• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

14.09.2024

15:26

Vučević nakon sastanka sednice Vlade: Ključna tačka je da proglasimmo KiM kao područje posebne socijalne zaštite

Tanjug

Politika

Vučević nakon sastanka sednice Vlade: Ključna tačka je da proglasimmo KiM kao područje posebne socijalne zaštite

Podeli vest

Premijer Republike Srbije, Miloš Vučević obratio se nakon održane posebne sednice Vlade Srbije vezane oko situacije na KiM.

- Sinoć smo se nakon konferencije sa predsednikom dogovorili da Vlada već danas krene u ono što je predsednik Republike najavio i precizno objasnio. Moja molba je da još jednom pogledaju sinoćnu konferenciju kako bi razumeli sve poruke i hronologiju razvoja događaja na KiM, ali pre svega da razumeju šta treba da radimo - rekao je Vučević i dodao:

- Danas je Vlada imala nekoliko tačaka ali ta ključna tačka jeste zaključak kojim se nalaže aktivnosti i mere koje moraju sva ministarstva u Srbiji da primene u smislu pravne i socialne ekonoske zaštite i aktivnosti zaštite Srba na KiM i zaštita Srbije i naših nacionalnih interesa na prostoru KiM. To je ono što je povezano sa onih pet oblasti o kojima je predsednik pričao. Vraćanje stanje pre ovih jednostranih poteza tzv. Vlade Aljbina Kurtija. To je svakako da proglasimo KiM kao područje posebne socijalne zaštite.

Foto: printscreen

 

Kako je naveo, izlazi se sa zahtevom da se nelegalnim proglase svi akti koji su suprotni od proglašenja nezavisnog Kosova.

- Dalje, jačanje srpskih institucija na KiM, tačnije, njihovo nezadovoljavanje da one budu ugašene. Formiranje specijalnog tužilaštva koje će procesuirati sve počinioce krivičnih dela vezana za ono što se dešava na KiM. To je što hoćemo da znamo i ime i prezime da znamo i odgovornost onog ko sprovodi nasilje nad Srbima - istakao je premijer i dodao:

 

- Pod broj pet, da idemo ka Skupštini Srbije sa zahtevom da se nelegalnim proglase svi akti koji su suprotni od proglašenja nezavisnog Kosova sa postignutim sporazumima između pregovaračkih strana. Sve ono što se činilo jednostrano i što je poništavalo dogovore i napore za nas ne postoji nevaženje i neobavezujuće i ne može da proizvodi pravno dejstvo.

Ističe da se Ministarstvu odbrane da hitno pokrene proceduru za vraćnje vojnog roka u trajanju od 75 dana. 

- Imali smo isto tačku koja proizilazi iz današnjeg događaja promocije najmlađih oficira Vojske Srbije, novih potporučnika. Imamo zaključak koji je danas usvojen na Vladi Republike Srbije kojim se nalaže Ministarstvu odbrane da hitno pokrene proceduru za vraćnje vojnog roka u trajanju od 75 dana. Pozvaćemo i predsednika Srbije kako vrhovnog komadanta da prisustvuje sednici Vlade Srbije gde ćemo usvojiti predlog zakona. Ukidamo supspenziju služenja vojnog roka ali ga definišemo na 75 dana i idemo u proces definisanja i uređenja da mladi regruti koji su završili elektro-tehničke fakultete, mašinske škole mogu da služe vojni rok u vojno-tehničkom institutu i u onim organizacionim delovima Vojske Srbije koje zahteva veće tehničko znanje da njihove radne i ostale sposobnosti na taj način angažujemo u trajanjaju služenja vojnog roka. - rekao je Vučević. 

Foto: Tanjug

 

Cilj ovakve odluke jeste da zaživi već polovinom naredne godine, kazao je Vučević.

- Čeka nas da vam prikažemo sve podatke i godina i uzrasta, kako će ići pozivanje novih regruta i klasa. Cilj nam je da to zaživi negde polovine sledeće godine - rekao je premijer i dodao:

- Sva ministarstva su dobila konkretne zadatke na implementaciji onoga što je predsednik predstavio kao paket pravnih, političkih, ekonomskih i socijalnih mera na zaštitu Srba na teritoriji KiM i zaštita Srbije na KiM. I ovaj zaključak koji se nalaže Ministarstvu odbrane da hitno pripreme izmenu zakona i vraćamo obavezno služenje roka u trajanju od 75 dana.

Premijer Vučević je takođe istakao da nije preterano zabrinut za reakcije Prištine povodom vraćanja obaveznog vojnog roka jer da oni ne sprovode teror nad Srbima država Srbija ne bi morala da uvede ovakve važne mere.

- Mi moramo da reagujemo, da pokažemo da smo mi država. Mi nismo nikakva paradržava i nismo oni koji glumataju da je država već smo prai subjekt međunarodnog javnog prava kao Srbija, članica UN, i kao takva država ćemo doneti odluku.  - istakao je Vučević.

Podestimo, posebna sednica Vlade Srbije na kojoj će se razmatralo o najavljenim merama vezane za Kosovo i Metohiju, počela je danas u 13 časova.

Predsednik Aleksandar Vučić je predstavio sinoć tokom obraćanja javnosti u Palati Srbija, zahteve i poteze Srbije u vezi sa situacijom na KiM, podeljene u pet oblasti i istakao da će u tom cilju biti pokrenuta globalna diplomatska kampanja i da će razgovarati do kraja novembra sa 60 svetskih lidera kojima će predstaviti sedam nužnih tačaka za napredak u dijalogu. 

Na sednici bi sva ministarstva trebalo da dobiju zadatke iz svoje nadležnosti kako bi ove mere bile što efikasnije operacionalizovane, kako bi se brže i bolje osetile na terenu i kako bi podrška i pomoć što pre stigla u narod, najavio je jutros šef diplomatije Marko Đurić.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

TV

Hronika

Da li će se manijak nuskoro naći na slobodi? Davitelj s Medaka ubio mladu doktorku i cele noći sedeo pored tela
Hronika

Da li će se manijak nuskoro naći na slobodi? Davitelj s Medaka ubio mladu doktorku i cele noći sedeo pored tela

Stela Gundelj (26), mlada doktorka iz Stare Pazove ubijena je 13. februara 2013. godine u Beogradu. Njen bivši partner, Aleksandar Šundić, koji je tada imao 23 godine, udavio je Stelu u iznajmljenom stanu u naselju Medaković. Nakon što je pravosnažno osuđen na 15 godina zatvora, i s obzirom na to da je odslužio dve trećine kazne, odnosno 11 godina, postoji mogućnost da bi uskoro mogao biti pušten na slobodu, a tim povodom oglasile su se Stelina majka i kuma.

14.09.2024

18:45

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Planeta

Zabava

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Džet set

Srbija

I u Čačku preventivni pregledi u nedelju!
Srbija

I u Čačku preventivni pregledi u nedelju!

U okviru akcije preventivnih pregleda koji se svakog vikenda održavaju u većini zdravstvenih ustanova u Srbiji, u Čačku će u nedelju primati pacijente lekari Opšte bolnice i Doma zdravlja.

13.09.2024

15:45