• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: dopisnici Informera

08.10.2020

16:44

OPREZ KORONA MOŽE DA SE POVAMPIRI: U Srbiji raste broj zaraženih, evo pregleda po regionima

Vesti

OPREZ KORONA MOŽE DA SE POVAMPIRI: U Srbiji raste broj zaraženih, evo pregleda po regionima

Podeli vest

U Srbiji je u poslednja 24 sata od korona virusa obolela još 151 osoba, što je za 30 više od broja obolelih potvrđenih dan ranije, objavljeno je danas na sajtu Ministarstvu zdravlja.

Posle dve nedelje zatišja, u kikindsku bolnicu hospitalizovana je jedna pacijentkinja inficirana virusom korona, a reč je o medicinskoj radnici iz Doma zdravlja u ovom gradu. Nadležni epidemiološku situaciji u Kikindi ocenjuju kao stabilnu.

U Kikindi posle dve nedelje zatišja, obolela jedna osoba od korone

- Od 17. septembra nismo imali nijednog kovid pozitivnog pacijenta, ali smo 1. oktobra hospitalizovali jednu pacijentkinju koja leži na Infektivnom odeljenju. U pitanju je zdravstvena radnica zaposlena u Domu zdravlja, odnosno Medicini rada i pretpostavljam da je odatle potekla ova infekcija, ali će to ipak utvrditi epidemiolozi.

Foto: informer.rs

dr MIrko Stojisavljević

Njeno zdravstveno stanje je stabilno, rekao je direktor Opšte bolnice u Kikindi, dr Mirko Stojisavljević koji na isti način ocenjuje i epidemiološku sliku u gradu na severu Banata.

- Za sada možemo reći da je stanje sa virusom korona u našoj sredini stabilno. Broj pregleda u
febrilnoj i ambulanti na Infektivnom odeljenju kreće se od 2 do 10 pacijenata na dnevnom nivou-
rekao je Stojisavljević

U Zrenjaninu zaražene još četiri osobe

Prema podacima Zavoda za jažvno zdravlje u Zrenjaninu, u proteklih nedelju dana, registrovano je četvoro novoobolelih lica od Covid 19 na području pet opština Srednjobanatskog regiona.

Od proglašenja epidemije na ovom području potvrđeno je ukupno 369 obolelih, a od početka juna i drugog pika, 337 osoba, ili 91,3% od ukupnog broja obolelih osoba. Na bolničkom lečenju, trenutno se nalazi 7, u kućnoj izolaciji 10 lica, izlečeno je 326 osoba, a testirano je ukupno 3667 lica.

U Kruševcu 5, a u Trsteniku dva nova slučaja

Na teritoriji Rasinskog okruga u prethodna 24 sata, a prema izveštaju Zavoda za javno zdravlje Kruševac za četvrtvak, 08. oktobar 2020. godine, registrovano je sedam novih slučajeva inficiranja Covid19 virusom i to u Kruševcu pet i na teritoriji opštine Trstenik dva nova slučaja.

Foto: informer.rs

 

Od početka epidemije u Rasinskom okrugu ukupno je virusom korona inficirano 1.511 osoba. Na infektivnom odeljenju kruševaćke Opšte bolnice danas danas 2 pacijenta. Pod zdravstvenim nadzorom u okrugu je 4.366 osoba.

Broj Inficiranih u Kruševcu porastao je na 900, u Varvarinu- 67, Ćićevcu-55, Aleksandrovcu- 261, Trsteniku -113 i Brusu- 115 osoba. Od posledica korona virusa u Rasinskom okrugu preminule su 53 osobe i to 38 muškaraca i 15 žena.

Korona u AP Vojvodini na niskom nivou

Institut za javno zdravlje Vojvodine danas je ocenio da je i dalje epidemiološka situacija u AP Vojvodini nesigurna, ali da je u odnosu na prethodnu nedelju i dalje prisutna stabilizacija broja registrovanih slučajeva na niskim nivoima.

- Dnevni broj registrovanih slučajeva se kreće u rasponu od 1 do 17. U ovom trenutku je 219 aktivnih slučajeva na teritoriji AP Vojvodine, što predstavlja blagi porast u odnosu na prethodnu nedelju. Najveći broj aktivnih slučajeva je u Novom Sadu, 94, što je, takođe, malo više nego prethodne nedelje – navode u Institutu.

Foto: informer.rs

 

Još uvek je prisutna široka geografska rasprostranjenost i aktivnost virusa na teritoriji pokrajine, što ukazuje na potrebu primene mera zaštite i u narednim nedeljama. Aktivni slučajevi su prisutni u 31 od 45 opština u AP Vojvodini, a u 23 opštine je prisutno manje od 5 aktivnih slučajeva.

- Tokom prethodnih pet nedelja na teritoriji AP Vojvodine došlo je do kontinuiranog pada broja registrovanih slučajeva i stabilizacije broja aktivnih slučajeva na niskom nivou u odnosu na prethodni epidemijski talas. Među obolelima dominira radno aktivno stanovništvo. Nisu utvrđene promene u broju i načinu zaražavanja kod dece u odnosu na septembar.

Registruju se pojedinačni slučajevi obolevanja dece školskog uzrasta, koje je povezano sa boravkom u drugim zemljama ili je do zaražavanja došlo od prethodno obolelih roditelja odnosno van škole. Nije registrovano prenošenje oboljenja među decom u školskim uslovima – ističu u Institutu za javno zdrtavlje AP Vojvodine.

Foto: informer.rs

 

Institut poziva sve da se nastavi sa neophodnim sprovođenjem proglašenih mera kontrole prenošenja bolesti kako bi se nastavilo održavanje trenda obolevanja na niskim nivoima.

Takođe, mole građane Vojvodine da se i dalje ponašaju odgovorno i preporučuje da se striktno pridržavaju svih mera predostrožnosti i uputstava nadležnih epidemioloških službi.

 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

RGZ podržava i pridružuje se pozivu na hitne izmene Zakona o postupku upisa u katastar nepokretnosti i katastar infrastrukture radi zaštite prava građana
Društvo

RGZ podržava i pridružuje se pozivu na hitne izmene Zakona o postupku upisa u katastar nepokretnosti i katastar infrastrukture radi zaštite prava građana

U svetlu nedavnog predloga koji je Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković podnela Ustavnom sudu Srbije, Republički geodetski zavod apeluje na javnost i nadležne institucije da preispitaju celokupni Zakon o postupku upisa u katastar nepokretnosti i katastar infrastrukture ako trenutne odredbe stvaraju diskriminatorske prepreke za osobe lošijeg imovinskog stanja, kao i druge ugrožene društvene grupe.

18.04.2024

17:21

"Srpska ekonomija raste!" Moćna poruka ministra Siniše Malog iz Vašingtona
Politika

"Srpska ekonomija raste!" Moćna poruka ministra Siniše Malog iz Vašingtona

Potpredsednik vlade i ministar finansija Siniša Mali izjavio je danas u Vašingtonu da je imao odličan sastanak sa predstavnicima Konstituence u MMF koju predvodi Švajcarska i istakao da srpska ekonomija raste i da se očekuje da privredni rast Srbije u prvom kvartalu bude 4,3 ili 4,4 odsto, kao i da javni dug naše zemlje trenutno iznosi 47,6 odsto BDP-a.

18.04.2024

17:03

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set