• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

24.10.2024

22:43

Prof. dr Gideon Grajf specijalni gost na sajmu knjiga! Stručnjak za genocid o Jasenovcu: Dužnost nastvnika je da više podučavaju o ustaškim zločinima

Privatna arhiva

Politika

Prof. dr Gideon Grajf specijalni gost na sajmu knjiga! Stručnjak za genocid o Jasenovcu: Dužnost nastvnika je da više podučavaju o ustaškim zločinima

Podeli vest

Istoričar prof. dr Gideon Grajf bio je specijalni gost Fondacije na štandu u okviru 67. Međunarodnog beogradskog sajma knjiga.

Posetioci štanda mogli da se upoznaju sa njim, kao i da dobiju potpisan primerak specijalnog izdanja “Napredak” na temu Jasenovac, gde se nalazi i njegov članak Jasenovac - logor i njegovo istorijsko i moralno značenje. 

Prof. dr Grajf je razgovarao i sa istoričarem dr Aleksandrom Rastovićem, naučnim savetnikom, direktorom Istorijskog instituta u Beogradu, i prof. dr Žikom Bujuklićem. 

Mladi istoričari iz Beograda i Novog Sada su bili veoma zainteresovani za rad prof. dr Grajfa, koji je nesebično delio svoje znanje i iskustvo, istaknuvši da mu rad sa mladim ljudima daje još više snage i volje. Bilo je puno prolaznika koji su zastali da se zahvale i donesu njegove knjige na potpis, između ostalih i ”Plakali smo bez suza”.

Prof. dr Gideon Grajf je komentarisao kako unaprediti znanje o postojanju Jasenovca, kako je rekao – ”jednog od najstravičnijih koncentracionih logora na svetu”, naglasivši da je najvažnije obrazovanje.

”Nastavnici treba da podučavaju o zločinima počinjenim u Jasenovcu što više, kao i da bude što više poseta ovom logoru. Naprosto, morate znati pojedinosti o tome, a kada to znate, imate i gotovo celu sliku. Mi dugujemo ovo znanje hiljadama nevinih žrtava, Srba, Jevreja i pripadnika romske populacije, koji su surovo ubijeni u Jasenovcu i drugim logorima. Dakle obrazovanje je ključno pitanje. Mislim da je dužnost nastvnika da više podučavaju o ustaškim zločinima koji su počinjeni tokom Drugog svetskog rata. Nastavnici imaju veliki uticaj na mlade, koji će jednog dana postati odrasli i voditi nas”, istakao je Grajf.

Izraelski istoričar je dodao da se posebno raduje tribinama koje će držati u Subotici i Beogradu, a čija će glavna tema biti Jasenovac, dok će najveći deo publike biti studenti i omladina. ”Želeo bih da se zahvalim Fondaciji ”Za srpski narod i državu” što me je pozvala da dođem u Srbiju i dala priliku da svoje znanje i iskustvo podelim sa omladinom. Kada me ljudi pozovu na tribine, konferencije, uvek pitam ko će biti u publici, i kada čujem da će to biti mladi ljudi, studenti, uvek se rado odazovem”.

Pogledajte i ekskluzivni intervju sa profesorom Grajfom koji je emitovan na Informer TV.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

TV

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Jokić ubacio 41 poen, pa promašio trojku za produžetak! Denver pao posle velike drame! (FOTO/VIDEO)
NBA

Jokić ubacio 41 poen, pa promašio trojku za produžetak! Denver pao posle velike drame! (FOTO/VIDEO)

Košarkaši Denver Nagetsa doživeli su u noći između subote i nedelje drugi poraz u isto toliko utakmica na startu nove sezone NBA lige, pošto su u dramatičnoj završnici poraženi od Los Anđeles Klipersa sa 109:104 na svom terenu! Srpski košarkaš Nikola Jokić bio je najbolji na terenu pošto je zabeležio 41 poen, devet skokova i četiri asistencije, ali je u finišu promašio trojku za produžetak, pa su Klipersi poenima sa slobodnih bacanja došli do trijumfa.

27.10.2024

02:20

Planeta

Zabava

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Džet set

Srbija