• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

12.09.2024

09:47

Vulin jasan: U svetsku poltiku je potreban povratak straha ili razuma

informer.rs

Politika

Vulin jasan: U svetsku poltiku je potreban povratak straha ili razuma

Podeli vest

Potpredsednik Vlade Republike Srbije Aleksandar Vulin obratio se učesnicima sastanka visokih predstavnika za bezbednost BRIKS-a i partnerskih zemalja u Sankt Peterburgu.

Zahvalivši se na retkoj prilici da Srbija govori na tako uvaženom i velikom skupu, potpredsednik Vulin je rekao da je u svetsku politiku nužan povratak straha ili razuma i zamolio da se svetu vrate strah od uništenja, stid zbog zločina prošlosti i uspostavi sistem kolektivne bezbednosti u kome će se znati pravila i u kome obojene revolucije neće biti način za promenu izborne volje građana.

- Ako zemlje BRIKS-a uspeju da ojačaju svoj savez, prevaziđu i određene razlike koje postoje među njima, BRIKS može da ponudi ne samo ekonomski savez već i da preraste u garant bezbednosti koji će vratiti ravnotežu i strah. Ako ne ponudite nadu našoj planeti već u našoj generaciji neće biti planete koja je vredna življenja - istakao je potpredsednik srpske vlade.

Naglasio je da i Srbi i Rusi veruju da je istina sama po sebi dovoljna i da je zato nismo ni mnogo branili niti ozbiljno shvatili pokušaje revizije istine o Drugom svetskom ratu i rezultate te revizije.

- Kada se poražena Nemačka ujedinila nismo odmah shvatili da je počeo svetski sukob. A prve žrtve tog sukoba bili su SSSR i Jugoslavija. Počela je osveta za poraz u Drugom svetskom ratu. Naivno smo verovali da se mir u Evropi i svetu čuva tako što se potomci Nemaca stide zločina svojih dedova. Potomci zločinaca iz Drugog svetskog rata se ne stide zločina svojih očeva već se stide poraza svojih očeva i sanjaju revanš. Nestanak stida je pokazao da samo strah čuva mir, a zaboravom na strahote svetskog sukoba uveli su nas u realnost mogućeg novog svetskog sukoba. Sukob je počeo na nivou vrednosti koje treba da odrede budućnost civilizacije. Izrazi "globalni zapad" i "globalni jug" zapravo su izrazi koji govore o dva shvatanja sveta. Svet se deli na one čije su vrhovne vrednosti Bog, nacija i prirodna porodica i one u čijem svetu žive samo potrošači u kome nema Boga, nema nacije i nema prirodne porodice - rekao je potpredsednik Vulin.

- Svet se vodi na lažima. Tako su Ruse slagali da se NATO neće širiti na istok kao što su ih slagali da je Minski sporazum sporazum za mir a ne kupovina vremena za pripremu rata sa Rusijom. Tako su nas Srbe slagali da će problem Kosova i Metohije biti rešavan u okviru Ujedinjenih nacija i Rezolucije 1244, da će se sprovesti Briselski sporazum potpisan sa Evropskom unijom, a sve vas dragi prijatelji su slagali da su 1999. ubijali Srbiju zato što je činila zločine. I da to više nikada neće ponoviti. Kao što su vas sve zajedno slagali da je u Srebrenici počinjen genocid, da su Srbi genocidan narod - rekao je u svom obraćanju potpredsednik Vulin i upitao "zar Nemci nisu genocidan narod a Srbi jesu?".

Potpredsednik srpske vlade je zaključio da je zato u svetsku politiku nužan povratak straha ili razuma i da Srbija očekuje od velikih sila da preuzmu odgovornost za sudbinu planete i uspostave nove sisteme bezbednosti. 

- Vratite svetu strah od uništenja, vratite stid zbog zločina prošlosti, uspostavite sistem kolektivne bezbednosti u kome će se znati  pravila i u kome obojene revolucije neće biti način za promenu izborne volje građana. Ako zemlje BRIKS-a uspeju da ojačaju svoj savez, prevaziđu i određene razlike koje postoje među njima, BRIKS može da ponudi ne samo ekonomski savez već i da preraste u garant bezbednosti koji će vratiti ravnotežu i strah. Ako ne ponudite nadu našoj planeti već u našoj generaciji neće biti planete koja je vredna življenja - poručio je potpredsednik Vlade RS Aleksandar Vulin u obraćanju na sastanku visokih predstavnika za bezbednost BRIKS-a i partnerskih zemalja u Sankt Peterburgu.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

TV

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Planeta

Zabava

Umrla Katerina Valente
Showbiz

Umrla Katerina Valente

Pevačica Katerina Valente preminula je 9. septembra u svojoj 93. godini, navedeno je na njenoj Fejsbuk stranici.

12.09.2024

09:45

Magazin

Seks i vođenje ljubavi nisu isto! Otkrijte šta vam više leži
Ljubav

Seks i vođenje ljubavi nisu isto! Otkrijte šta vam više leži

Spajanje dva tela u jedno i spajanje hemije između dvoje ljubavnika predstavlja nešto posebno. Ne, to nije običan seks, već nešto sasvim drugačije - vođenje ljubavi. Sigurno sad razmišljate da su to dve potpuno iste stvari, a mi ćemo vam dokazati da nisu pomoću ovih činjenica...

12.09.2024

06:20

JOŠ Magazin VESTI

Džet set

Srbija

Ko se još ovako igra? Ima ih...
Srbija

Ko se još ovako igra? Ima ih...

Prvi učitelji se nikada ne zaboravljaju i dobro se pamte njihove lekcije. A inicijativu jednog učitelja iz Kovina pre deceniju i po tamo su rado prihvatili i odrasli, i evo šta svake godine rade.

12.09.2024

10:45