• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

12.10.2024

19:33

Nova uredba: Nosioci srpskih pasoša sa tzv. Kosova od sutra bez viza u EU!

Shutterstock

Politika

Nova uredba: Nosioci srpskih pasoša sa tzv. Kosova od sutra bez viza u EU!

Podeli vest

Nosioci srpskih pasoša sa tzv. Kosova koje izdaje Koordinaciona uprava Srbije moći će od sutra da putuju u zemlje EU bez viza.

Uredba koja je objavljena 23. septembra u Službenom listu EU predviđa rok od 20 dana za stupanje na snagu.

- Ova Uredba je u potpunosti obavezujuća i direktno se primenjuje u državama članicama u skladu s Ugovorima - navodi se u dokumentu.

Uredbu Evropskog parlamenta i Saveta EU o izmenama Uredbe koja se odnosi na nosioce srpskih pasoša koje izdaje Koordinaciona uprava Srbije potpisali su 18. septembra u Strazburu predsednica Evropskog parlamenta (EP) Roberta Mecola i ministar za evropska pitanja Mađarske Janoš Boka, kao predstavnik zemlje koja predsedava Savetom EU.

Foto: printskrin

 

Potpisivanju je prisustvovao i poslanik EP Matjaž Nemec, koji je u prethodnom sazivu EP bio izvestilac za ukidanje ovih viza.

Nemec je nakon odluke o ukidanju viza izjavio za "Kosovo onlajn" da je za njega bilo neprihvatljivo da mala grupa ljudi na Zapadnom Balkanu ostane diskriminisana.

Ambasador Srbije pri Evropskoj uniji Danijel Apostolović izjavio je ranije za "Kosovo onlajn" da će nosioci biometrijskih pasoša Republike Srbije koje izdaje Koordinaciona uprava za KiM najzad moći da putuju u zemlje Evropske unije bez viza, najverovatnije od druge nedelje oktobra.

- Dvadeset dana nakon objavljivanja odluka će stupiti na snagu. Ako se sve bude bude odvijalo kako treba, to znači da bi odluka mogla da stupi na snagu oko 10. oktobra. Srbi sa Kosova i Metohije, odnosno nosioci biometrijskih pasoša Republike Srbije koje izdaje Koordinaciona uprava za Kosovo i Metohiju bili su poslednji na Zapadnom Balkanu kojima je do sada bila potrebna viza za putovanje u zemlje Evropske unije, što je samo po sebi diskriminacija - rekao je Apostolović.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

TV

Amerika i Srbija potpisale istorijski važan ugovor! SAD vidi našu zemlju kao lidera u regionu! (VIDEO)
Live TV

Amerika i Srbija potpisale istorijski važan ugovor! SAD vidi našu zemlju kao lidera u regionu! (VIDEO)

U proteklih 10 godina Srbija je sprovela 10 reformi koje su nas je dovele do stabilne ekonomije, a na kraju i do toga da naša zemlja prvi put u istoriji dobije investicioni rejting. Cilj je da prosečna plata bude 1400 evra, a prosečna penzija 600 evra. O potpisivanju energetskog ugovora u "Info jutru" govorili su ekonomista Mihajlo Rabrenović i Zoran Milosavljević sa Instituta političkih studija.

12.10.2024

10:36

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Planeta

Zabava

Kraj! Zoran Cvijanović odlazi u penziju
Kultura

Kraj! Zoran Cvijanović odlazi u penziju

Pozorište “Boško Buha” obeležiće sutra 74 godine od svog osnivanja. Tim povodom u nedelju, 13. oktobra u 20.00 časova u Teatru Vuk, biće održana predstava “Tvoje i moje”, autorski projekat Borisa Liješevića.

12.10.2024

13:46

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Džet set

Srbija

Nauka