• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: V.N.

20.10.2021

15:56

OMILJENOM PROFESORU U VEČNU SLAVU I ZAHVALNOST: Otkrivena bista dr Mičurinu Beraru, dao je nemerljiv doprinos fizičkoj kulturi/FOTO/

V.N.

Vesti

OMILJENOM PROFESORU U VEČNU SLAVU I ZAHVALNOST: Otkrivena bista dr Mičurinu Beraru, dao je nemerljiv doprinos fizičkoj kulturi/FOTO/

Podeli vest

Bista uvaženom prof. dr Mičurinu Beraru, pedagogu i naučnom radniku, koji je ostavio neizbrisiv trag u oblasti fiskulturnog obrazovanja u Vojvodini, otkrivena je u holu Visoke škole stukovnih studija za obrazovanje vaspitača u Kikindi.

Prof. Dr Mičurin Mirče Berar bio je jedan od najvećih sportskih radnika iz oblasti fizičkog vaspitanja i čovek koji je utemeljio pedagošku praksu, ne samo u Kikindi, nego i u čitavoj Vojvodini, Srbiji i van njenih granica.

Na dan kada je preminuo 18. oktobra, pre osam godina, ostavivši iza sebe impresivnu naučnu i pedagošku biografiju (autor je petnaestak knjiga i 99 naučnih radova), u obrazovnoj ustanovi u kojoj je i sam predavao i jedno vreme bio na mestu direktora, otkrivena je bista uvaženom profesoru koji je bio i ostao sinonim za fizičko vaspitanje.

Foto: V.N.

 

- Ovo je jedino priznanje koje je Mirče dobio od grada, a nagrađen je od pokrajine, države i bivše Jugoslavije. Možda je na neki način ta nepravda danas ispravljena. Osećam kao da je danas sa nama- rekla je njegova supruga Radmila, koja je svojevremeno bila u rukometnoj reprezentaciji Jugoslavije, sa kojom je na Olimpijskim igrama u Moskvi, u tadašnjem SSSR 1980. godine osvojila srebrnu medalju.

Svečanosti povodom otkrivanja biste koja je delo akademske vajarke Tatjane Karavelić iz Beograda, pored porodice, velikog broja prosvetnih i sportskih radnika, poštovalaca njegove ličnosti i rada, prisustvovao je i njegov dugogodišnji saradnik prof. dr Nenad Živanović.

Foto: V.N.

 

-Zaista su me danas preplavile burne emocije. Ovo je jedam osećaj na budućnost koja nas očekuje, zbog toga sam neizmerno zahvalan što sam deo ovog sabranja koje je ovde danas. Na bisti koja je danas otkrivena vidim osmeh prodesora Berara koji govori da je srećan što ima svoje naslednike koji idu njegovim putem i održavaju neraskidivost one niti koja nas povezuje sa našom proščošću-kazao je Živanović.

Ovo je vrlo važan dan za istoriju Vojvodine i za sve koji baštine fizičku kulturu kao jedan od onih procesa koji govore o našem samopoštovanju-rekao je prof. dr Zoran Milošević, pokrajinski sekretar za visoko obrazovanje i naučno-istraživačku delatnost.

Foto: V.N.

 

- Profesor Mirče Mičurin Berar dao je nemerljiv doprinos kulturi sećanja i svrstao se rame uz rame sa velikanima poput Tihomira Ostojića, Gligorija Mirkovića, Aleksandra Demetrovića, Đorđa Natoševića i Pavla Miljuševića. Inspirisani njegovim delom, verujem da ćemo sačuvati ono što je što je kroz istoriju stvarano, a danas je naša praksa.

Moderan sistem fizičkog vaspitanja podrazumeva da je deo pedagoškog procesa, ali i našeg kvaliteta življenja, a upravo je Mirče Berar dao nemerljiv doprinos u toj oblasti i na tome mu hvala-izjavio je Milošević.

Foto: V.N.

 

Uvaženi profesor doprineo je obrazovanju mnogih generacija, učitelja, vaspitača i profesora fizičke kulture koji i danas rade po metodologiji koju je utemeljio.

-Bio je veliki hroničar kikindskog sporta. Koliko je bio svestrana ličnost, govori činjenica da je veliki
doprinos dao rukometu, pre svega ženskom, ali bavio i drugim sportovima. Zanimljiv je podatak da je davne 1980. godine, kada je Kikinda učestvovala na čuvenim „Igrama bez granica“, bio direktor te ekipe, a takva čast je mogla da pripradne samo najboljima-istakao je Saša Tanackov, član Gradskog veća.

Prethodni dan, na novosadskom DIF-u otvorena je i sportsko-pedagoška spomen soba u znak sećanja na prof. dr Mičurina Berara. Projekat za izradu biste odobrio je Pokrajinski sekretarijat za visoko obrazovanje i naučno-istraživačku delatnost, po ideji Školskog sportskog saveza Kikinda, a VŠSSOV, Gimnazija „Dušan Vasiljev i SSŠ „Miloš Crnjanski“ dale su saglasnost za njegovu realizaciju.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!
Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!

Borislav Novaković iz Narodnog pokreta Srbije, poznatiji kao Bora Solunac, rekao je da su sva tri zahteva koja je opozicija imala ispunjena i istakao da će Miloš Jovanović, Zdravko Ponoš i Dragan Đilas teško odbraniti narodu to što u Beogradu bojkotuju izbore jer kažu da ne postoje dobri izborni uslovi, dok u Srbiji izlaze na lokalne izbore.

25.04.2024

09:51

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Saigrač lobira za Gildžus Aleksandera: On je MVP!
NBA

Saigrač lobira za Gildžus Aleksandera: On je MVP!

Košarkaši Oklahoma siti Tandera poveli su u prvoj rundi plejofa protiv Nju Orleans Pelikansa sa 2:0 na krilima fantastične partije Šej Gildžus Aleksandera, kojeg saigrači smatraju ovogodišnjim najboljim igračem lige (MVP).

25.04.2024

09:50

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set