• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

19.10.2024

10:35

Predsednik Vučić nakon sastanka sa Msvatijem Trećim: Ponosan sam i počastvovan - Afrika je za nas kontinent prijateljstva!

EPA

Politika

Predsednik Vučić nakon sastanka sa Msvatijem Trećim: Ponosan sam i počastvovan - Afrika je za nas kontinent prijateljstva!

Podeli vest

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić danas je domaćin kralju Esvatinija, Msvatiju III, koji boravi u višednevnoj zvaničnoj poseti Srbiji, a ispred Palate Srbija održana je ceremonija svečanog dočeka.

12. 54 Počeo okrugli sto "Srbija i Esvatini - Inovacija kao pokretač rasta"

U Palati Srbija počeo je okrugli sto "Srbija i Esvatini - Inovacija kao pokretač rasta", a učesnicima će se obratiti predsednik Srbije Aleksandar Vučić i kralj Esvatinija Msvati III.

Učesnicima okruglog stola će se pored Vučića i Msvatija III obratiti i predsednik Privredne komore Srbije (PKS) Marko Čadež, kao i izvršni direktor Direkcije za privlačenje investicija Esvatinija Sibani Mnogomezulu.

Uoči okruglog stola predstavljene su dve privrede i mogućnosti za unapređenje saradnje u sektoru infomaciono - komunikacionih tehnologija (IKT). Nakon okruglog stola biće predstavljena specijalizovana izložba Ekspo 2027.

Kako je ranije rečeno u PKS, spoljnotrgovinska razmena između Srbije i Esvatinija lane je iznosila 113.200 američkih dolara, pri čemu je izvoz iznosio 1.100 dolara, a uvoz 112.000. Srbija je u Esvatini najviše izvozila pribor za električne mašine za štampanje, a najviše uvozila voće, plastiku i šećer.

Obraćanje predsednika i kralja 

12. 30 Obraćanje kralja Msvatija Trećeg 

Njegovo Veličanstvo kralj Msvati III od Esvatinija zahvalio se predsedniku Vučiću i narodu Srbije na gostoprimstvu koje mu je ukazano.

- Zadivljeni smo napretkom i rastom koji vidimo u Srbiji. To pokazuje da zemlja ima dobro vođstvo, i da sledi visinama. Drago mi je što smo iskusili čuveno srpsko gostoprimstvo. Kraljevina Esvatini ceni i vrednuje ujedinjujuću moć kulture. Ovo je čvrst osnov i temelj za odnose između naših dveju zemalja, koja jača podrškom u međunarodnoj areni - istakao je kralj.

Foto: Tanjug

 

On dodaje da posebno priznanje za jačanje odnosa ima i prva dama Srbije Tamara Vučić, koja je posetila Esvatini i pomogla izgradnju domova za ugrožene porodice u toj afričkoj zemlji.

- Zahvalni smo na čvrstim temeljima naših odnosa, kao i na sporazumima koji su potpisani. Mi smo optimistični da će sporazumi utreti put za dublju saradnju. Esvatini je pozicioniran kao konkurentno proizvodno čvorište na jugu Afrike, i ovo je savršen trenutak za srpske kompanije da iskoriste mogućnosti za investiranje - naglasio je Msvati III.

Posebno je pomenuo saradnju u oblasti tehnologije i umrežavanju data centara.

- Naša strategija za digitalizaciju ima za cilj da decentralizuje usluge, i da svi građani imaju jednak pristup istim. Sa partnerstvima kao što je ovo sa Srbijom možemo ostvariti transformativne promene u našim ekonomijama - rekao je on.

12.23 Obraćanje predsednika Vučića 

Predsednik Aleksandar Vučić je na početku obraćanja rekao da je izrazito zadovoljan činjenicom da je kralj u poseti Srbiji.

Foto: Tanjug

 

- Želim vam, dragi prijatelju, da se osećate kao kod svoje kuće. Podržali ste Srbiju u teškom trenutku, kada je mali broj zemalja smeo da stane u zaštitu međunarodnog javnog prava, i kada je u pitanju teritorijalni integritet Srbije, i kada su u pitanju rezolucije donošene protiv našeg naroda. Moja zahvalnost za vas je bezgranična - istakao je on.

Znaćemo da uzvratimo prijateljstvo prema ovom divnom afričkom narodu, rekao je predsednik.

 

 

- Srećan sam što će kralj Msvati posetiti Novi Sad, ali smo ubacili u program i obilazak superkompjutera i Data centra u Kragujevcu. Ja sam pokušao da predstavim i deo naše namenske industrije, pa ćemo se i time baviti u ponedeljak. Za mene je važna činjenica da nam je kralj Msvati objasnio kako između 50 država Afrike postoji ugovor o slobodnoj trgovini. To je ono što mi na Balkanu još nismo postigli - kazao je Vučić.

On je istakao da postoji veliki prostor za razvoj saradnje, od obrazovnih razmena do poljoprivrede.

- Mnogo pitanja smo otvorili, i tek ću za dva ili tri dana moći da kažem šta se desilo. Gospodin Popović će predvoditi delegaciju u Esvatini u doglednom periodu. Mi ćemo na međunarodnom planu, kroz institucije, uvek da se konsultujemo i donosimo odluke u interesu i jednih i drugih - rekao je predsednik.

Zahvalio se kralju Msvatiju III na prijateljstvu koje je pokazao Srbiji.

- I za sve one kojima je važno kada dođu samo veliki evropski lideri, želim da istaknem koliko sam ponosan i počastvovan da ugostim afričke lidere u našoj zemlji. Afrika je za nas kontinent prijateljstva i poštovanja Povelje UN. To je bratski kontinent, i ja se time ponosim. Želeo sam da pokažem i našem prijatelju koliki je značaj Esvatinija za nas - dodaje on. 

Vučić kaže da se nada da će naučiti nešto više o tradiciji i običajima naroda Esvatinija.

12.00 Razmena memoranduma Kraljevine Esvatini i Republike Srbije

Nešto posle 12.00 časova počela je razmena memoranduma u prisustvu predsednika Srbije i kralja Esvatinija, nakon čega su usledile izjave za medije. 

Memorandum o razumevanju između Ministarstva turizma i omladine Republike Srbije i Ministarstva turizma i zaštite životne sredine Kraljevine Svatini o saradnji u oblasti turizma razmenjuju Husejn Memić, Ministar turizma i omladine i Polile Šakantu, Ministar spoljnih poslova.

Memorandum o razumevanju između Ministarstva nauke, tehnološkog razvoja i inovacija Republike Srbije i nadležnog organa Savetovanja iz oblasti informacionih komunikacionih tehnologija i veštačke inteligencije razmenjuju. Jelena Begović, ministarka nauke, tehnološkog razvoja i inovacija, i Savana Mazija, ministarka informacionih i komunikacionih tehnologija.

Memorandum o razumevanju o saradnji u oblasti visokog obrazovanja između Vlade Republike Srbije i Vlade Kraljevine Esvatini razmenjuju Marko Đurić, ministar spoljnih poslova, i Oven Numalo, ministar obrazovanja.

 

11.20 Plenarni sastanak 

U 11.20 počeo je plenarni sastanak delegacija Srbije i Kraljevine Evatini predvođenih predsednikom Vučićem i kraljem Msvatijem III.

 

10.45 Počeo sastanak 

Nakon svečane ceremonije ispred Palate Srbija usledio je sastanak predsednika Vučića i kralja Msvatija III.

 

10.30 Svečani doček 

Jutros u 10.30h održana je ceremonija svečanog dočeka ispred Palate Srbija za kralja Esvatinija.

 

Kralj Esvatinija dočekan je uz najviše državne počasti - crveni tepih, počasni stroj Garde i intoniranje himni dve zemlje.

 

 

Njega su pored predsednika dočekali i ministri Marko Đurić, Maja Popović, Tomislav Momirović, Nenad Popović, Jelena Begović, Aleksandar Martinović, Dejan Ristić, Husein Memić.

Prema planu i programu kraljevske posete, u 12.30 predsednik Vučić i kralj Msvati III učestvovaće na okruglom stolu "Srbija i Esvatini – Inovacija kao pokretač rasta", a učesnicima okruglog stola obratiće se pored Vučića i kralja Esvatinija i predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež i izvršni direktor Direkcije za privlačenje investicija Esvatinija Sibani Mnogomezulu, najavila je PKS. Uoči okruglog stola "Srbija i Esvatini - Inovacija kao pokretač rasta" biće predstavljene dve privrede i mogućnosti za unapređenje saradnje u sektoru infomaciono-komunikacionih tehnoloigija.

Nakon okruglog stola biće predstavljena specijalizovana izložba Ekspo 2027.

Kako je rečeno u PKS, spoljnotrgovinska razmena između Srbije i Esvatinija, prošle godine je iznosila 113.200 američkih dolara, pri čemu je izvoz iznosio 1.100 dolara, a uvoz 112.000. Srbija je u Esvatini najviše izvozila pribor za električne mašine za štampanje, a najviše uvozila voće, plastiku i šećer.

Kralja Esvatinija, koji će biti u Srbiji do 22. oktobra, dočekao je sinoć potpredsednik Vlade i ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić na aerodromu Nikola Tesla. 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

TV

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Planeta

Bitka za ključnu državu, svi primetili nešto čudno u njihovom ponašanju! Kamala i Tramp održali mitinge u Mičigenu! (VIDEO)
Planeta

Bitka za ključnu državu, svi primetili nešto čudno u njihovom ponašanju! Kamala i Tramp održali mitinge u Mičigenu! (VIDEO)

Potpredsednica SAD i demokratska predsednička kandidatkinja Kamala Haris i republikanski kandidat Donald Tramp istovremeno su održali mitinge u Mičigenu, nastojeći da pridobiju odlučujućih 15 elektorskih glasova, a na mrežama su se odmah pojavili komentri o njihovom ponašanju na bini - Kamala je nekima delovala pripito, dok je Tramp bezvoljnu zurio u publiku.

19.10.2024

13:49

Drama u Americi! "Niko neće preživeti!"
Planeta

Drama u Americi! "Niko neće preživeti!"

Avio-kompanija Delta erlajns suočila se sa ozbiljnom pretnjom nakon što se na mreži Iks pojavila objava u kojoj se tvrdi da su u pet njenih aviona postavljene bombe, uz upozorenje da "niko neće preživeti".

19.10.2024

13:22

Moćna strana vojska ušla u Rusiju i uskoro kreće na front, snimci šokirali svet! Kijev u panici poslao poruku! (VIDEO)
Planeta

Moćna strana vojska ušla u Rusiju i uskoro kreće na front, snimci šokirali svet! Kijev u panici poslao poruku! (VIDEO)

Načelnik Glavne obaveštajne uprave Ministarstva odbrane Ukrajine (GUR) Kirilo Budanov izjavio je danas da se trenutno oko 11.000 vojnika iz Severne Koreje obučava se u istočnoj Rusiji da počnu da ratuju protiv Ukrajine već u novembru. U međuvremenu, na društvenim mrežama pojavili su se snimci severnokorejskih vojnika u ruskoj bazi na istoku zemlje.

19.10.2024

10:40

Zabava

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Džet set

Srbija