• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: S.Kostić

28.10.2020

10:58

(FOTO) INFORMER NA MESTU POTRAGE ZA TUNELOM ISPOD DUNAVA: Istraživači na pragu rešenja vekovne zagonetke Petrovaradinske tvrđave?!

Vesti

(FOTO) INFORMER NA MESTU POTRAGE ZA TUNELOM ISPOD DUNAVA: Istraživači na pragu rešenja vekovne zagonetke Petrovaradinske tvrđave?!

Podeli vest

Mnoge legende se prepričavaju o tajnama Petrovaradnske tvrđave, a jedna od takvih je da se ispod popularne Đave nalazi tunel koji ide ispod dna Dunava. Njegov početak je negde kod crkve u Podgrađu , a kraj u centru sadašnjeg Novog Sada.

Pored manjka opipljivih dokaza o njegovom postojanju, misteriju priči o tunelu davalo je predanje koje se prenosilo s kolena na koleno da se u tunel ne može ući, niti se može locirati bliže, jer ga čuva neman duga sedam metara, koja je pola zmija, a pola aždaja!!!

Foto: S.K.

Tunel ispod Dunava nije samo legenda? Petrovaradinska tvrđava

Međutim, novosadski arhitekta Vojislav Dević uporan je u nameri da pronađe tunel, pogotovu otkad je kao mladić čuo priču od autentičnog svedoka, njegove rođake Drenke Bogojevac, koja je ispričala da je poslednji put tuda prošao jedan par, austrougarski lekar sa suprugom, davne 1913. godine.

- Bezbedeno su prešli sa sremske na bačku stranu, odnosno od podnožja Tvrđave, gde je bio ulaz u tunel do izlaska kod Jermenske crkve – pričala je gospođa Drenka Bogojevac.

Foto: S.K.

 

Dević je još pre nekoliko godina započeo istraživanja na pronalaženju tunela ispod Petrovaradinske tvrđave, koji je spajao obe strane Dunava.

- Već dva veka, Novosađani pričaju legendu o podzemnom tunelu ispod Dunava, a prstom nisu mrdnuli niti da je dokažu, niti da je ospore činjenično. Legenda koja se provlači kroz čitav 19-ti i 20-ti vek govori da je ulaz u podzemni tunel ispod Dunava bio u podgrađu Petrovaradinske
tvrđave, u rimokatoličkom samostanu Sv. Jurja, sadašnjoj Župnoj crkvi (u podzemnoj kripti ili iza oltara) a izlaz, sa novosadske strane, na mestu nekadašnje crkve Sv. Jana Nepomuka u nekadašnjem mostobranu, Brukšancu, koja je srušena tridesetih godina 20-tog veka - kaže za Informer arhitekta Dević.

Foto: S.K.

Vojislav Dević

On objašnjava da se priča o stvarnom tunelu prenela u legendu, jer ne postoje čak ni u arhivama u Beču, kod do srži pedantnih Austrijanaca, dokumenti , planovi i odluke o gradnji, koji bi to potvrdili.

- U arhivima nema ničega, ali znamo da su postojala samo dva plana koja su govorila o tom tunelu. Jedan se nalazi u arhivu u Beču i do njega se ne može doći. Bilo je više planova delova tvrđave koji su bili podeljeni raznim komandantima koji brane svoj sektor, a glavni komandant tvrđave odbrane je bio taj koji je imao tu drugu kartu u kojoj je sve bilo upisano. Ta druga karta je nestala potapanjem „Titanika „ jer je trebalo da bude izložena na jednoj izložbi u Njujorku – otkriva za Informer arh.Dević.

Foto: S.K.

Sonar otkriva moguću trasu tunela?

Dević veruje da je na kraju Prvog svetskog rata poslednji austrougarski general dobio naređenje da zazida sve ulaze i izlaze tunela pre nego što će u objekat ući srpska vojska. Na osnovu sonarnih istraživanja Dunava Devićeve ekipe, trenutno je u izradi 3D model tunela, koji bi mogao da bude ključni dokaz njegovog postojanja. On to radi sa svojom malom ekipom, jer su u više navrata njegovi predlozi o istraživanju podzemnih prolaza ispod Dunava odbijeni ili u ovdašnjem Zavodu
za zaštitu spomenika kulture uopšte nisu hteli da ih uzimaju u razmatranje.

- Da postoji relevantan podatak, nešto bi odavno bilo započeto. O ovoj legendi ne postoji ništa drugo osim nje same. Inače, mislim da je vrlo mala verovatnoća da se tu nalazi tunel, s obzirom na to da je Petrovaradinska tvrđava napravljena na steni – odgovorila je jedna od savetnica u Zavodu za zaštitu spomenika kulture u Novom Sadu.

Foto: S.K.

 

Devič kaže da je to nikakav argument, jer ako su austrijski arhitekti i graditelji umeli da na steni i kroz stene izgrade najmanje 16, a po najnovijim istraživanjima i preko 20 kilometara tunela ispod Petrovaradinske tvrđave, onda im gradnja podzemnog tunela u glini ispod Dunava, u dužini od 350–400 metara, sigurno nije predstavljala nikakav problem.

- Pogotovu što je taj tunel bio strateško bezbedonosnog karaktera, jer su se kroz njega u vremenima opsade Tvrđave mogli kretati vojnici i snabdevati puškama, topovima, barutom i hranom posadu u Brukšancu, maloj utvrdi sa novosadske strane, koja je branila prilaz pontonskom mostu – objašnjava Dević.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
AS

pre 3 godine

JA KOLIKO SE SEĆAM, KAO KLINAC KADA SMO IŠLI U OBILAZAK TVRĐAVE, VODILI SU NAS I DO ULAZA U TAJ TUNEL I MOGLI SMO PAR METARA DA UĐEMO A DALJE NAM NISU DALI JER NIJE ISTRAŽENO. E SAD KO JE TU LUD JA NEZNAM ALI JA SIGURNO NISAM.

sledeća vest

Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!
Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!

Borislav Novaković iz Narodnog pokreta Srbije, poznatiji kao Bora Solunac, rekao je da su sva tri zahteva koja je opozicija imala ispunjena i istakao da će Miloš Jovanović, Zdravko Ponoš i Dragan Đilas teško odbraniti narodu to što u Beogradu bojkotuju izbore jer kažu da ne postoje dobri izborni uslovi, dok u Srbiji izlaze na lokalne izbore.

25.04.2024

09:51

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set