• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

15.09.2024

15:17

Srpske železnice jubilej dočekuju u zamahu sveobuhvatne modernizacije! Vesić: U protekloj deceniji izgrađeno je 108 kilometara novih pruga

Printskrin

Politika

Srpske železnice jubilej dočekuju u zamahu sveobuhvatne modernizacije! Vesić: U protekloj deceniji izgrađeno je 108 kilometara novih pruga

Podeli vest

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić oglasio se na društvenoj mreži Instagram povodom Dana železničara.

- Danas, kada obeležavamo Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave, ujedno slavimo Dan železničara i 140 godina postojanja srpske železnice – još jedan značajan datum u našoj istoriji kada je 15. septembra, 1884. godine, uspostavljen železnički saobraćaj na prvoj pruzi u Srbiji, od Beograda do Niša.

Srpske železnice ovaj dan i jubilej dočekuju u zamahu sveobuhvatne modernizacije, realizujući najznačajnije i najveće investicione i infrastrukturne projekte, kakvih decenijama nije bilo na našim prugama. U protekloj deceniji izgrađeno je 108 kilometara novih pruga, uključujući i prvu srpsku brzu prugu između Beograda i Novog Sada za brzinu od 200 kilometara na sat, po čemu smo jedini u regionu, a do kraja 2024. godine biće završena i brza pruga Novi Sad – Subotica. Rekonstruisano je i modernizovano skoro hiljadu kilometara pruga širom Srbije, a najveći posao tek predstoji jer je u narednim godinama planirano da se izgradi i modernizuje oko dve hiljade kilometara koloseka u Srbiji i na taj način gotovo u potpunosti obnovi celokupna mreža pruga u našoj zemlji.

Svojim znanjem, posvećenošću i radom, železničari su proteklih decenija dali puni doprinos da ovaj saobraćajni sistem opstane i razvija se uprkos svim teškoćama, kao što će i u godinama pred nama doprineti ostvarenju ciljeva i zadataka.

Stoga, svim našim železničarima čestitam 140 godina postojanja srpskih železnica, uz poruku da će, zahvaljujući podršci i odlukama državnog rukovodstva na čelu sa predsednikom Aleksandrom Vučićem, srpske železnice do kraja ove decenije zauzeti mesto koje im i pripada na mapi evropskih razvijenih saobraćajnica - napisao je Goran Vesić. 

 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

TV

Putin pravi lek za besmrtnost? Isplivala strogo čuvana tajna! (VIDEO)
Live TV

Putin pravi lek za besmrtnost? Isplivala strogo čuvana tajna! (VIDEO)

Kremlj je čitavoj vojsci lekara i naučnika naredio da podnesu izveštaje o napretku u borbi protiv starenja ćelija, što bi produžilo životni vek do neslućenih granica. O tome su u Vikend Info jutru govorili Drina Pešić, balerina i Miodrag Đokić, doktor stomatologije i antiejdžing medicine.

15.09.2024

15:00

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Planeta

Zabava

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Džet set

Srbija