• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

14.09.2024

08:00

INTERVJU PREDSEDNIK SOCIJALISTIČKE PARTIJE SRPSKE GORAN SELAK: Srbin je Srbinu brat, s koje god strane Drine

Privatna arhiva

Politika

INTERVJU PREDSEDNIK SOCIJALISTIČKE PARTIJE SRPSKE GORAN SELAK: Srbin je Srbinu brat, s koje god strane Drine

Podeli vest

U susret Danu srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave, koji se tradicionalno obeležava 15. septembra, razgovarali smo sa predsednikom Socijalističke partije Srpske Goranom Selakom, čija se partija na ovogodišnjim izborima u Bosni i Hercegovini izdvojila sloganom "Za Srpsku treba imat dušu".

Dana 15. septembra obeležavamo Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave. Kako ocenjujete značaj ovog praznika u jačanju nacionalnog identiteta i jedinstva među Srbima?

- Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave je izuzetno važan praznik za sve Srbe, bez obzira u kojoj državi žive. Toga dana se podsećamo one stare, ali mudre izreke - "Samo sloga Srbina spasava", i to je vrednost koju moramo preneti na našu decu. Uprkos zluradim pokušajima, što iz inostranstva što od dela domaće javnosti, čvrsto verujem da ćemo uspeti u tome da i generacije koje dolaze posle nas budu svesne da je Srbin Srbinu brat, sa koje god strane Drine da živi. Ovaj praznik će sačuvati ono što su nam naši slavni preci ostavili u amanet - slogu i slobodu. Jedan od prioriteta SPS-a, partije koju vodim, jeste što bolja saradnja sa našom maticom Srbijom. Mi smo jedan narod, a Srbija i Srpska su jedan i jedinstven kulturni i istorijski prostor. Zajednički praznik nas dodatno zbližava i veže.

Koliko je za Republiku Srpsku i Banjaluku značajan ovaj dan? Da li verujete da je važno podizanje svesti o ovom prazniku među mladim generacijama?

- Za celu Republiku Srpsku je ovaj praznik jednako važan koliko i za Srbiju, ne bih mogao to da razdvojim, jer ponoviću - Srbin je Srbinu brat, sa koje god strane Drine da živi. Banjaluka je prirodno zagledana u Beograd, u politiku predsednika Srbije Aleksandra Vučića, i to tako i treba da bude. U teškim vremenima poput ovih, važnije je nego ikad da budemo složni, da Banjaluka gleda u Beograd, a Beograd u Banjaluku, da se odluke donose zajednički, saborno, imajući u vidu budućnost našeg naroda. Siguran sam da će mlade generacije znati da očuvaju sve ono što im ostavljamo u nasleđe. Podizanje svesti o značaju jedinstva među mladima ključno je za očuvanje našeg identiteta. Siguran sam u perspektivnu i zajedničku budućnost celog našeg naroda.

Foto: Privatna arhiva

 

Bliže se lokalni izbori u Republici Srpskoj, za šta se zalaže partija na čijem ste čelu? Da li je jedinstvo jedna od tih vrednosti?

- Socijalistička partija Srpske je mlada partija, koja je za četiri godine postojanja dokazala da nema afere na svojim leđima, već ima novu, svežu energiju, ima dušu koja je našoj Srpskoj preko potrebna. SPS je partija koja je od svog osnivanja posvećena očuvanju onih vrednosti, koje su nas uvek držale na okupu, a to su nacionalna odgovornost, socijalna pravda, solidarnost i briga za svakog čoveka. Jedinstvo svih Srba, u smislu očuvanja kulture i nacionalnog identiteta, jako nam je važno, te zato i podržavamo sve aktivnosti koje vrh Srbije sprovodi na ovom planu. SPS se od svog osnivanja zalaže za postizanje jedinstva srpskog naroda, a to smo dokazali nebrojeno puta delovanjem u Narodnoj skupštini Republike Srpske, ali i u drugim institucijama i procesima. Samo jedinstveni smo jaki. Samo jedinstveni smo sposobni da odgovorimo svim izazovima.

Koji su glavni problemi Banjaluke na kojima ćete raditi u narednom periodu?

- Iako se Socijalistička partija Srpske zdušno bori za celu Republiku Srpsku, za Banjaluku, koja je naš najveći grad, imamo poseban plan. U Banjaluci, koju sadašnja vlast pretvara u ništa drugo do neuslovno mesto za život, borićemo se za zelena naselja, za više sportskih prostora za mlade i generalno za bolje uslove života za mlade, jer moramo naći način da ih zadržimo. Takođe, po hitnom postupku ćemo insistirati na rešenju problema manjka mesta u vrtićima, to nam je prioritet broj jedan. Rešićemo i problem parkinga, napravićemo veliku garažu u centru grada i time našim sugrađanima olakšati potrebu za parkingom. A našim borcima, na čijim je leđima izgrađena Republika Srpska, obezbedićemo besplatan gradski parking, kako u garaži tako i u celom gradu. Takođe, moramo rešiti problem saobraćajnih gužvi u Banjaluci. Kontaktiraćemo sa stručnjacima sa saobraćajnih fakulteta, koji će nam, na najbolji način, u tome i pomoći. Pripremili smo i čitav niz drugih mera i politika, koje su sve do jedne isključivo u interesu građana Banjaluke. Banjaluku ćemo vratiti građanima.

Foto: Privatna arhiva

 

Šta poručujete građanima Srpske kroz slogan "Za Srpsku treba imat dušu", i kako on odražava vrednosti i ciljeve vaše partije?

- "Za Srpsku treba imat dušu" nije samo politička parola. Ovaj slogan je suština svega u šta verujemo i za šta se borimo. Verujemo i ulažemo dušu u svaki deo Republike Srpske, od Novog Grada do Trebinja. Zagledani smo u svaki naš grad, svaku opštinu i mesnu zajednicu. Ne postoji deo Republike Srpske koji je manje bitan, niti čovek čiji problemi nisu važni. Zajedno, i sa dušom, rešavaćemo svaki problem i slaviti svaki lokalni uspeh. Republika Srpska je kroz istoriju mnogo puta ranjavana, napadana i osporavana, i jedino što je može održati jesu iskren odnos i zdrave politike, a ne prazna obećanja. Mi smo mlada, energična i nova politička snaga, inspirisana ne željom za foteljama u Vladi ili gradu Banjaluci, već uverenjima da svako dete zaslužuje da ide u dobru školu ili vrtić, da svaki radnik treba da bude pošteno plaćen, a svaki penzioner dostojanstveno da živi. Naš cilj je da svaki metar obradive površine u Republici Srpskoj bude zaoran i obrađen, da svaki čovek oseća sigurnost u svakodnevnom životu. To je ono za šta se mi borimo, to je duša Srpske koju čuvamo i na koju se oslanjamo.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

TV

Demokratije više nema u svetu, postoji samo vladavina jednog naroda! Oni određuju šta su ljudska prava! (VIDEO)
Live TV

Demokratije više nema u svetu, postoji samo vladavina jednog naroda! Oni određuju šta su ljudska prava! (VIDEO)

Troškovi servisiranja ogromnog američkog saveznog duga sada su veći od budžeta za odbranu, izjavio je izvršni direktor Tesle i Spejks Iksa Ilon Maks u popularnom podkastu. On je dodao da zemlja „izuzetno brzo bankrotira“. Američko ministarstvo finansija objavilo je krajem jula da je državni dug premašio 35 biliona dolara, što je skočilo za trilion u periodu od šest meseci. Profesor dr Milan Petričković sa Fakulteta političkih nauka govorio je na ovu temu u "Info jutru" Informer televizije.

13.09.2024

12:42

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Zvezda uigrava pojačanja za Ligu šampiona
Crvena zvezda

Zvezda uigrava pojačanja za Ligu šampiona

Crvena zvezda predstavlja pojačanja i uigrava tim za početak Lige šampiona! Srpski prvak večeras (subota 20.00, Arena 1 premijum) dočekuje kruševački Napredak u 8. kolu Superlige, a prema svim najavama, očekuje se da na terenu budu novajlije Silas Katompa Mvumpa (25), Rade Krunić (30), ali i povratnik Nemanja Radonjić (28).

14.09.2024

07:13

Preminuo velikan svetske košarke!
NBA

Preminuo velikan svetske košarke!

Mičel Vigins, legenda NBA i grčke košarke, otac zvezde iz Golden Stejt Voriorsa, Endrjua Viginsa, preminuo je u 65. godini objavili su američki mediji.

14.09.2024

09:28

Planeta

Zabava

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Džet set

Srbija

I u Čačku preventivni pregledi u nedelju!
Srbija

I u Čačku preventivni pregledi u nedelju!

U okviru akcije preventivnih pregleda koji se svakog vikenda održavaju u većini zdravstvenih ustanova u Srbiji, u Čačku će u nedelju primati pacijente lekari Opšte bolnice i Doma zdravlja.

13.09.2024

15:45