• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Toppress

30.12.2020

17:27

ZA OPLENAČKE VINOGRADARE UVEK IMA POSLA: Tradicija se prenosila s kolena na koleno, nema kuće bez ČOKOTA VINOVE LOZE?!

Vesti

ZA OPLENAČKE VINOGRADARE UVEK IMA POSLA: Tradicija se prenosila s kolena na koleno, nema kuće bez ČOKOTA VINOVE LOZE?!

Podeli vest

Pogodna umereno kontinentalna klima pravilnih temperaturnih kolebanja i specifična konfiguracija terena uglavnom istočne i jugoistočne ekspozicije pogodovale su da se najstariji žitelji ovog kraja opredele za uzgajanje sortnih loza

Tradicija uzgoja vinove loze prenosila se s kolena na koleno pa gotovo da nema domaćinstva gde nema bar jedan čokot vinove loze. S toga ne čudi što u oplenačkom kraju važi poslovica “Ko hoće da radi, vinograd neka sadi”.

„Za vinogradare nema  odmora, u vinogradu ili u podrumu radi se skoro cele godine. Pre par dana je završena prerada, nastavlja se intenzivan posao u podrumu. Za mesec dana krećemo u rezidbu, zatim nakon toga ide sledeća operacija to je izvlačenje loze koja je ujedno i najteža operacija jer zahteva veliko fizičko angažovanje.

Foto: Toppress

 

Kada smo to završili, kreće vegetacija, pa se obavlja proreda loze koja je najvažnija, nakon nje se radi defolijacija, odnosno skidanje lista  u zoni grožđa. Potom pred berbu ponovo proreda grožđa ukoliko je potrebno da bi došli na neki prinos od oko kilogram grožđa po čokotu, što zadovoljava naše potrebe i kvalitet“, kaže za TopPres, Nemanja Arsenijević, vinogradar iz Vinče.

Arsenijević ističe da su u ovoj sezoni ostvarili prinose od 800 do 900 grama po čokotu. Njegovi zasadi su na nadmorskoj visini od oko 330 metara, što je prosek za ovaj kraj.

Foto: Toppress

 

„Svi naši vinogradi se nalaze na različitim lokacijama i na različitim tipovima zemljišta tako da dobijamo grožđe koje u sebi sadrži dosta različitih aroma“, kaže ovaj vinogradar.

Vinogradarska proizvodnja može doneti berićet, godišnje se u proseku od proizvodnje vina može zaraditi između 50 i 60 hiljada evra, kažu poznavaoci vinogradarstva. Uprkos dobrom prihodu, početna ulaganja su visoka, a zarada se ne može očekivati prvih nekoliko godina.

Foto: Toppress

 

Ovo je posao u kome je obrt novca jako spor, prvo se čeka grožđe da stigne na rod pa potom vino, pa naplata. Vinsko tržište u Srbiji  je još uvek nedovoljno razvijeno,  potrošnja vina po glavi stanovnika je niska. Imamo odličan kvalitet, sve više vinarija se otvara i sve rade na kvalitetu tako da je ovo posao za naredne generacije koje će osetiti ekonomsku korist od našeg rada“, mišljenja je Arsenijević.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!
Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!

Otpadnici od tajkuna Dragana Đilasa, lažni ekolozi Aleksandar Jovanović Ćuta, Dobrica Veselinović i Radomir Zanzibarićanin Lazović, nedavno su obelodanili da izlaze na izbore u prestonici i otkrili da će nastupati pod sloganom "Biram borbu", ali je - s obzirom na njihove koloritne biografije i nastupe u javnosti - slogan "Biram flašu" svakako mnogo prikladniji.

24.04.2024

12:13

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set