• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Z. Gligorijević

27.09.2016

22:49

LOŠA GODINA ZA PČELARE U Užicu, ipak, otvorena tradicionalna izložba meda!

Vesti

LOŠA GODINA ZA PČELARE U Užicu, ipak, otvorena tradicionalna izložba meda!

Podeli vest

U Užicu je otvorena trodnevna 25. tradicionalna izložba meda i pčelinjih proizvoda.

 Za ovu godinu užički pčelari kažu da je bila jako loša, što se odrazilo i na broj izlagača. Ali, i tih desetak izlagača su ponudili raznovrstan med i veliki asortiman proizvoda od meda sa cenama za 10 do 15 nižim od tržišnih.

Petar Lukić, predsednik udruženja užičkih pčelara, rekao je da je ovo jedna od težih godina, ne samo za pčelare užičkog kraja, već i za pčelare iz cele Srbije.

- Imali smo kišni period za vreme cvetanja bagrema, koji je naša glavna paša, i samim tim je izostao rezultat. Pokušali smo da se vadimo seleći naše košnice na suncokret, ali i tu je rezultat izostao. Sveobuhvatno godina je loša - rekao je Lukić.

Lukić je još dodao da je izvoz meda podstakao mnoge Užičane da krenu putem pčelarstva, ali da je poslednjih meseci nastao zastoj u izvozu. 

- U poslednjih šest do osam meseci na evropskom tržištu došlo je do poremećaja, jer je velika količina meda iz Ukrajine došla u Evropu po ceni koja je i za pčelare i otkupljivače neprihvatljiva. Otkup suncokretovog meda je skoro stao, bagremovog nema, tako da čekamo iduću godinu i bolje dane - rekao je predsednik užičkih pčelara.

Budimir Bude Tešović, pčelar Prijepolja, rekao je da su najveća opasnost za pčelare falsifikatori meda i naznačio da bi sa njima inspekcije trebalo ozbiljnije da se pozabave.

- Oni bi trebalo da na etiketi napišu Suncokretov med, a ispod dole da piše za kuvanje i pečenje. Takav med je veštački i njega pčela nije videla. Najniže cene pravog pčelinjeg meda se kreću od 600 do 700 dinara, a na primer cena falsifikovanog bagremovog meda u marketima je 460 dinara, dok je stvarna otkupna cena bagremovog meda 500 dinara. A što onda ovaj proizvođač čija je cena u marketima niža, ne da med u otkup? Zato, ako ide u oktup, med mora da prvo prođe kroz laboratorije i tu bi se otkrilo da je falsifikovan med. Ja sam moj med kontrolisao u Zavodu za javno zdravlju Užice i dobio sertifikat za kvalitet meda i samim tim da moj med odgovora standardima. Ministarstvo poljoprivrede je propisalo određene standarde za kvalitet meda i lično smatra da svaki pčelar na tržištu treba da ima taj sertifikat - rekao je Tešović.

Z. Gligorijević

On je istakao i značaj pčelarstva u Srbiji.

- Ajnaštajn je jednom prilikom rekao da kada nestane pčela, u roku od četiri godine nestaće i ljudi. Pčelarstvo je jedna od najvažnijih sporednih privrednih grana koju država mora da podrži. U 2014. godini, koja je jedna od najboljih godina za pčelare, ukupne količine izvezenog meda su kao ukupan dohodak izvoza junećeg i svinjskog mesa - uporedio je Nešović i dodao da je jedna od većih pretnji pčelarstvu voćarstvo koje je u ekspanziji, zato što voćari nisu dovoljno edukovani u korišćenju pesticida i naveo primer da su zbog prekomernog korišćenja pesticida prijepoljski pčelari pre dve godine imali ogroman pomor pčela, ali da su uspeli nekako da se oporave.

Na ovom sajmu meda najjeftinija je tegla suncokretovog meda koja košta 500 dinara, med od lipe i i livadski med je 600 dinara, planinski i šumski 700 dinara, dok je bagremov med 750 dinara. Jedan od proizvođača je objasnio da je bagremov med skuplji, zato što mu cenu određuje izvozna cena, jer stranci kupuju bagremov med da oplene njihove medove. Bočica porpolis kapi košta 120 dinara, a ima ih i sa sremušom i sa ehinaeceom. Na sajmu se može kupiti i kupinovo vino sa 20 posto meda za 400 dinara, bez meda za 350 dinara i čisto kupinovo vino za dijabetičare, bez vode, meda i šećera, koje košta 350 dinara. Tu su i polenov prah, matični mleč, vosak, kao i razne kreme za negu kožu na bazi meda.

Među izlagačima je bila porodica Jović, koja je sa svojih preko 300 košnica jedna od najvećih proizvođača meda u ovom kraju. 

- Pčelarska farma Jović iz Užica dugi niz godina se bavi proizvodnjom meda i pčelinjih proizvoda. Ta tradicija je duga preko 150 godina i nasleđuje se s kolena na koleno. Mi proizvodimo pet vrsta meda i razne vrste preparata na bazi propolisa, meda, mleča, kupinovo vino sa 20 posto meda ... - rekla je Milena Jović, čiji su proizvodi već osam godina za redom na Novosadskom sajmu nagrađivanii za kvalitet.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

Vesti

"U minuti žena može da izgubi od 30 do 40 odsto krvi!" Ginekolog otkriva od čega je preminula porodilja u Vranju
Društvo

"U minuti žena može da izgubi od 30 do 40 odsto krvi!" Ginekolog otkriva od čega je preminula porodilja u Vranju

Više javno tužilaštvo u Vranju saopštilo je juče da je obdukcija pokazala da je uzrok smrti porodilje M. A iz okoline Preševa 17. aprila, ruptura materice sa posledičnim iskrvarenjem i da bi se u tom slučaju moglo raditi o krivičnom delu nesavesnog pružanja lekarske pomoći koje se zbog smrtne posledice može kvalifikovati kao teško delo protiv zdravlja ljudi.

26.04.2024

21:04

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set