• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: V.N.

28.12.2020

18:06

ELITA NAD ELITOM: u Kikindi održan pomen pripadnicima 72. Specijalne brigade, DA SE NE ZABORAVE!

Vesti

ELITA NAD ELITOM: u Kikindi održan pomen pripadnicima 72. Specijalne brigade, DA SE NE ZABORAVE!

Podeli vest

Povodom Dana sećanja na poginule pripadnike , bivši pripadnici ove elitne jedinice Vojske Srbije, održali su pomen u hramu Svetog Nikole

Pomenu „Da se ne zaborave” prisustvovali su general Milorad Stupar, prvi komandant 72. Specijalne brigade i predsednik matičnog udruženja „Prijatelji 72. Specijalne“, kao i gradonačelnik Kikinde, Nikola Lukač.

Članovi Udruženja „Prijatelji 72. Specijalne“ svakog 27. decembra odaju počast poginulim borcima brigade. Ove godine zbog pandemije, nije bilo mogućnosti da se počast oda u matičnoj kasarni u Pančevu, rekao je predsednik Saveza udruženja boraca Srbije i predsednik matičnog Udruženja „Prijatelji 72. Specijalne“ Milorad Stupar.

Foto: V.N.

 

- Udruženje je zato odlučilo, da u čitavom svetu gde se nalaze pripadnici ove brigade, samostalno i zajedno damo pomen poginulim borcima. Tako i ja rođeni Kikinđanin, sa pripadnicima Udruženja kojih ima oko 54, dajemo pomen u hramu Sv. Nikole. 72. Specijalna je brigada čiji je motiv delovanja- kad niko ne može i ne sme, 72. može i sme. To je brigada elite nad elitama. O njoj se malo zna i malo priča, ali gde god je trebalo, brigada je bila na braniku odbrane Srbije. Naši pripadnici su posebno odabrani ljudi i pre svega dobrovoljci. U brigadu se ne može ući niti biti njen član, ako niste dobrovoljac.

Zadaci koji se izvršavaju su bezimeni i članovi su bezimeni. Nažalost, u takvim operacijama koje su veoma složene i često se odigravaju u pozadini neprijatelja, dolazi do gubitaka života, te tako imamo i dosta ranjenika i preminulih-naglasio je general Stupar i dodao:

- Prošla su vremena kada u vreme Borisa Tadića nismo mogli da govorimo da smo borci i da smo najvrednije što naš narod ima, nismo govorili nikada o Košarama i drugom ratištima. Sada slobodno pričamo da smo u vreme Nato agresije bili na braniku otadžbine i branili našu zemlju-rekao je Stupar.

Foto: V.N.

 

 

Gradonačelnik Kikinde Nikola Lukač, inače član Kluba prijatelja 72. Specijalne brigade, najavio je u da će se narednoj godini promeniti na bolje odnos društva prema učesnicima ratova.

- Nema ničeg časnijeg nego da svoj život date za svoju otadžbinu. Pripadnici 72. Specijalne brigade u prethodnim ratovima dali su svoje živote da bi mi živeli danas u slobodi. Od 1. januara stupa na snagu zakon po kome će Srbija još više pomoći i rešiti status svih onih koji su se borili za svoju zemlju.

Tako će i pripadnici ove brigade i svi oni koji su učestvovali u ratovima, poboljšati status, a lokalna samouprava će, nadamo se, uz podršku države i u saradnji sa svim udruženjima uspeti da reši možda i neka stambena pitanja naših sugrađana.

Nadam se da ćemo u narednom periodu ispraviti nepravde koje su u prethodnim decenijama bile na snazi i nismo možda dovoljno poštovali sve one koji su se herojski borili-zaključio je Lukač.




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!
Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!

Otpadnici od tajkuna Dragana Đilasa, lažni ekolozi Aleksandar Jovanović Ćuta, Dobrica Veselinović i Radomir Zanzibarićanin Lazović, nedavno su obelodanili da izlaze na izbore u prestonici i otkrili da će nastupati pod sloganom "Biram borbu", ali je - s obzirom na njihove koloritne biografije i nastupe u javnosti - slogan "Biram flašu" svakako mnogo prikladniji.

24.04.2024

12:13

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set