• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA
Informer

Izvor: Toppress

22.09.2020

14:03

U TOPOLI ODRŽAN ETNO SAJAM: Ove pite i gibanice su bile najbolje, BILO HRANE IZ SREDNJEG  VEKA

Srbija

U TOPOLI ODRŽAN ETNO SAJAM: Ove pite i gibanice su bile najbolje, BILO HRANE IZ SREDNJEG VEKA

Podeli vest

U okviru obeležavanja Dana opštine Topola, danas je na prostoru Karađorđevog grada održan Etno sajam, kulturni događaj čiju je organizaciju podržalo Ministarstvo za državnu upravu i lokalnu samoupravu

Zbog epidemije koju izaziva virus Kovid 19, ove godine nije održan tradicionalni vašar, ali nije izostao nastup kulturno-umetničkih društava.

Prema rečima direktora Kulturnog centra u Topoli, Etno sajam se organizuje treći put a prvi put u okviru Dana opštine.

„Ovo je nastavak jedne kraće tradicije, hteli smo da pokažemo šta je Topola, kako se ruča u Topoli, šta ima da ponudi naše selo. Imali smo plan da Sajam održimo u junu međutim zbog virusa smo odlučili da to bude danas.

Foto: Toppress

 

Ovde je oko 20 naših domaćica, izlažu pite gibanice, testenine, slatke đakonije, uglavnom domaća hrana ono što se na našem selu  sprema.  Uručićemo novčane nagrade za tri domaćice u kategoriji slatkih i tri u kategoriji slanih pita, kao i zahvalnice za njihov trud“, izjavio je za TopPres Miroljub Marković, direktor KC u Topoli.

Posetioci današnjeg Etno sajma imali su priliku da uživaju u ukusima tradicionalne domaće kuhinje sa ovih prostora.

„Pored domaće gibanice, tu je pita sa jabukama i sa malinama. Domaća zimnica, slatka i kisela, likeri i sokovi. Za našu pitu od jabuka potrebne su kore, domaće ili kupljene, jabuke, šećer, ulje i malo vanile, takvu pitu svi vole“, poručuje sa Etno sajma domaćica Mira  Radojević.

Učešće na današnjoj radionici za izradu pita i gibanica uzela je i Svetlana Jovanović iz Gornje Trnave. Ona je predstavila tradicionalne, zaboravljene đakonije koje je kako ona kaže, uglavnom jela vlastela.

Foto: Toppress

 

„Pripremila sam pite novijeg i starijeg datuma, uglavnom je to srednjovekovna kuhinja koja se radila sa namirnicama koje su imale iz prirode. Nije se koristilo pšenično brašno jer pšenica nije ni postojala, bila je spelta, heljda, brašno od sirka, nije imalo šećera pa se koristio med i orah.

Ačuk pita, otvorena pita sa kozjim sirom i grožđom, začinjena karanfilićem, tu je i  pita sa speltinim korama, tikvom leblebijom i kurkumom“, priča nam domaćica iz Gornje Trnave i dodaje da turisti koji dolaze na njeno imanje uglavnom nisu čuli za pomenute pite.

„Ja se držim tradicije i uvek mojim gostima ponudim domaću hranu. Kada jednom probaju, po mojoj preporuci jer ranije nisu čuli za takve pite, uvek kada se vrate traže da im pripremam ponovo“.

Foto: Toppress

 

Pred žirijem je bio težak zadatak da od ovakvih ukusnih pita izabere po tri najbolje u dve kategorije, slatke i slane.

U kategoriji slanih pita, prvo mesto je osvojila Svetlana Jovanović, drugo mesto Slavica Tanasijević, treće mesto Tanja Stevanović.

Najbolju slatku pitu pripremila je  Gordana Glišić iz Šuma, drugo mesto Svetlana Jovanović iz Gornje Trnave i treće mesto Slavica Tanasijević iz Trnave.



Postovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, Youtube, Viber.

Pridružite se i saznajte prvi najnovije informacije.

Naše aplikacije možete skinuti na:


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Politika

TV

Hronika

Sport

Bivši kapiten veruje u crveno-bele: Sve će biti lakše posle prve pobede, neka to bude Štutgart!
Crvena zvezda

Bivši kapiten veruje u crveno-bele: Sve će biti lakše posle prve pobede, neka to bude Štutgart!

Sve će u nastavku sezone biti lakše Crvenoj zvezdi kada se ostvari ta prva pobeda, pa neka to bude Štutgart, poručuje Dejan Milovanović (40) za Informer. Bivši fudbaler rodom iz Sremske Mitrovice je najzapaženije partije imao upravo za crveno-bele, čiji je bio i kapiten od 2006. do 2008. Pomno je ispratio izdanja kluba sa "Marakane", pogotovo u Ligi šampiona i smatra da je najbolji lek za doskorašnje loše rezultate pobeda.

25.11.2024

15:00

Šok tvrdnje Milke Forcan: Bivša uprava Partizana radi protiv nas!
Partizan

Šok tvrdnje Milke Forcan: Bivša uprava Partizana radi protiv nas!

Kada je Radna grupa preuzela Partizan, jedno ime sa spiska novih čelnika kluba je bilo iznenađujuće. Milka Forcan je preuzela na sebe ogroman deo posla kako bi pomogla crno-belima da se finansijski oporave, a kako je rekla na gostovanju na televiziji "Prva", stara uprava sabotira njihov rad.

25.11.2024

10:21

Planeta

Brutalna odmazda Zelenskog za "orešnik"! Putinu je upravo pogodio ovo: Meta napada fabrika povezana sa pravljenjem novog projektila?!
OSVETA

Brutalna odmazda Zelenskog za "orešnik"! Putinu je upravo pogodio ovo: Meta napada fabrika povezana sa pravljenjem novog projektila?!

Napadi ukrajinskih dronova na region Kaluga u centralnoj Rusiji izazvali su požar u industrijskom postrojenju, saopštile su lokalne vlasti u ponedeljak rano ujutru. Andrij Kovalenko, šef ukrajinskog Centra za suzbijanje dezinformacija, izjavio je da je pogođena fabrika „Tajfun“, koja je pod sankcijama Evropske unije zbog proizvodnje oružja za rusku vojsku, uključujući raketne sisteme Bal-E i Rubež-ME.

25.11.2024

16:10

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set