• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

10.10.2024

17:09

Brnabićeva pravo u metu: Zabrana iskopavanja litijuma oduzela bi Srbiji stratešku prednost!

Tanjug/Sava Radovanović

Politika

Brnabićeva pravo u metu: Zabrana iskopavanja litijuma oduzela bi Srbiji stratešku prednost!

Podeli vest

Rasprava o litijumu u Skupštini Srbije i posle podne protiče u polemikama, a ovlašćeni predstavnik poslaničke grupe Aleksandar Vučić - Srbija ne sme da stane Ana Brnabić ukazala je da bi zabrana iskopavanja litijuma Srbiji oduzela stratešku prednost i unazadila zemlju kako se to u istoriji nikada nije dogodilo.

 Ona je istakla i da predlog opozicije zabranjuje eksploataciju litijuma i iz drugih izvora koji se smatraju bezbednim, kao što su to geotermalne vode, dodajući da Srbija možda ima litijuma i u podzemnim vodama.

- Ne postoji ni jedna reč u predlogu zakona koja stoji i nije laž - rekla je Brnabić reagujući na izlaganje poslanika Narodnog pokreta Srbije Borislava Novakovića.

On smatra da će što bude veći pritisak da se rudari litijum, protivljenje i "otvorena pobuna naroda biti veći", tvrdeći i da se projekti Zinvald i Vulkan u Nemačkoj zaustavljaju, jer nemaju podršku.

Foto: printscreen

 

Poslanik DSS - POKS Dušan Radosavljević ocenio je da nigde na svetu ne postoji projekat sličan projektu Jadar i da niko ne kopa litijum u blizini naseljenih mesta ili velikih vodnih potencijala.

Poslanik poslaničke grupe AV Srbija ne sme da stane Milimir Vujadinović rekao je da je veoma licemerno to što četvrtina predlagača zakona ne dolazi da raspravlja o najvažnijoj politčkoj temi. Sem toga, kako je rekao, još licemernije je to što su neki od njih imali poslovni odnost sa Rio Tintom i prodavali joj svoju imovinu kao, kako je rekao, njihov kandidat za gradonačelnika Loznice.

On je naglasio da bi eventualno otvaranja rudnika donelo ubrzani razvoj Srbije, kao i veću političku moć u budućnosti.

Predsednik poslaničkog klupa Zeleno-levog fronta Radomir Lazović rekao je da predstavnici vlasti opoziciju optužuju da su poltroni i poslušnici stranih centara moći, tvrdeći da se vladajuća koalicija dogovarala sa tim centrima moći kako bi se omogućilo iskopavanje litijuma. On je ocenio i da za četiri dana rasprave vlast nije dala čvrste dokaze da je taj projekat ekonomski opravdan.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

TV

Nema stabilne EU bez Srbije kao njene članice! Orban održao istorijski govor u Strazburu! (VIDEO)
Live TV

Nema stabilne EU bez Srbije kao njene članice! Orban održao istorijski govor u Strazburu! (VIDEO)

Viktor Orban održao je govor u Strazburu u zgradi Evropskog parlamenta u kome je pomenuo Srbiju. On je rekao da je naša zemlja ključna za Zapadni Balkan. Prema njegovim rečima, ključ sIgurnosti EU je u tome da se čitav Zapadni Balkan priključi EU i istakao je da će Balkan ostati nestabilna regija dokle god Srbija ne bude članica EU. Na ovu tremu u "Info jutru" govorio je Marko Blažić iz Centra za društvenu stabilnost. U program se uključio i Vladimir Kokanović, predsednik Saveza Srba Slovenije.

10.10.2024

12:45

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Planeta

Hitno saopštenje Šin beta i izraelske policije! (VIDEO)
Planeta

Hitno saopštenje Šin beta i izraelske policije! (VIDEO)

Izraelska policija i bezbednosna služba Šin Bet osujetili su zaveru petorice Arapa, inače izraelskih državljana, da izvrše napad automobilom bombom na šoping mol Azrieli u Tel Avivu, najveći tržni centar u Izraelu, pod zastavom terorističke grupe Islamska država, navodi se u zajedničkom saopštenju.

10.10.2024

14:50

Zabava

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Džet set

Srbija

Pazite se! Napravio Terminatora u prirodnoj veličini! A šta sve tek može!
Srbija

Pazite se! Napravio Terminatora u prirodnoj veličini! A šta sve tek može!

Ivan Simović (40) inženjer informatike u mašinstvu iz Kragujevca, upoznao se 3D modeliranjem još u srednjoj školi, pre više od dve decenije. A za samo nekoliko godina, kada je iz hobija, pomoću svog 3D štampača počeo da "kreira", nastao je i čuveni lik iz filmskog hita, a mnogo toga još se krčka u njegovoj "3D kuhinji"!

10.10.2024

13:21