• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: V.N.

06.10.2020

18:10

(FOTO) KIKINDA SE DIČI ANTIFAŠIZMOM: Na dan oslobođenja za počasnog građanina proglasila PREKALJENOG RATNIKA, OVO JE NJEGOVA PRIČA

Vesti

(FOTO) KIKINDA SE DIČI ANTIFAŠIZMOM: Na dan oslobođenja za počasnog građanina proglasila PREKALJENOG RATNIKA, OVO JE NJEGOVA PRIČA

Podeli vest

Zdravko Ljiljak (93), učesnik Narodnooslobodilačkog rata i nosilac mnogih priznanja i odlikovanja od danas je „počasni građanin“ Kikinde.

Svečanom akademijom i sednicom Skupštine grada, kao i dodelom priznanja „počasni građanin“, Kikinda je danas obeležila 76 godina od oslobođenja u Drugom svetskom ratu.

Nekoliko puta ranjavan i zatvaran u logorima u Hrvatskoj, prvoborac i heroj, Zdravko Ljiljak iz Kikinde preživeo je svu golgotu i stradanja u Drugom svetskom ratu.

Nosilac je mnogih priznanja i odlikovanja, a njegove grudi krase i znamenja tadašnjeg Sovjetskog Saveza. Bio je borac 6. Ličke divizije formirane novembra 1942. koja je spadala u red najborbenijih divizija, a za postignute uspehe u borbama, odlukom Vrhovnog štaba, 19. marta 1944. proglašena je proleterskom.

Foto: V.N.

Ljiljak i gradonačelnik Lukač

Zdravko Ljiljak je učestvovao u oslobodilačkim dejstvima ove divizije, bio zatvaran u logorima u Hrvatskoj i ranjavan nekoliko puta. Danas, 6. Oktobra, iako krhkog zdravlja, priseća se ratnih dana i prijavljivanja za učestvovanje u ratu.

- U partizane sam otišao sa nepunih 14 godina,, početak rata dočekao sam kao gimnazijalac. Prijavio sam se za Narodnooslobodilačku borbu u 6. Ličku diviziju kao đak trećeg razreda gimnazije u Beogradu.

Poslali su me kod komesara: „Druže komesare, želim da idem u partizane“. U tom dolazi komandant i pita me: „Dete moje, šta ti ovde tražiš?“ „Ja vas molim da me primite u partizane“- odgovorio sam. „Šta imaš od škole?“-upitao me je.-„Imam treći razred gimnazije“. Na to se komandant
obratio komesaru: „Ovaj će nam čitati biltene, pisati izveštaje, raportirati i biće i komesar. Je l’
tako?“- prisetio se ratnih dana i ulaska u partizane čika Zdravko Ljiljak.

Foto: V.N.

 

Svojom hrabrošću i požrtvovanjem doprineo je pobedi nad fašizmom u Drugom svetskom ratu, dok je svojim zalaganjem i delovanjem postao primer budućim generacijama.

Na današnji dan 6. oktobra 1944., pre 76 godina, Kikinda je oslobođena. Današnji dan u istoriji
Kikinde je jedan od najznačajnijih, rekao je gradonačelnik Nikola Lukač koji je Zdravku Ljiljku svečano uručio povelju „počasni građanin“.

- Iz godina nesreće, tuge i bola, konačno je došla sloboda. Građani Kikinde dali su svoj doprinos oslobođenju od fašističkog zla boreći se na različite načine protiv okupatora i njihovih saradnika.

Foto: V.N.

 

Njihove žrtve nikada nećemo zaboraviti, a njihova hrabrost je pouka svim naraštajima. Moramo se
setiti i velike hrabrosti Sovjetske armije koja je učestvovala u oslobođenju našeg grada.

Kikinda je kroz svoju istoriju uvek bila grad slobodarske misije i demokratije. Priznanje koje dodeljujemo Zdravku Ljiljku simbol je zahvalnosti prema svima onima koji su dali svoje živote verujući u budućnost bez fašizma-rekao je Lukač.

Pre početka svečane akademije i sednice, delegacije grada i SUBNOR-a položile su vence i cveće na spomenik žrtvama fašizma i spomenik XIII vojvođanskoj udarnoj brigadi u centru grada.




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set