• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Vesna Jović

17.07.2021

09:46

TUŽNO LICE SRBIJE! Majdanpečka gimnazija pred gašenjem! Samo 2 učenika žele da je upišu

Vesna Jović

Vesti

TUŽNO LICE SRBIJE! Majdanpečka gimnazija pred gašenjem! Samo 2 učenika žele da je upišu

Podeli vest

Nakon prvog i drugog upisnog kruga u srednjoškolske ustanove u Majdanpeku, može se reći da je situacija više nego alarmantna. Gotovo više od 50% odsto svršenih osnovaca nove generacije, svoje dalje školovanje rešili su da nastave van granica Opštine

Majdanpečka Tehnička škola  od Ministarstva prosvete dobila je saglasnost za raspisivanje konkursa za upis  četiri odeljenja. Od toga samo tri  obrazovna profila prešla su granicu i po jedva dvadesetak učenika koiko je bilo dovoljno, upisalo je željene smerove.

Dva u Majdanpeku, smer "Mašinski tehničar motornog vozila" i smer "Elektrotehničar informacionih tehnologija" koji nije imao dovoljan broj ali s obzorom na to, da se za smer trećeg stepena "Bravar zavarivač" prijavilo svega  dva učenika , oni su prebačeni u elktrotehničare kako bi se makar na ovom smeru ispunila tražena kvota  za formiranje jednog odeljenja.

Foto: Vesna Jović

U isturenom odeljenju škole u Donjem Milanovcu,  smer ,,Carinski tehničar,, ove godine imao je dovoljan broj dece, kaže direktor Tehničke Škole u Majdanpeku, Dragoslav Janković, napominjući da se za Gimnaziju ,, Mile Arsenijević Bandera u Majdanpeku, u oba upisna roka javilo samo dva zainteresovana đaka,  nove stasale genracije osnovaca  što uz njihovih sedamdesetak, u pravom smislu reči predstavja fijasko za grad ukoliko se ovaj trend upisa nastavi i naredne godine.

- Ovo je vrlo zabrinjavajuće i prava katastrofa za jednu gradsku srdinu i Opštinu. Da nema dece, priraštaja, moglo bi nekako i da se razume. Međutim, broj svršenih osnovaca je bio dovoljan, ali su se mahom odlučivali da napuste grad i nastave školovanje u drugim sredinama. Grubim procenama 50% posto dece je otišlo na stranu i to je za  Optinu Majdanpek pravi "šamar" i veoma veliki problem. Jer, uslovi pod kojima radimao, kako Tehnička škola, tako i Gimnazija Majdanpek su ravni nuli. Mi nemamo osnovne elemente za realizaciju  plana i programa koji pokrivaju ovi obrazovni profili.  Po drugi put, ali  ovoga puta, 17 meseci smo "podstanari" u ovdašnjoj Osnovnoj školi "12. septembar" u kojoj ne postoje uslovi za normalno odvijanje nastave koja zahteva i praktični deo nastavnog programa I opremljene kabinete učilima - kaže za Informer, direktor Janković.

Foto: Vesna Jović

Sve ovo za sobom povlači i mnogo  drugih problema.  Pre svega mogućnost da jedan broj nastavnog kadra u Gimnaziji ostane bez posla ili će se priključiti kolegama u Tehničkoj školi ali sa znatno umanjenim fondom časova, što povlači i smanjenje zarada.

Pokušavajući da dođemo do odgovora  šta je to što je uslovilo đake u Majdanpeku i njhove roditelje da se odluče i decu prepust školovanju u drugim sredinama, naišli smo na veliko nezadovoljstvo među Majdanpečanima. Zasigurno je da bi  mnogima bilo lakše da su deca ostala u svojoj sredini na školovanju,  jer bi se izbegao i veliki udar na kućni budžet.

- Tehnička škola nudi smerove koji su mahom prilagođeni deci koja se sve manje odlučuju za studije. Već  odmah nakon srednje škole traže zaposlenje  u rudarskoj Kompaniji Zi Đin. Ponuđeni smerovi su više prilagođeni muškarcima, za žensku populaciju nema nikakovog izbora. Zato smo se odlučili da ispoštujemo želju  deteta i upišemo  je u srednju Zubotehničku školu u Beogradu. Kako će biti videćemo. Smatram da je smeštaj u Domu u ovom uzrastu deteta najsigurniji i najbolja opcija - mišljenja su roditelji jedne svršene osmakinje iz Majdanpeka koja želi da joj dalje životno opredeljenje bude stomatologija.

Foto: Vesna Jović

Tehnička škola u Majdanpeku je na sve načina pokušavala da se izbori da do ovakave situacije ne dođe. Dopisom  su se obratili Opštinskom Veću na jednoj od poslednjih sednica da se đacima omogući povratak u matičnu školu koja pruža daleko bolje uslove za rad  a koja je duže vreme zatvorena. Za njenu rekonstrukciju 2016. godine  po poslednjoj reč tehnike, Vlada Republike Srbije  u saradnji sa lokalnom samoupravom obezbedila je sredstva  u visini 1,3 miliona evera, kroz Program rekonstrukcije i obnove objekata u oblasti zdravstva , obrazovanja i socijalne zaštite.  Nakon samo godinu dana , zbog propusta u radu i oštećenja krovne konstrukcije, nastava je  obustavljena i đaci su premešteni u jednu od majdanpečkih osnovnih škola.

- Naš zahtev upućen Opštinkom Veću je odbijen, uz obrazloženje da se nastava ne sme izvoditi u nedovoljno bezbednim uslovima po učenike.  Sa druge strane, dozvoljeno nam je da sve vreme u tom istom, našem objektu izvodimo praktičnu nastavu zbog opremljenosti kabineta. Naloženo je nadležnoj inspekciji da pregleda školu i da u roku od mesec dana svi evidentirani nedostaci budu otklonjeni. To je trebalo da obavi lokalna samouprava kojoj je bila i poverena rekonstrukcija ovog objekta koja je tada predstavljala najveću investiciju  u Opštini Majdanpek. To nije učinjeno i predpostavke su, da je i to jedan od razloga što se deca nisu odlučila za upis u majdanpečke škole. Ovo je gorući problem o kome bi morlo da se razmisli i kojim bi valjalo neko da se  pozabavi. Jer, ovakav odnos prema obrazovanju u ovoj sredini , bojim se da će  za par godina dovesti do potpunog gašenja obe  srednjoškolske obrazovene Ustanove - podvači Dragoslav Janković direktor Tehničke škole u Majdanpeku istakavši,  da je pre par godina na insistiranje tadašnjeg ministra obrazovanja Mladena  Šarčevića a uz obrazloženje da sve Ekonosmke škole u Srbiji valja smanjiti, majdanpečka Tehnička škola  ostala i bez  smera za ekonomske tehničare , za koji je uvek u ovoj Opštini postojalo veliko interesovanje dece.

Foto: Vesna Jović

Inače, nedavno  je projektom ,,Multimedijalna nastava, kojim je ova srednja škola  konkurisala  kod Ministarstva prosvete, dobijeno zeleno svetlo za čiju realizaciju su odobrena sredstva u visini od 15 miliona dinara, što će itekako koristiti  učenicima u dajem obrazovanju. Opredeljeni novac Ministarstva  utrošen je za nabavku i kupovinu više od desetak elektronskih, najsavremenijih tabli koje ovu školu kvaifikuju u red  najsavremenije opremljenih obrazovnih Ustanova u Srbiji.

- To su table kompjuteri. Sve što mogu deca da rade na računaru mogu da realizuju i preko ovih najsavremenijih učila. Povezivanje na aplikacije, tri D sisteme ali i da se u pravom smislu reči deci dočara i prikaže kako jedan sistem finkcioniše. Međutim, mi u našoj matičnoj školi imamo infrastrukturne uslove koji podrazumevaju kačenje i održavanje ovih tabli, što u osnovnoj u kojoj trenutno radimo nije izvodljivo. Tako da će naše table koje bi trebalo početkom avgusta da stignu u Majdanpek, morati da sačekaju novu školsku godinu  kako bi ih učenici koristili ili ni tada to neće biti moguće - u neverici za naš portal kaže, direktr Tehničke škole u Majdanpeku.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Alen

pre 2 godine

Posledice ""Slobo, Slobodo i ideje Velike Srbije ... samo to narod ne vidi ... pozz

Kolega novinar

pre 2 godine

Поштоване колеге, захваљујем Вам што сте објавили овај чланак. Нажалост, ситуација је веома озбиљна. Одсуство воље и жеље локалне самоуправе и руководства обе, заиста обе средње школе у Мајданпеку, резултирало је да деца са родитељима бирају школе у другим градовима. Зар треба да се деси да су неки родитељи а истовремено професори и наставници из Мајданпека своју децу послали у другу општину? Такође, управо сте Ви објавили да је један од професора Техничке школе привођен и задржан у притвору пре две године и ево, опет несметано предаје деци?! Док се не плате пенали за катастрофално лоше реновирање зграде, док се не доведе кадар који воли да ради свој посао у просвети, за очекивати је да убрзо осване наслов у "Информеру" - "Мајданпек остао без средњих школа". Надајмо се да до тога никада неће доћи.

Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!
Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!

Borislav Novaković iz Narodnog pokreta Srbije, poznatiji kao Bora Solunac, rekao je da su sva tri zahteva koja je opozicija imala ispunjena i istakao da će Miloš Jovanović, Zdravko Ponoš i Dragan Đilas teško odbraniti narodu to što u Beogradu bojkotuju izbore jer kažu da ne postoje dobri izborni uslovi, dok u Srbiji izlaze na lokalne izbore.

25.04.2024

09:51

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set