• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

13.09.2024

09:45

Srpska zajednica u Mađarskoj vekovima je davala nemerljiv doprinos u očuvanju i jačanju srpskog identiteta! Milićević otvorio manifestaciju "Srpski dani"

D.Vukajlović

Politika

Srpska zajednica u Mađarskoj vekovima je davala nemerljiv doprinos u očuvanju i jačanju srpskog identiteta! Milićević otvorio manifestaciju "Srpski dani"

Podeli vest

Ministar Đorđe Milićević otvorio je sinoć (četvrtak, 12. septembra) manifestaciju „Srpski dani“ koja se tokom septembra meseca kroz različite kulturne programe održava na više lokacija u Mađarskoj.

Svečano otvaranje manifestacije održano je u Muzeju Srpske pravoslavne crkve u Sentanadreji, gde je prvi put u javnosti predstavljena ikona „Sveti Đorđe“ koju je slavni srpski slikar Uroš Predić uradio i darivao porodici Vujić iz Budimpešte kao slavsku ikonu. Izložena je i prateća foto-dokumentacija o vezama Predića i Sentandreje.

-Manifestacija „Srpski dani“ ima za cilj da pokaže raskoš i dubinu srpske kulture, duhovnosti i nauke, kao i naš istorijski doprinos životu u Mađarskoj. Srpska zajednica u Mađarskoj, sa svojom bogatom tradicijom, kulturom i duhovnošću, vekovima je davala nemerljiv doprinos u očuvanju i jačanju srpskog identiteta – istakao je ministar Milićević.

Ministar se posebno zahvalio Eparhiji budimskoj na kontinuiranom radu u očuvanju srpskog kulturnog i duhovnog nasleđa u Mađarskoj:

-Hvala mitropolitu Lukijanu i Eparhiji budimskoj na organizaciji ove manifestacije, koju su podržale Vlada Republike Srbije i predsednik Republike Srpske. Posebna zahvalnost i našim prijateljima iz Vlade Republike Mađarske koji svesrdno podržavaju srpsku zajednicu u Mađarskoj.

Ministar je u obraćanju naglasio i da su na istorijskom nivou odnosi Beograda i Budimpešte, istakavši da će se dodatno razvijati u narednom periodu.

- Taj put trasirali su predsednik Aleksandar Vučić i premijer Viktor Orban. Potpisali smo sporazume dve Vlade od istorijskog značaja - ukazao je Milićević. 

Mitropolit budimski Lukijan naglasio je u obraćanju prisutnima da je cilj manifestacije negovanje srpske kulture i tradicije, te zahvalio pokroviteljima ali i Mađarskoj u kojoj se uživaju verske i kulturne slobode.

Otvaranju manifestacije prisustvovala je državni sekretar Vlade Mađarske Ester Vitaljoš, gradonačelnik Sentandreje Filip Žolta, ambasadorke Srbije i Bosne i Hercegovine u Budimpešti Aleksandra Đurović i Biljana Gutić Bjelica, kao i brojni predstavnici javnog i kulturnog života Mađarske, Srbije i Republike Srpske.  Budimpešta, 12. septembar 2024.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

TV

Hronika

Roditelji od suda traže maksimalnu kaznu: Kolima udarila Luku (15), umro je posle 9 dana
Hronika

Roditelji od suda traže maksimalnu kaznu: Kolima udarila Luku (15), umro je posle 9 dana

"Tražim maksimalnu kaznu od 8 godina za smrt mog deteta, iako je i to blaga sankcija. Njemu je smrtne povrede nanela medicinska sestra, koja mu nije pomogla, pa je preminuo posle 9 dana provedenih u komi" Tog 30. aprila 2022. godine, kad ga je okrivljena udarila kolima dok je vozio motocikl, ubijena je i naša porodica, jer nam se zatrlo seme – rekao je na završnom ročištu 11. septembra u Osnovnom sudu u Somboru Dragan Jovović iz Ratkova kod Odžaka, otac stradalog dečaka Luke Jovovića (15).

13.09.2024

09:26

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Preokret na pomolu? Aleksa: Nadam se da Kari ostaje
Košarka

Preokret na pomolu? Aleksa: Nadam se da Kari ostaje

Srpski košarkaš Aleksa Avramović (29) još ne može da poveruje da je Svetislav Pešić (75) napustio funkciju selektora Srbije, ali smatra da možda čak postoji šansa da dođe do preokreta! Harizmatični Čačanin, koji je ovog leta sa "orlovima" osvojio bronzanu medalju na Olimpijskim igrama u Parizu, poručio je u intervjuu za "Mocart sport" da se, poput svih reprezentativaca, nada ostanku legendarnog stratega.

13.09.2024

09:54

Planeta

Zabava

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Džet set

Srbija

(VIDEO) Kad ministarka zavrne rukave i prione na posao!
Srbija

(VIDEO) Kad ministarka zavrne rukave i prione na posao!

Ministarka za brigu o porodici i demografiju Milica Đurđević Stamenkovski posetila je Pirot, gde je posle razgovora sa gradonačelnikom i obilaska Doma zdravlja i vrtića "Crvenkapa" posetila i porodicu Kostić u u pirotskom prigradskom selu Krupac.

12.09.2024

17:49