• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

14.09.2024

15:15

Jevtić pružio podršku Vučiću: Najavljene mere pravi odgovor na Kurtijev teror nad Srbima na KiM

ATAIMAGES

Politika

Jevtić pružio podršku Vučiću: Najavljene mere pravi odgovor na Kurtijev teror nad Srbima na KiM

Podeli vest

U vremenima izazova, u situaciji kada se srpski narod nalazi na udaru etno-nacionalizma Aljbina Kurtija koji sprovodi institucionalno nasilje nad srpskim narodom, država Srbija na čelu sa predsednikom Aleksandrom Vučićem još jednom pokazuje da mudrom i odgovornom politikom čini sve da srpski narod zaštiti na način koji je u ovom trenutku najefikasniji u smislu mera protiv svega onoga što Kurti radi Srbima na Kosmetu, izjavio je danas gradonačelnik Štrpca Dalibor Jevtić.

Prema njegovim rečima, elemetni Kurtijevog etno-nacionalnizma proterivanja Srba sa Kosmeta su ugrožavanje bezbednosti i sigurnosti srpskog stanovništva sprovođenjem akcija protiv svega što je srpsko na KiM, sprečavanje ekonomskog razvoja (nemogućnost ulaganja) kao preduslov stvaranja ekonomsko-socijalnih izazova u sredinama u kojima žive Srbi, kontiunirana neosnovana hapšenja i podizanje optužnica protiv Srba (bez ikakvih dokaza) gde je ”pravda i pravo” misiona imenica, zatvaranje srpskih institucija kao element ukidanja veza Srba sa državom Srbijom (element koji ima i socio-ekonomski uticaj).

Kako se datum parlamentarnih izbora na Kosovu bude približavao (9. februar 2025), tako će agresivnost Kurtija bivati sve veća i veća, ističe Jevrtić i dodaje da niko ne bude ”iznenađen” ta agresivnost će biti iskazana i kroz uključivanja novih elemenata etno-nacionalnističke politike poput udara na našu Srpsku Pravoslavnu Crkvu, potencijalno zdravstvo i obrazovanje.

Sada, kako kaže, dolazi do odgovora zašto su mere koje je predsednik Vučić predstavio u ovom trenutku najefikasniji odgovor. 

- Svaki demokratski odgovor, suštinsko zalaganje za mir, diplomatska i institucionalna borba protiv etno-nacionalnističke politike Kurtija su sve ono što Kurtiju ne odgovara. Kurti želi sukobe, on želi rat jer za 4 godine svoje vladavine nema niti jednog rezultata u ekonomiji, infrastrukturi i generalno niti u jednoj oblasti važnoj za život za građane. Dakle Kurti želi reakciju u vidu izazivanja sukoba jer je to nešto što će njemu doneti pobedu na predstojećim izborima - istakao je Jevtić.

Mere države Srbije su takve da će srpsko stanovništvo biti najpre ekonomsko ojačano i institucionalno zaštićeno, naglasio je. 

- Posebno želim da pohvalim i pozdravim odluku, kao deo tih mera, da nova radna mesta i socio-ekonomsku pomoć dobiju građani koji žive na Kosmetu sa svojim porodicama, posebno porodice koje nemaju niti jednog zaposlenog u porodici - naveo je on u objavi na svom Fejsbuk nalogu.
Istakao je da da država Srbija puno pomaže građanima na KiM, ali da oni na lokalu moraju bolje da urade svoj deo posla i da obrate pažnju da ta pomoć ide u prave ruke, da ne bude porodica koja će imati po nekoliko plata u kući dok sa druge strane imamo porodice koje nemaju nikog zaposlenog. 

- Tu je odgovornost na nama i tu odgovornost moramo da preuzmemo. Onog trenutka kada se pravnim aktima bude regulisalo sve ono o čemu je predsednik Vučić govorio počeće proces zbrinjavanja svakog nezaposlenog lica, pomoći će se učenicima i studentima, našim najstarijim sugrađanima, pokrenuće se sveobuhvatno ekonomsko zbrinjavanje građana - rekao je Jevtić. 

On je izrazio uverenje da će se u narednom periodu detaljnije govoriti o svim merama i procesom implementacije istih. 

- Kada vidim negativne reakcije i komentare svih onih koji Srbima na KiM ne žele ništa dobro, jasno je da je predsednik Vučić zajedno sa direktorom Petrom Petkovićem, premijerom Milošem Vučevićem i ministrom Markom Đurićem doneo prave odluke kao odgovor na teror koji Kurti sprovodi protiv Srba na KiM. 

- U tom kontekstu negativne reakcije u Prištini su očekivane, ali nekako ove koje dolaze od strane pojedinih opozicionara u centralnoj Srbiji su jedino u interesu Kurtija. Ako ništa, makar po pitanju Kosmeta bi trebalo da postoji jedinstvo jer je jedinstvo interes srpskog naroda na Kosmetu - zaključio je Jevtić.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

TV

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Planeta

Zabava

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Džet set

Srbija

I u Čačku preventivni pregledi u nedelju!
Srbija

I u Čačku preventivni pregledi u nedelju!

U okviru akcije preventivnih pregleda koji se svakog vikenda održavaju u većini zdravstvenih ustanova u Srbiji, u Čačku će u nedelju primati pacijente lekari Opšte bolnice i Doma zdravlja.

13.09.2024

15:45