• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

11.05.2021

12:23

Napadi na objekte SPC na KiM imaju etničku i versku pozadinu!

Vesti

Napadi na objekte SPC na KiM imaju etničku i versku pozadinu!

Podeli vest

Eparhija raško-prizrenska izrazila je duboku zabrinutost zbog najnovijih napada na verske objekte Srpske pravoslavne crkve na Kosovu i Metohiji, od kojih je poslednji kamenovanje crkve Svete Petke u Vitini


U saopštenju eparhije ocenjuje se da najnoviji talas nasilja nije samo, kako privremene kosovske institucije vole da kažu, deo svakodnevnice u kojoj ima i pljački u džamijama, već da najvećim delom imaju etničku i versku pozadinu.

Kako navode, ti napadi usmereni su konkretno protiv jedne zajednice čije prisustvo nekome očigledno smeta.

Iz eparhije podsećaju da su na Ðurđevdan sa zvonare hrama Svetih Apostola Petra i Pavla u Klokotu nepoznate osobe pokušale da uklone crkvenu zastavu (trobojku) sa zvonika, a da su iz crkve u Partešu ukradeni novac i crkvene dragocenosti.


I crkva u Drajkovcu kod Štrpca je opljačkana, kao i hram Svetog Dimitrija u Donjoj Bitinji, a najveća šteta je načinjena pored hrama u Vitomirici gde je ukraden građevinski materijal u vrednosti od 4.000 evra.

U zaštićenoj zoni hrama Presvete Bogorodice u Lipljanu, sveštenik je prijavio kamenovanje crkve policiji, a prilikom tog incidenta, polomljen je prozor na crkvi iz 14-og veka.

Kako se navodi u saopštenju eparhije, sveštenik je prijavio incident policiji, međutim reakcija je izostala jer dežurni policajci nisu znali srpski, a o incidentu je obavešten UMNIK i međunarodni predstavnici.

Pre nekoliko dana kamenovana je i crkva Svetog Jovana Krstitelja u centru Peći poznata kao "Mitropolija", a tom prilikom je razbijen prozor.

Navodeći da su napadači ušli u crkvenu portu koju navodno obezbeđuje policija ili su crkvu gađali iz obližnje zgrade, u saopštenju se upozorava na to da je sveštenik koji živi sam u parohijskom domu pored crkve zabrinut jer je ta crkva, kao i mnoge druge, bila zapaljena i oskrnavljena u velikim albanskim neredima 2004. godine.

Iz eparhije ističu da ranije prijavljene napade i pljačke, koje je policija navodno preuzela u istragu nisu rešeni ili barem Eparhija o tome nije obaveštena, niti je šteta nadoknađena.

Eparhija će o najnovijim napadima upoznati šefa Evropske misije na Kosovu i šefa misije Euleksa kao i ambasadore Kvinte, ali i predstavnike KFOR-a.

"Žalbe kosovskim institucijama su bespredmetne jer upravo je ovo nasilje proizvod agresivne retorike koja dolazi iz samog vrha kosovskih institucija, koje umesto da rešavaju probleme stanovništva, ekonomije i suočavaju se sa pandemijom Kovida, svakodnevno napadaju Srbiju najgorim rečima i kolektivno optužuju srpski narod, pa čak i našu Crkvu", navodi se u saopštenju.

Dodaje se da takvo ponašanje direktno proizvodi opasan potencijal za nasilje, a da pritisak na Srbe otežava svakodnevni život našeg naroda, koji je već izgubio svako poverenje u policiju i institucije kosovskih Albanaca zbog nepoštovanja zakona i sudskih odluka.

Od međunarodnih predstavnika Eparhija će zatražiti dodatnu zaštitu od kršenja osnovnih verskih i ljudskih prava, a od institucija Srbije, za koje navode da im redovno pomažu, očekuju da rešavanje njihovih problema pokrene na višem međunarodnom nivou.
 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Laki

pre 2 godine

Sve je to po scenariju klerofašista i ustaša, a izvođači su narko kriminalci, od Mila i njegovih pa do šiptarskih i belo svetskih krimosa što rade za tajne službe. Budi se srpstvo u Crnoj Gori, a i šiptari vide da su taoci mafije i kriminalaca, tako da će jedva dočekati da Srbija preuzme kontrolu i obezbedi sigurnost.

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

Vesti

"U minuti žena može da izgubi od 30 do 40 odsto krvi!" Ginekolog otkriva od čega je preminula porodilja u Vranju
Društvo

"U minuti žena može da izgubi od 30 do 40 odsto krvi!" Ginekolog otkriva od čega je preminula porodilja u Vranju

Više javno tužilaštvo u Vranju saopštilo je juče da je obdukcija pokazala da je uzrok smrti porodilje M. A iz okoline Preševa 17. aprila, ruptura materice sa posledičnim iskrvarenjem i da bi se u tom slučaju moglo raditi o krivičnom delu nesavesnog pružanja lekarske pomoći koje se zbog smrtne posledice može kvalifikovati kao teško delo protiv zdravlja ljudi.

26.04.2024

21:04

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set