• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Narcisa Božić

08.09.2020

16:38

SVETSKA ATRAKCIJA U BARI ZASAVICI: Izvajana skulptura bika od kamena starog milijardu godina!

Vesti

SVETSKA ATRAKCIJA U BARI ZASAVICI: Izvajana skulptura bika od kamena starog milijardu godina!

Podeli vest

Specijalni rezervat prirode Bara Zasavica kod Sremske Mitrovice ponovo je u žiži svetske javnosti zbog skulpture bika "Iskon" isklesane od kamena starog milijardu i sto miliona godina!

Kad stignete do ovog nestvarnog vodopada, mislićete da ste zalutali u bajku! (FOTO)Skulptura je delo akademskog vajara Velimira Karavelića na koju je umetnik utrošio godinu dana
rada i brdo uništenog alata i brusilica!

- Rezervat je već godinama domaćin umetnicima širom sveta koji su učesnici naših slikarskih i
vajarskih kolonija. Na jednoj takvoj koloniji pre tri godine upoznao sam profesora Velimira Karavelića, našeg čuvenog vajara koji je došao na originalnu ideju da nam pokloni jedinstvenu kamenu skulpturu.

Foto: narcisa božić

 

Odmah smo reagovali i bacili se na posao. Ako hoćemo jedinstveno umetničko delo onda ono mora biti od jedinstvenog materijala - priča za Informer Slobodan Simić, upravnik Specijalnog rezervata prirode Bara Zasavica, čuvenog po siru od magarećeg mleka najskupljeg na svetu.

Ekipa sa Simićem na čelu odmah je krenula u potragu i pronašla kamen gnajs, najstariji i najtvrđi nasvetu! Jedinstven kamen starosti preko milijardu godina i tvrdoće deset stepeni nalazi se u Brazilu, a u Specijalni rezervat šleperima je prevezen iz Italije.

- Gromada je težila 22 tone! Za postavljanje te grdosije od kamena trebala je kompletna mehanizacija, a tek koliko kubika betona je stalo u temelj za ovu skulpturu iskonske snage, logično nazvanu "Iskon"!

Foto: narcisa božić

 

Naš umetnik, profesor Velimir Karavelić svojski se namučio da iz gromade neverovatne tvrdoće na svetlost dana i pred publiku iznese ovog monumentalnog bika, impresivne snage, kaže Simić, ponosno predstavljajući skulpturu, najnoviju turističku atrakciju Bare Zasavice.

Kad stignete do ovog nestvarnog vodopada, mislićete da ste zalutali u bajku! Uverite se sami POGLEDAJTE OVDE 
 



Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

Vesti

"U minuti žena može da izgubi od 30 do 40 odsto krvi!" Ginekolog otkriva od čega je preminula porodilja u Vranju
Društvo

"U minuti žena može da izgubi od 30 do 40 odsto krvi!" Ginekolog otkriva od čega je preminula porodilja u Vranju

Više javno tužilaštvo u Vranju saopštilo je juče da je obdukcija pokazala da je uzrok smrti porodilje M. A iz okoline Preševa 17. aprila, ruptura materice sa posledičnim iskrvarenjem i da bi se u tom slučaju moglo raditi o krivičnom delu nesavesnog pružanja lekarske pomoći koje se zbog smrtne posledice može kvalifikovati kao teško delo protiv zdravlja ljudi.

26.04.2024

21:04

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set