• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: V.J.

15.10.2020

16:11

(FOTO/VIDEO) U MAJDANPEKU NEMA ZIME: Iako rekonstrukcija toplane nije završena, grejna sezona IPAK POČELA!

Vesti

(FOTO/VIDEO) U MAJDANPEKU NEMA ZIME: Iako rekonstrukcija toplane nije završena, grejna sezona IPAK POČELA!

Podeli vest

S obzirom na dugogodišnje problem sa kojima se građani Majdanpeka koji se greju posredstvom daljinskog grejanja suočavaju tokom zimskih meseci, Skupština Opštine je odlučila da uz pomoć Republike započene rekonstrukciju i dogradnju postojeće gradske Toplane

Imajući u vidu da je Majdanpek ušao u porodicu gradova u kojima će Republika Srbija finansirati pelazak Toplana sa postojećeg energenta na ekonomičniji i isplativiji način grejanja , preko drvene sečke, za ove namene odobrena su sredstva u visini od 430 miliona dinara.

Ova najveća investicija u Opštini Majdanpek u ovoj godini s obzirom na dinamiku radova planirana je da bude okončana do početka ovogodišnje grejne sezone. Međutim, okolnosti sa korona virusom i još mnogo pratećih problema dovelo je do toga da radovi ne budu gotovi do predviđenog roka.

Foto: V.J.

Đordje Roškić direktor JKP Majdanpek

-,, Iako se radilo ubrzano i firma koju je Skupština opštine Majdanpek na tenderu izabrala kao najpovoljnijeg izvođača imala pune ruke posla tokom leta, kao i sada međutim okolnisti su dovele da još dosta toga mora da se odradi . Kada će radovi na Toplani biti gotovi u potpunosti za sada se nezna , s obzirom na to da kasni isporuka opreme iz inostranstva . Glavni kotao na drvnu sečku trebalo je da stigne iz Litvanije.

Uz to ima još dosta pratećih problema. Poslovi nisu bili mali. Predviđeno je odraditi podizanje krovne konstrukcije, nabavka i ugradnja novog kotla od 7 megavata kao i izmenjivača toplote. Sve je to uslovilo i dodatne poslove van postrojenja. Premeštanje rezervoara za mazut koji su se nalazili u neposrednoj bliziji Toplane, kaže Djordje Roškić direktr JKP ,,Majdanpek,,.

Foto: V.J.

 

Videvši da je grejana sezona na pragu , a da predviđena rekonstrukcija neće biti skoro završena , rukovodstvo ovog komunalanog preduzeća je odlučilo da se vrati na stari sistem rada, grejanja na mazut.

,,. Drugog rešenja nije bilo.Trebalo je sada što hitnije ponovo sve osposobiti na toplovodu što je oštećeno pri izvodjenju radova na rekonstrikciji ali i sanirati delova mreže gde smo tokom prošle grejne sezone imali propuste ,kako bi grejanje ove godine bilo kvalitetnije.

Odrađen je remont postojeća dva kotla od 18 i 11 megavata, naši radnici su obavili saniranje podstanica po stanbenim jedinicama i izmenjivači toplote gde je to bilo neophodno. Radili smo danonoćno kako bi naše obaveze ispunili i odgovorili na sve zahteve građana koji se greju pružanjem naših usluga.

Foto: V.J.

 

Tako da su radijatori u Majdanpeku od danas topli, ističe direktor Roškić i napominje da na zalihama ima dovoljne količine mazuta za start sezone a grejanje će se usklađivati shodno dnevnim temteraturama. Za jednu gejnu sezonu u Majdanpeku potrebno je oko 3 hiljade tona mazuta.

Koliko će se na nov način grejanja čekati i rekonstrukcijom postojeće gradske Toplane uštedeti i biti ekonomičnije grejanje, ostaje nepoiznanica do okončanja započetih radova. Ono što je izvesnosti kako stoji po računicama o isplativosti, da će se obnovom grejnih postrojenja, odnosno novim kotlovima na drvnu sečku, koji bi imala mogućnost dogrevanja na mazut po potrebi kada budu najveći mrazevi, pokriti 90 posto potreba, odnosno omogućiti dvadesetčetvoročasovno grejanje stanova, što do sada nije bilo moguće, navode u JKP ,,Majdanpek,,. Kada će do toga doći, Majadanpečani moraju još biti strpljivi.




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set