• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Vesna Jović

30.08.2021

13:46

Majdanpečki osnovci imaju tu privilegiju da u okviru fizičkog vaspitanja nauče i da plivaju u svom školskom bazenu! ALI TO VEĆ TRI DECENIJE NIJE MOGUĆE!

Informer

Vesti

Majdanpečki osnovci imaju tu privilegiju da u okviru fizičkog vaspitanja nauče i da plivaju u svom školskom bazenu! ALI TO VEĆ TRI DECENIJE NIJE MOGUĆE!

Podeli vest

Jedna od dve majdanpečke Osnovne škole, popularno nazvana Nova škola "12 Septembar" još svojom izgradnjom dobila je školski bazen, koji je krenuo sa radom puštanjem u funkciju fisklulturne sale 1978. godine

Tada, kao i danas, ova obrazovna utanova svrstva se u red retkih koja pruža privilegiju svojim đacima da u okviru fizičkog vaspitanja kao izborni čas uvrste i plivanje. Međutim, trenutno u Majdanpeku retko ko i zna da ova škola tako nešto poseduje, jer više od tri decenije učenicima školski bazen nije dostupan. Nije u funkciji i potpuno je u ruiniranom stanju podlegao zubu vremena.

Foto: V.J.

 

- Mi smo se jedan period angažovali i obraćali nadležnim organima da nam se izađe u susret i da deci ponovo omogućimo da kroz časove fizičkog vaspitanja nauče da plivaju. Naravno, plivanje bi im svakako i koristilo jer je veoma važno za njihov razvoj u ovom periodu. To je bazen upravo napravljen za te potrebe i namene i njegove dimenzije su 12 metara puta 6 metara , dubine jednog metra, predviđen za neplivače. Međutim, rečeno nam je, da je za ponovnu kompletnu rekonstrukciju neophodno uraditi projekat i da to verovatno zbog obima posla iziskuje dosta sredstava, tako da je to razlog našeg odustajanja da se po ovom pitanju više obraćamo predstavnicima lokalne zajednice - kaže direktorka OŠ "12 Septembar" u Majdanpeku, Vesna Žikić.

Foto: V.J.

 

Školski bazen u okviru OŠ "12 Septembar" koristio se svega nekih desetak godina po njegovoj izgradnji. Tada je preko 1.500 učenika obe majdanpečke Osnovne škole naučilo da pliva kroz izborni, takozvani treći čas fizičkog vaspitanja i Majdanpek je bio možda i jedini grad u to vreme koji je đacima pružao ovu vrstu privilegije, za Informer ističe Aleksandar Bkić tadašnji nastavnik Fizičkog vaspitanja a kasnije i dugogodišnji direktor ove obrazovne ustnove.

Foto: printscreen

- Kao i u mnogo čemu u čemu je prednjačio krajem sedamdesetih i osamdesetih godina, u Majdanpeku je i ovo bila jedna od bitnih stvari za decu koju nisu imale i mnogo razvijenije gradske sredine. Koleginica Germanija Miladinović i ja, u to vreme radili smo sa decom, ona sa devojčicama a ja sa dečacima i mogu reći da smo kroz utvrđeni raspored i takozvani izborni šas fizičkog vaspitanja naučili preko 1.500 njih da danas budu odlični plivači. To je fantastična stvar bila tada, jer su deca koristila bazen i u zimskom periodu s obzirom na to da je škola priključena na centralno grejanje pa samim tim i podstanica za bezen.

Foto: V.J.

 

Međutim, zbog akcidenta koji se jedne godine desio, usled obilnih padavina i bujičnih voda koje su se slile sa planine Starice u čijem se podnožju nalazi i sam grad, došlo je do začepljenja drenažne kanalizacije i izlivanja mulja u prostorije bazena, od tada bazen višenikada nije stavljen u funkciju. Tadašnje rukovodstvo škole mnogo puta insistiralo je kod nadležnih u Mesnoj zajednici da se sa pokretanjem Sportskog centra "6. avgust" Majdanpek u okviru kojeg postoje tri gradska bazena, jedan olimpijski i dva za neplivače , odklone nedostaci i u funkciju ponovo stavi i školski bazen, nije bilo razumevanja - objašnjava Bkić.

Foto: V.J.

 

Prema proceni ljudi koji su dobri poznavaoci ovog posla, podstanica, u kojoj se nalaze pumpe za zagrevanje vode u školskom bazenu je još uvek u dobrom stanju. Da bi bazen za učenike ove ali druge Osnovne škole, pa čak i predškolce Ustanove za decu u Majdanpeku ponovo bio u funkciji i bio im na raspolaganju nisu potrebna velika sredstva i ulaganja, već više dobre volje, kaže Aleksandar Bkić, koji je dugo godina u ovom poslu.

Foto: V.J.

 

Sagledavajući trenutno stanje, potrebno je, osposobiti već postojeću podstanicu, proveriti i zameniti dotrajali i havarisani deo instalacije i očistiti i dezinfikovati bazen i prostor oko njega. A kako on kaže, koji je najveći deo svog života i rada upravo uložio u najmlađe, za jednu lokalnu samoupravu za to nisu neophodna velika sredstva. Jer, ulaganje u decu i omladinu nikada nije mnogo, a uverenja je, da bi i predstavnici resornog Ministarstva prosvete u ovom trenutku zasigurno, imali sluha za to.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Kurti besan, Vučić pobedio! Šok reakcija lažnog premijera nakon što tzv. Kosovo ipak neće biti na dnevnom redu za prijem u SE! (VIDEO)
Politika

Kurti besan, Vučić pobedio! Šok reakcija lažnog premijera nakon što tzv. Kosovo ipak neće biti na dnevnom redu za prijem u SE! (VIDEO)

Premijer lažne države Aljbin Kurti izjavio je da je za žaljenje što saveznici uslovljavaju članstvo tzv. Kosova u Savetu Evrope. On je, nakon reakcije evropskih zemalja, a posebno Francuske i Nemačke, potpuno besan, a još mu je više "trn u oku" velika pobeda politike predsednika Srbije Aleksandra Vučića po pitanju članstva tzv. Kosova u Savetu Evrope.

08.05.2024

14:04

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Nije samo Aleksa! Ko nosi dres Partizana ovakve zicere ne sme da promašuje (VIDEO/FOTO GALERIJA)
Partizan

Nije samo Aleksa! Ko nosi dres Partizana ovakve zicere ne sme da promašuje (VIDEO/FOTO GALERIJA)

Košarkaši Partizana juče su izgubili u Podgorici od Budućnosti sa 74:73, a mnogi su za poraz okrivili Aleksu Avramovića, koji je u poslednjem napadu promašio zicer za trijumf i plasman u finale. Aleksa možda jeste tragičar meča zbog tog poteza, ali treba istaći da su se izabranici Željka Obradovića tokom meča u barem šest situacija propisno obrukali pred košem domaćih, pošto su na neverovatan način promašivali maltene otvorene zicere.

08.05.2024

12:20

Planeta

Nova drama sa "boingom", i to u Istanbulu! Avion udario prednjim delom o pistu, dramatičan snimak se širi mrežama! (VIDEO)
KONTROLNI TORANJ ODMAH OBAVEŠTEN

Nova drama sa "boingom", i to u Istanbulu! Avion udario prednjim delom o pistu, dramatičan snimak se širi mrežama! (VIDEO)

Teretni avion kompanije Boing "FedEx Airlines" sleteo je u sredu na aerodrom u Istanbulu bez raspoređenog prednjeg stajnog trapa (deo aviona preko koga se on oslanja na podlogu, pri stajanju, poletanju, sletanju i vožnji po zemlji) i uspeo da ostane na pisti, saopštilo je tursko ministarstvo saobraćaja, dodajući da nema žrtava.

08.05.2024

12:45

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set