• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

02.09.2024

11:26

Još jedna samovolja Aljbina Kurtija! Vujičić upozorila: Blokadom srpskih institucija na KiM, Priština pokušava da zaokruži takozvanu nezavisnost!

Informer

Politika

Još jedna samovolja Aljbina Kurtija! Vujičić upozorila: Blokadom srpskih institucija na KiM, Priština pokušava da zaokruži takozvanu nezavisnost!

Podeli vest

Predsednica skupštinskog Odbora za Kosovo i Metohiju Danijela Vujičić izjavila je danas, povodom upada takozvane kosovske policije u zgrade sprskih institucija na severu Kosova i Metohije, da Priština jednostranim eskalatornim potezima pokušava da zaokruži, kako je rekao premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti, svoju tzv. nezavisnost.

Ona je za Tanjug rekla da su ukidanje pošta, a onda otvaranje pošte tzv. Kosova u Kosovskoj Mitrovici, kao i ukidanje platnog prometa i zabrana srpske robe bili koraci da Kurti na nasilan način "uvuče sever u ustavni poredak tzv. Kosova".

"Kap koja je prelila čašu"

- Ovo je kap koja je prelila čašu, vi jutros imate situaciju pred licem međunarodne zajednice koja svakog dana priča o nekakvim demokratskim vrednostima, pa evo sada osim tih saopštenja koje dajete i verbalne osude Kurtija pogledajte jutros sliku iz Kosovske Mitrovice gde su se zaposleni u lokalnim samoupravama okupili i samo traže jedno, da rade i da dođu do svojih radnih mesta - poručila je ona.

Foto: Aleksandar Jovanović Cile

 

 

Iako je predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio da neće biti problema kada je u pitanju finansiranje zaposlenih u srpskim institucijama na Kosmetu, Vujičićeva podseća da međunarodna zajednica treba da da šansu srpskom narodu na KiM da zaradi svoj novac i da zaustavi Kurtija u svojoj nameri da spreči pravo na rad, slobodu kretanja, lečenje.

- Danas je početak školske godine, kako će se ta deca koja su krenula danas u prvi razred osećati kada njihovi roditelji nemaju osnovno da im obezbede. Naravno Srbija je uvek tu, ali pogledajte u kojim uslovima su danas đaci u Kosovskoj Mitrovici otišli na prvi čas - istakla je ona.

Most na Ibru kao simbol otpora

Na pitanje kakve će biti posledice ako Priština za saobraćaj otvori most na Ibru, Vujičićeva je rekla da taj most za srpski narod na KiM i Kosovsku Mitrovicu predstavlja simbol otpora, i napomenula da njegovo otvaranje treba da bude proizvod dogovora iz dijaloga.

Foto: Kosovo online

 

- To je sporazum iz 2014. godine, imamo Bošnjačku mahalu, Suvi Do i u stvari pregovori i razgovori oko Suvog Dola odnosno podele Suvog Dola koji je predmet dijaloga. Što se tiče ljudi koji dolaze iz južnog u severni deo grada, oni to rade bez problema, za saobraćaj su otvorena dva druga mosta. Ovo je samo još jedna samovolja i jednostrani potez Aljbina Kurtija - navela je predsednica Odbora za KiM.

Foto: Aleksandar Jovanović Cile

 

Komentarišući najavu specijalnog izaslanika za dijalog Beograda i Prištine Miroslava Lajčaka da će uskoro posetiti Prištinu kako bi pripremio sledeći sastanak glavnih pregovarača u Briselu, Vujičićeva je rekla da, iako očekuje da se neće puno odlagati održavanje tog sastanka u Briselu, postavlja se pitanje koliko će Priština da čuje međunarodnu zajednicu i ispoštuje bilo kakav dogovor.

"Kurti se sprema za 9. februar"

- Iako dinar nikada nije bio predmet dijaloga, Petar Petković i kada je otišao u Brisel da pregovara oko našeg platnog prometa, naša strana je iznela vrlo konkretne primere koji bi bili konstruktivni u ovom trenutku, a videli ste da se Besnik Besljimi nije pojavio na tom sastanku tako da hajde da sačekamo taj sastanak da vidimo šta će biti - dodala je ona.

Iz onoga što je do sada urađeno i iz onoga što je Priština do sada radila Danijela Vujičić zaključuje da ne može da dođe do nekog značajnijeg pomaka nakon tog sastanka jer se, prema njenim rečima, Kurti sprema za 9. februar kada su zakazani parlamentarni izbori i sve što radi je sa ciljem da dijasporu natera da glasa.
 

Podsetimo, pre nekoliko dana specijalci Aljbina Kurtija upali su u bolnički krug KBC u Kosovskoj Mitrovici, kao i u zgradu u Kosovskoj Mitrovici u kojoj se nalazi Pio Fond, prostorije Kancelarije za KiM, Kosovsko-mitrovački upravni okrug i Centar za socijalni rad, saznao je Informer.

Do zuba naoružana tzv. kosovska policija tada je upala upravo po direktnom nalogu Aljbina Kurtija u sva četiri Privremena organa u četiri srpske opštine na severu KiM - Leposavić, Kosovsku Mitrovicu, Zvečan i Zubin Potok, čime je Kurti krenuo u totalno gašenje srpskih institucija na KiM i u konačni obračun sa Srbima na severu KiM. 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

TV

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Planeta

Zabava

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Džet set

Srbija