• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

14.09.2024

12:00 >> 12:02

Potpisao sam saglasnost za obavljanje redovnog vojnog roka: Vučić se obratio mladim oficirima - Vi ste naša snaga i bedem! (FOTO/VIDEO)

Tanjug/S. Aćimović

Politika

Potpisao sam saglasnost za obavljanje redovnog vojnog roka: Vučić se obratio mladim oficirima - Vi ste naša snaga i bedem! (FOTO/VIDEO)

Podeli vest

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić prisustvovao je svečanosti povodom promocije najmlađih oficira Vojske Srbije.

 

11.31 - Počeo svečani defile i kulturno-umetnički program

Foto: printscreen

 

Foto: Printscreen

 

Na platou ispred Skupštine počeo je svečani defile Vojske Srbije, nakon čega je predstavljen kulturno-umetnički program.

Foto: printscreen

 

11.24 - Obraćanje predsednika Vučića

Predsednik Aleksandar Vučić je pozdravio mlade oficire, i zahvalio im se na izuzetnom danu.

- Danas ću govoriti kraće nego ikada, ne zbog kiše, već zato što mislim da ste mnogo toga videli i naučili, a i da nikada nije bilo manje potrebno da se govori dugo. Hvala vašim roditeljima i porodicama, što vas nisu sebično čuvali za sebe, već su vašu mladost i hrabrost ponudili Srbiji, jedinoj koju imamo. Vi danas postajete neko ko je uvek u prvim redovima odbrane otadžbine - istakao je. 

Istakao je da pred nama nije lak period, i da smo se uvek suočavali sa izazovima.

Foto: printscren

 

- Sa onima koji bi da nam otkidaju deo teritorije, sa onim najjačima koji bi retko razumeli naše potrebe i želje, naš Ustav i našu otadžbinu. I uspevali smo da sačuvamo mir, da odbranimo naše vitalne nacionalne interese, ali i da popravimo materijalni položaj vojnika - rekao je on.

Vučić kaže da naša vojska danas živi mnogo bolje nego pre 10 godina, i da će uskoro uslediti novo povećanje plata.

- Poslušajte me, već dugo sam vrhovni komandant, ne dozvolite da vam prolazi dan za danom a da niste ništa promenili. Svakoga dana pitajte sebe šta biste još mogli da učinite. Idete u različite jedinice, od informatičkih, vazdušnog osmatranja, do specijalnih jedinica. Imaćete različite zadatke, ali uvek pokažite odgovornost i ozbiljnost, posvećenost u radu - ističe predsednik.

Objašnjava da danas živimo u svetu poremećenih vrednosti, gde svako gleda samo svoje interese, gde je kompromis ružna reč.

- Zato se i približavamo katastrofi, i zato naša vojska mora biti sve snažnija. Kao vrhovni komandant sam potpisao svoju saglasnost za obavljanje redovnog vojnog roka u trajanju od 75 dana. Nadam se da će Vlada to usvojiti. Verujem da svi znate koliko nam je potrebna jaka vojska. Nećemo da napadnemo nikoga, ali moramo da odvratimo one koji nam svakoga dana prete, a vi ste taj bedem, stena koja je garant odvraćanja - bio je jasan predsednik. 

Vučić se posebno zahvalio porodicama mladih oficira.

11.19 - Obraćanje potporučnika Nikole Vasića

Mladi oficir Nikola Vasić, kom je predsednik uručio sablju, rekao je da se danas svi sećaju početka školovanja.

Foto: Printscreen

 

- Došli smo iz raznih krajeva naše otadžbine, ujedinjeni u ljubavi prema našoj zastavi i himni. Veliki deo nas je prepoznao naš put još sa 14 godina, kada smo prepoznali neizbežnu čežnju i ponos naših roditelja - rekao je on.

- Krilatica "Čast je naša imovina" je privukla još onih koji su želeli da se pridruže našoj borbi i dođu do ovog trenutka o kom su svi maštali - rekao je potporučnik Vasić.

Foto: printscreen

 

- Ova sablja je znak našeg stroja, ali i vas, naših prijatelja, braće, sestara i roditelja. Od ponedeljka, stroj najmlađih potporučnika će posvećeno obavljati svoje dužnosti, svako u svojoj jedinici, nikada otuđeni jedni od drugih - istakao je mladi oficir.

11.09 - Obraćanje brigadnog generala Bobana Đorovića

Brigadni general Boban Đorović, rektor univerziteta odbrane, rekao je u obraćanju da je početak školovanja oficira koji su sada postrojeni ispred Skupštine obeležila pandemija.

- Razumevši da se dobri oficiri ne mogu obrazovati samo na daljinu, vratili su se u kabinete i na poligone čim su se stekli uslovi. Zato su u potpunosti odgovorili zahtevima studijskih programa, i kadeti su stasali u oficire Vojske Srbije - rekao je general Đorović.

Istakao je velike sportske i akademske uspehe koje su postigli kadeti Univerziteta odbrane.

Foto: printscreen

 

- Kadeti 144. i 145. klase Vojne akademije i 10. klase VMA, čestitam vam završetak studija i ulazak u oficirsku profesiju. Vi ste na početku profesionalnog razvoja, osim u oficirskoj etici!

Pozvao je oficire da nastave svoje stručno usavršavanje.

- Neka vaša misao kreira budućnost vojnih nauka. Živeli najmlađi potporučnici Vojske Srbije - rekao je on.

11.00 - Vučić stigao ispred Skupštine

Predsednik je stigao tačno u 11 časova, i potom mu je raport predao pukovnik Srđan Blagojević.

Foto: Printscreen

 

- Oficiri i kadeti, zdravo - obratio se predsednik vojsci, na šta je pozdravljen gromoglasnim "Zdravo".

Potom je usledio doček kadetske zastave, nakon čega je intonirana himna Bože pravde, koju su pevali postrojeni mladi oficiri.

Foto: printscreen

 

Promocija najmlađe generacije oficira Vojske Srbije održava se na platou ispred Doma narodne skupštine u Beogradu.

Foto: Printscreen

 

Prve oficirske činove promoviše 177 kadeta Vojne akademije i Medicinskog fakulteta Vojnomedicinske akademije, najavilo je ranije ministarstvo odbrane Srbije.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

TV

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Planeta

Zabava

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Džet set

Srbija

I u Čačku preventivni pregledi u nedelju!
Srbija

I u Čačku preventivni pregledi u nedelju!

U okviru akcije preventivnih pregleda koji se svakog vikenda održavaju u većini zdravstvenih ustanova u Srbiji, u Čačku će u nedelju primati pacijente lekari Opšte bolnice i Doma zdravlja.

13.09.2024

15:45