• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

12.07.2021

07:07

SLAVIMO PETROVDAN! Danas nikako ne jedite jabuke, a evo šta treba da uradite ZA DOBRO ZDRAVLJE!

www.spc.rs

Vesti

SLAVIMO PETROVDAN! Danas nikako ne jedite jabuke, a evo šta treba da uradite ZA DOBRO ZDRAVLJE!

Podeli vest

Srpska pravoslavna crkva i vernici 12. jula obeležavaju Dan svetih apostola Petra i Pavla. Ovaj praznik u narodu je poznat pod imenom Petrovdan i za njega se vezuje veliki broj običaja i verovanja

Petrovdan se smatrao kalendarskom granicom u godini, kao jedan od ključnih datuma letnjeg ciklusa praznika, i često se povezuje s Ivanjdanom. Obeležava promene u prirodi koje donose sledeće godišnje doba i hladnije vreme.

Sveti apostol Petar je bio ribar koji je prvi izrazio svoju veru u Hrista i njegovo učenje, pripovedao je i stvorio neka od prvih uporišta nove vere. U narodu se veruje da Sveti Petar čuva stub na kome su Zemlja, nebeska slama (Mlečni put) i nebeski krst (sazvežđe Labuda) i da on ima ključeve od raja.

Foto: www.spc.rs

Sveti apostol Pavle je bio farisej, ali kada je upoznao Hristovo učenje, prihvatio ga je i postao jedan od njegovih najvećih propovednika i teologa. Obojicu je u Rimu pogubio car Neron.

Sve devojke koje su 7. jula posadile žito danas gledaju kako je izraslo i, ako su izrasle klice koje su se savile kao prstenovi, ove godine će se sigurno udati.

Šta se valja na današnji dan?

Postoji običaj kod Srba da se za Petrovdan na trgovima pale lile, koje se prave od mlade kore divlje trešnje ili breze. Deca pripreme savijenu brezovu koru u koju naguraju slamu, zapale je i obilaze torove i kolibe. 

Taj običaj se simboliše vreme kada su vernici progonjeni i mučeni, često vezivani za drvene stubove i živi spaljivani. Danas se veruje da će te buktinje, koje obično nose deca, doneti zdravlje i blagostanje u domaćinstvu.

Foto: Beta

U nekim selima južnog Banata na Petrovdan ujutru raznose jabuke prvim susedima za dušu umrlih, a ponegde se jabuke odnose u crkvu na osveštenje.

Zbog toga se na današnji dan u nekim krajevima Srbije nose jabuke na poklon prvim susedima, a neki ih nose i u crkvu na osvećenje. U nekim krajevima deca sa zapaljenim lilama idu od kuće do kuće i domaćini im dele darove.

Opšti je običaj da se za Petrovdan mese kolači sa jabukama koji se zovu "petrovača".

Nekada je narod rano ujutro na ovaj dan stoku prskao vodom da bi bila zdrava, a čobani su pleli vence i stavljali ih stoci na rogove.

Slavljem ovog velikog pravoslavnog praznika završava se Petrovski post i počinje pričešće vernika koji su poštovali pravila predviđena kanonom crkve. S toga je običaj da se zakolje guska, kako bi se domaćini omrsili.

Trebalo bi rano da ustanete i "okupate se" u zracima izlazećeg sunca. Za dobro zdravlje tokom cele godine umijte se rosom. Nakon toga uberite cveće i dok od njega pletete venčić, razmišljajte o nekoj želji. Venčić držite u kući sve dok vam se želja ne ostvari. Usamljene osobe treba da naberu buketić cveća, stave ga na jastuk i tako prespavaju, pa se veruje, da će pronaći svoju ljubav.

Šta se ne radi na današnji dan?

Na Petrovdan se ništa ne radi u polju, naročito se ne uprežu konji u kola. Opšti je običaj kod Srba u Vojvodini da se do Petrovdana nisu smele seći jabuke nožem, niti se smelo jabukama loptati, ili pak udarati jednu o drugu jabuku, jer se verovalo, da će ako se to čini, padati krupan grad i uništiti useve.

Na ovaj dan se ni bašta ne zaliva, zbog pretnje da će stradati ili imati štete od groma svako ko ne poštuje ovu zabranu.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Staroverac

pre 2 godine

To su sve običaji staro veraca ,koji su obožavali Božanstvo Sunce, i tako se svaki dan podsećali na Božije stvaranje. Božiji prvenac je sunce kada je prvog dana stvaranja rekao -neka bude svetlo.Nametnuto hrišćanstvo je ideologija ,kojom su sakrili Božije stvaranje i u mesto Sunca podmetnuli ovcama sveće da im smrde ispred nosa.Vernici indoktrinirani i veruju da je hrišćanstvo prava vera.Da dodam ; Šta će Bogu crkva kada je on sve stvorio i na nebu i na zemlji.

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

"Nisam namestio Halabrina, žao mi je njegove majke, ali žao mi je i mene"! Zvicerovi i Džonijevi vojnici negirali tri ubistva!
Hronika

"Nisam namestio Halabrina, žao mi je njegove majke, ali žao mi je i mene"! Zvicerovi i Džonijevi vojnici negirali tri ubistva!

Pripadnici kriminalne grupe Radoja Zvicera i Nikole Vušovića zvanog Džoni sa Vračara, koji su u bekstvu, među kojima je i Vladimir Kovačević zvani Kovač koji je optužen da je 20. marta 2020. namamio na sastanak pokojnog Aleksandra Halabrina, izjavio je danas pred Specijalnim sudom u Beogradu da je pokojnog poznavao, ali da nisu tačni navodi optužnici da je bio član kriminalne grupe koja je optužena za njegovo ubistvo.

28.03.2024

12:54

Sport

Planeta

Vreme je da se priča o padu Kijeva! Zapadni mediji digli uzbunu, najavili su brutalnu ofanzivu Rusije!
Najzad su ukapirali

Vreme je da se priča o padu Kijeva! Zapadni mediji digli uzbunu, najavili su brutalnu ofanzivu Rusije!

Veliki zapadni mediji jedan za drugim prognoziraju neuspeh Ukrajine. Publikacije upozoravaju Kijev na beskorisnost kontraofanzivnih planova i važnost obnavljanja odbrane. U međuvremenu, ukrajinske oružane snage pomeraju sve više zapadne opreme u Harkov u iščekivanju ruske ofanzive. Štaviše, pojedini mediji upozoravaju kako je došlo vreme da se priča i o padu Kijeva!

28.03.2024

19:38

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set