nadamo se da će naši olimpijci, čije su medalje za nas kao zlatne, nastaviti sa školovanjem u Srbiji i doprineti svojim radom podizanju naučnog nivoa fizike i tehnike u Srbiji. Ovaj njihov uspeh će, nadamo se, pozitivno delovati i na druge učenike, povećavajući njihovu zainteresovanost za studije fizike, fundamentalne nauke na kojoj su zasnovane mnoge tehničke nauke - izjavio je prof. dr Bratislav Obradović, sa Fizičkog fakulteta Univerziteta u Beogradu i predsednik Društva fizičara Srbije.

Ulaganje u nauku uvek se isplati

Ulaganja u nauku vidljiva su tek nakon više godina, nekad i decenija, i nisu tema koja se često nalazi u žiži interesovanja javnosti. Ipak, kompanija NIS shvata važnost podrške nauci i mladim naučnicima, što pokazuje i kroz svoj program "Energija znanja", koji iz godine u godinu pokreće mlade talente i pruža im partnerski oslonac na putu ka visokim ciljevima. Još od 2013. godine kroz saradnju sa Društvom matematičara Srbije i Društvom fizičara Srbije, a od 2014. i sa Srpskim hemijskim društvom, NIS u okviru ovog programa podržava učešće naših ekipa na domaćim i međunarodnim olimpijadama znanja iz ovih nauka. Sve to rezultiralo je desetinama osvojenih medalja i nagrada, a taj uspeh dokaz je ogromnog potencijala mladih u Srbiji, kojima je nekada potrebna samo mala pomoć ili podstrek da dostignu naučne visine.

 

 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

TV

Kina je najveći rizik za američku ekonomiju! Šta to povezuje Ilona Maska i Donalda Trampa?
Live TV

Kina je najveći rizik za američku ekonomiju! Šta to povezuje Ilona Maska i Donalda Trampa?

Kandidat za predsednika Sjedinjenih Američkih Država Donald Tramp rekao je da bi bio srećan da Elonu Masku da visok položaj u svojoj administraciji ako pobedi na izborima u novembru. Gosti "Otvorenog studija" Informer TV politički konsultant Vlada Dobrosavljević i ekonomista profesor Bojan Dimitrijević komentarisali su ovu vest, ali i analizirali šta to povezuje ova dva preduzetnika.

23.08.2024

20:00

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Promene u Zvezdi pred meč odluke! Ovo su Milojevi aduti za Bode
Crvena zvezda

Promene u Zvezdi pred meč odluke! Ovo su Milojevi aduti za Bode

Fudbaleri Crvene zvezde u sredu (21.00, RTS, Arena premijum) igraju revanš meč plej-ofa za plasman u Ligu šampiona protiv Bode Glimta, a sudeći po poslednjim informacijama sa "Marakane", trener srpskog prvaka Vladan Milojević spremio je minimum tri promene u startnih 11 za utakmicu koja klubu može mnogo da donese.

24.08.2024

09:58

Planeta

Zabava

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Džet set

Srbija