• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: R.B.

16.09.2020

16:35

KRUŠEVCU POBEDNIČKI PEHAR EU: Čarapani najbolji u konkurenciji 3.135 gradova Starog kontinenta, EVO O ČEMU SE RADI

Vesti

KRUŠEVCU POBEDNIČKI PEHAR EU: Čarapani najbolji u konkurenciji 3.135 gradova Starog kontinenta, EVO O ČEMU SE RADI

Podeli vest

Šef delegacije Evropske unije u Srbiji ambasador Sem Fabrici danas je uručio gradonačelnici Kruševca Jasmini Palurović pobednički pehar Evropske nedelje mobilnosti za 2019. Godinu, koji dodeljuje Evropska komisija

Uspehu Kruševca doprinelo je preko 50 učesnika prošlogodišnje manifestacije pa je njima ovom prilikom gradonačelnica Jasmina Palurović uručila zahvalnice.

U takmičenju je prošle godine učestvovalo 3.135 gradova iz čitave Evrope. Kruševac se Evropskoj nedelji mobilnosti pridružio 2002. godine organizovanjem Dana bez automobila a od 2015. godine je u punom takmičarskom statusu.

- Počeli smo polako, stidljivo, često sa nerazumevanjem. Prvo smo malo sklonili automobile sa ulica i počeli da šetamo i koristimo druge vrste prevoza. Posle usvajanja Plana održive mobilnosti krenuli smo da radimo infrastrukturu, istakla je Palurovićeva.

Foto: R.B.

 

Na velikom angažmanu i uspehu koji je postignut, Kruševcu je čestitao Đorđe Staničić, generalni sekretar SKGO, nacionalni kordinator ENM.

– Ove godine još više lokalnim samouprava biće uključeno u Evropsku nedelju mobilnosti. Prijavilo se 29 gradova i opština što je korak napred.

Iza toga se kriju mnogobrojne aktivnosti, a cilj je da se gradjani uključe u one događaje i manifestacije koje vuku napred-istakao je Staničić.

Šef delegacije Evropske unije u Srbiji Sem Fabrici pozvao je sve građane Srbije da učestvuju u Evropskoj nedelji mobilnosti, jer je to, kako je rekao, sjajan događaj u kojem će ove godine učestvovati 2.600 gradova iz 49 evropskih država.

Ove godine Nedelja mobilnosti se održava pod motom ,,Nula emisija za sve,, i ima tri poruke, a prva je da je neophodno da se smanji zagađenje vazduha jer je to loše po društvo. Mobilnost je i alternativna mobilnost – šetanje, vožnja bicikli, rolera.

Foto: R.B.

Mobilnost- prošlogodišnja akcija u Kruševcu

To je dobro za naša pluća, ali i za našu kondiciju. Treći element je javni prostor koji pripada građanima. On ne bi trebalo da pripada automobilima i jako je važno da ga ponovo vratimo građanima, što se pokazalo mogućim tokom ove pandemije, podsetio je ambasador Sem Fabrici.

- U naredih 6 dana oni koji budu prešli najduži rutu pešice, biciklom, rolerom dobiće vredne nagrade. Druga zanimljiva inicijativa je 19. septembra Dan bez automobila u Beogradu ali i drugim gradovima poput Pirota, Užica, Kladova, Sombora… istakao je Fabrici i pozvao i druge gradove da se pridruže.

Potpredsednica Vlade Srbije, ministarka saobraćaja Zorana Mihajlović je istakla da nije zadovoljna učešćem gradova iz Srbije u Evropskoj nedelji mobilnosti, jer se ove godine od 174 jedinice lokalne samouprave prijavilo samo 26.
 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set