• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

11.09.2024

07:34

Predsednik Izraela danas u zvaničnoj poseti Srbiji, ugostiće ga Vučić: Biće potpisani važni memorandumi

EPA Images, Tanjug

Politika

Predsednik Izraela danas u zvaničnoj poseti Srbiji, ugostiće ga Vučić: Biće potpisani važni memorandumi

Podeli vest

Predsednik Izraela Isak Hercog boraviće danas u zvaničnoj poseti Srbiji gde će ga ugostiti predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Ceremonija svečanog dočeka biće upriličena ispred Palate Srbija u 10.30 časova, nakon čega će uslediti tet-a-tet sastanak dvojice predsednika, saopštila je Služba za saradnju s medijima predsednika.

U okviru posete biće održan plenarni sastanak delegacija Republike Srbije i Države Izrael predvođenih predsednikom Vučićem i predsednikom Hercogom.

Dvojica predsednika obratiće se zatim medijima, a imaće i uvodna obraćanja na okruglom stolu na temu "Sinergija u inovacijama, razgovori Srbije i Izraela". 

Za 13 časova zakazan je sastanak predsednika Izraela Isaka Hercoga sa predsednikom Vlade Srbije Milošem Vučevićem, dok će se u 15.50 sastati sa predsednicom Narodne skupštine Anom Brnabić.

Predsednik Izraela, inače, nakon Srbije posetiće i Albaniju, gde je prema navodima medija predviđeno da se sretne sa predsednikom i premijerom te zemlje Bajramom Begajem i Edijem Ramom.

U januaru ove godine, Vučić je razgovarao  telefonom sa predsednikom Isakom Hercogom i tada je konstatovano da odnosi dveju država treba da odražavaju bliskost dva naroda.

Na sastanku sa novom ambasadorkom Izraela u Srbiji Avivit Bar Ilan ministar spoljnih poslova Srbije Marko Đurić danas je ocenio da će poseta izraeskog predsednika biti prilika za unapređenje bilateralnih odnosa na svim nivoima, a ambasadorku je informisao i o teškom položaju Srba na Kosovu.

Nova faza bilateralnih odnosa

Ambasadorka Izraela razgovarala je i sa predsednicom skupštine Srbije Anom Brnabić i rekla da je planirano da u izraelskoj delegaciji budu i "ljudi iz oblasti ekonomije što je od velikog potencijala za obe strane zarad razvijanja odnosa".

Brnabić je izrazila uverenje da će poseta predsednika Izraela "dati važan impuls za novu fazu u razvoju bilateralnih odnosa" koji su ocenjeni kao tradicionalno dobri.

Diplomatski odnosi su uspostavljeni 1948. godine, a prekinuti od 1967. do 1991, kada su zvanično obnovljeni.

Razvoj odnosa sa Izraelom zasnovan je na istorijskoj bliskosti srpskog i jevrejskog naroda, koja je iskazana i kroz zajedničko stradanje tokom Drugog svetskog rata.

Prvi put u zvaničnoj poseti Srbije predsednik Izraela bio je 26. jula 2018. godine,a  kada je predsednik Srbije Aleksandar Vučić dočekao tadašnjeg predsednika Izraela Ruvena Rivlina uz najviše državne i vojne počasti. 

Tada je predsednik Rivlin rekao je da odnosi Izraela i Srbije gledaju budućnost, ali da istorija, sve ono što se dogodilo tokom Drugog svetskog rata, ne sme i ne može biti zaboravljeno.

Vučić je tada istakao da Srbija nikako i ni na koji način neće zaboraviti stravična stradanja, strašne zločine i genocid koji je počinjen nad srpskim i jevrejskim narodom u NDH tokom Drugog svetskog rata, poručivši da neće dozvoliti da neko smanjuje i manipuliše brojem srpskih žrtava.

Predsednik Vučić učestvovao je na 5. svetskom forumu o Holokaustu u Jerusalimu 23. januara 2020. godine i tom prilikom se susreo sa predsednikom Izraela Ruvenom Rivlinom.

Privredna komora Srbije u saradnji sa Ambasadom Izraela organizuje sutra okrugli sto "Sinergija u inovacijama i trgovini: razgovori Srbije i Izraela".

U okviru događaja predviđeno je potpisivanje tri memoranduma o razumevanju između Privredne komore Srbije i Izraelskog instituta za izvoz i međunarodnu saradnju, Federacije izraelskih privrednih komora i Saveza industrijskih proizvođača Izraela.

Takođe, zajednička izjava u oblasti tehnoloških inovacija biće potpisana između Kancelarije za IT i eUpravu Vlade Srbije i Uprave za inovacije Izraela.

Izrael je jedan od značajnijih investitora 

Spoljnotrgovinska razmena Srbije i Izraela, prema podacima Privredne komore Srbije (PKS) lane iznosila 112,3 miliona evra, što predstavlja neznatno povećanje u odnosu na 2022. godinu, kada je iznosila 107,2 miliona.

Srbija je lane u Izrael izvezla robu vrednu oko 75,9 miliona evra, dok je uvoz iz Izraela iznosio je 36,4 miliona. 

Tanjugu je u PKS uoči sutrašnjeg Okruglog stola rečeno da se spoljnotrgovinska razmena od 2017. do 2023. godine, kretala u rasponu od 59 do 112 miliona evra a suficit je od 2020. godine na našoj strani. 

Ukupna spoljno-trgovinska razmena je za prethodnih 10 godina povećana 2,8 puta.

Cigarete koje sadrže duvan su, tradicionalno, prvi proizvod u srpskom izvozu. 

U prvoj polovini ove godine, ukupna robna razmena iznosila je 89 miliona evra, što je povećanje od 62 odsto, u odnosu na isti period 2023. godine.

Srbija je, u ovom periodu u Izrael izvezla robu u vrednosti od 54,5 miliona, što je povećanje od 40 odsto, dok je uvoz povećan za više od 100 odsto i iznosio je 35,5 miliona evra u odnosu na 16,2 miliona, koliko je iznosio u prvoj polovini 2023. godine.

Što se investicija tiče Izrael je jedan od značajnijih investitora u našoj zemlji, a najznačajnije investicije su u oblasti transporta i izgradnje nekretnina. 

Iz PKS navode da su najveći potencijali za unapređenje saradnje poljoprivredno- prehrambeni sektor, odnosno visoko tehnološka poljoprivreda, hrana sa većom dodatom vrednošću, održiva poljoprivreda, zatim IT sektor, biotehnologija, zaštita životne sredine, obnovljive energije, turizam.

U strukturi uvoza glavne stavke su, gasna ulja, avokado, fungicidi za zaštitu bilja, sedišta za motorna vozila.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

TV

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Planeta

Zabava

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Džet set

Srbija