• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

02.10.2024

20:12

Ministar Selaković: Pirotski ćilim naš srpski simbol! Srbija predstavila u Parizu elemente kulturnog nasleđa naše zemlje

Ministarstvo kulture/Instagram

Politika

Ministar Selaković: Pirotski ćilim naš srpski simbol! Srbija predstavila u Parizu elemente kulturnog nasleđa naše zemlje

Podeli vest

Republika Srbija predstavila je u Parizu u okviru "Sela Frankofonije" elemente kulturnog nasleđa naše zemlje, među kojima i element „pirotski ćilim“, za koji će u narednom ciklusu biti izrađena nominacija za upis na Uneskovu Reprezentativnu listu nematerijalnog kulturnog nasleđa čovečanstva.

Manifestacija „Selo Frankofonije“, otvorena je danas, uoči 19. Samita Frankofonije, koji se održava od 2-5. oktobra u Parizu, u prisustvu genralne sekrtarke organizacije Luiz Mušikivabo i ministra kulture @nikolaselakovic.official

Ministar Selaković je tokom obilaska srpskog štanda rekao da je Srbija na 19. Samitu prisutna još uvek kao pridružena članica ove međunarodne organizacije, kao i da je u Frankofonskom selu predstavila  naše kulturno nasleđe, našu tradiciju, upravo oličenu u pirotskom ćilimu koji privlači posetioce ove manifestacije zbog svoje jedinstvenosti i ujedno zbog svoje univerzalnosti.

"Pirotski ćilim jeste onaj naš srpski simbol, ali ne ljubomorno čuvan, naš i nerazumljiv za sve druge, nego upravo naš i svačiji, jer gotovo da ne postoji neko ko se nije našao na našem štandu, a ko na magičnim simbolima pirotskog ćilima ne prepoznaje neke simbole svojstvene svojoj kulturi. Zato sam ponosan da smo ovde predstavljeni na najbolji mogući način, kao i da ćemo biti tako predstavljeni i na ministarskoj konferenciji, ali i na Samitu Frankofonije", istako je Selakovića.

Ministar je rekao da je predstavljanje pirotskog ćilima ujedno najava buduće nominacije našeg pirotskog ćilima, načina njegovog tkanja i nastanka za upis na Reprezentativnu listu nematerijalnog kulturnog nasleđa čovečanstva.

Selaković je ovom prilikom podsetio da je Srbija do sada upisala krsnu slavu, kolo, pevanje uz gusle, način pripreme šljivovice, zlakusku grnčariju, te da radi na upisu naivnog slikarstva iz Kovačice, što je prvi put u Evropi da neko štiti nematerijalno kulturno nasleđe svoje nacionalne manjine.

"Uvereni smo da će pirotski ćilim biti naše naredno upisano kulturno nematerijalno blago u registru svetske baštine", istakao je ministar kulture.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

TV

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Planeta

Iran svestan da može sve izgubiti u direktnom ratu sa Izraelom i SAD, ali je odlučio da rizikuje! Naprosto, prisiljen je na akciju!
Prognoze nisu dobre!

Iran svestan da može sve izgubiti u direktnom ratu sa Izraelom i SAD, ali je odlučio da rizikuje! Naprosto, prisiljen je na akciju!

Sa iranskim ispaljivanjem oko 180 balističkih projektila na Izrael preko noći, Posle iranskog raketiranja Izraela kada je na jevrejsku državu lansirano više stotina projktila Bliski istok je ponovo na ivici pogubnog regionalnog rata. Tim prfe jer je izraelski premijer Benjamin Netanjahu odmah je obećao da će uzvratiti za napad. On je to nazvao "velikom greškom" koju će Iran "platiti".

02.10.2024

19:40

Zabava

Počinje 13. Beogradski Šopen fest!
Kultura

Počinje 13. Beogradski Šopen fest!

Šopenovi dani, trinaesti po redu, posvećeni jednom od najvećih kompozitora svih vremena, Frederiku Šopenu, počeće večeras koncertom trija Amon, koji će izvesti Klavirski trio u g-molu, kao i koncertom pijaniste Dinka Blagojevića koji će svirati dela Šopena i Baha, saopštili su danas organizatori.

02.10.2024

13:06

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Džet set

Srbija