• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

16.09.2024

10:53

Ledeni tuš za Kurtija! Petković zagrmeo: Neće biti etničkog čišćenja na KiM, borićemo se rame uz rame sa našim narodom! (VIDEO)

Peđa Milosavljević

Politika

Ledeni tuš za Kurtija! Petković zagrmeo: Neće biti etničkog čišćenja na KiM, borićemo se rame uz rame sa našim narodom! (VIDEO)

Podeli vest

Gost Info jutra bio je dr Petar Petković, direktor kancelarije za KiM, a upravo on je govorio o užasnom teroru na Kosmetu koji sprovodi Aljbin Kurti uz pomoć Zapada, ali i o merama koje će Srbija preduzeti povodom toga.

Dr Petar Petković, direktor kancelarije za KiM, kaže da Aljbin Kurti jednostranim potezima gazi sve dogovore i sporazume, ali i da će vlast biti uz svoje građane na KiM.

- Država Srbija je izašla sa setom mera koji predstavljaju naš odgovor na etničko čišćenje koje sprovodi Aljbin Kurti. Ove mere imaju za cilj mir i stabilnost i zaštitu srpskog naroda na KiM od jednostranih nasilnih poteza Aljbina Kurtija. Priština čini sve da pogazi sve dogovore i sporazume. Reč je o etničkom čišćenju u srcu Evrope u 21. veku. Mere predstavljaju paket pomoći srpskom narodu na KiM, ali činimo sve da dokažemo da je srpski narod na ivici provalije. Ako se ne urazumi Zapad, može se desiti katastrofa, ali predsednik Vučić je rekao da se neće desiti etničko čišćenje. Borićemo se za svoj narod rame uz rame. Idemo sa ciljem da se osnuje tužilaštvo koje će krivično goniti sve organe privremenih prištinskih institucija koji su učestvovali u egzodusu Srba. Jedino taj jezik razumeju Kurti i Priština - rekao je Petković.

On dodaje i da međunarodna zajednica ćuti na napade na Srbe, koje sprovodi Aljbin Kurti od dolaska na tzv. vlast.

- Prva tačka se odnosi na status kvo ante, a to je da se Priština i međunarodna zajednica vrate na početni položaj pre jednostranih odluka Aljbina Kurtija. Dijalog je jedino rešenje za rešavanje kosovskog problema. Cilj je rešavanje problema i nastavak dijaloga, zato i odlazim u Brisel. Od dolaska Kurtija na tzv. vlast, desilo se nebrojeno slučajeva napada na Srbe i srpsku imovinu. Međunarodna zajednica nije reagovala na pucanje na Srbe. Kurti nastavlja sa jednostranim potezima jer je video da neće biti ugrožen od strane međunarodne zajednice. Moramo da zaustavimo takve stvari i nemamo problem da nastavimo dijalog. Ukidaju srpske insitucija, da ne bi formirali ZSO. Kurti je pokušao da iskoristi proteste i barikade Srba da uvuče Srbiju u rat sa NATO paktom - objasnio je Petković.

Foto: Inofrmer/Pedja Milosavljević

Petar Petković

 

Prema rečima direktora kancelarije za KiM, Kurti želi da obesmisli ZSO, ali i da albanska strana ne želi da nastavi dijalog sa ciljem da se dođe do zajedničkog rešenja.

- Srpski gradonačelnici mogu da vode srpske opštine, a ne albanski. Puna primena člana devet Briselskog sporazuma, a to znači da moraju da se vrate srpski policajci na sever Kosova. Treća tačka je vraćanje srpskih tužioca i pravosuđa, ali i povlačenje tzv. kosovske policije sa severa Kosova. Neodložno je formiranje ZSO, jer Kurti želi da napravi od toga nevladinu organizaciju od toga i praznu ljušturu koja nema nikakve nadležnosti. Ugovori moraju da se poštuju, to je svetinja na Zapadu. Mi nikada nećemo priznati tzv. Kosovo, jer imamo naše crvene linije. Ovo je sad pravi trenutak za mere, jer morate tačno da znate kad šta treba uraditi. Cilj Zapada je kosovska nezavisnost, a to rade preko Kurtija koji povlači jednostrane poteze. Zapadu je nelagodno da čuje od izdajnika Rašića, da je 15% Srba napustilo Kosovo i Metohiju. Sa Kurtijem je nemoguće razgovarati. Mi dođemo sa ekspertima i celim timom, a Bisljimi dođe sa rukama u džepovima i sa dva takozvana eksperta koji su tzv. ambasadori i oni su stručnjaci za sve, a onda pričaju samo o nezavisnosti tzv. Kosova - zaključio je Petković.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

TV

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Planeta

Zabava

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Džet set

Srbija