• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: rts/informer

01.11.2021

13:06

Ovo je razlika između smoga i magle!

Pixabay

Vesti

Ovo je razlika između smoga i magle!

Podeli vest

Hidrometeorolog objašnjava razliku između smoga i magle

Kraj oktobra obeležili su hladna i maglovita jutra. Niži delovi glavog grda jutra su dočekivali sa gustim smogom.

Kada se javlja magla a kada smog i zašto se bolje diše kada ima više vetra i sunca, objasnio je Goran Mihajlović iz Republičkog hidrometeorološkog zavoda.

 - Magla je prisutna kad nema vetra, a u kombinaciji sa zagađujućim česticama nastaje smog. Košava i magla ne idu zajedno, naveo je Goran za RTS.

On je naglasio i da se smog lako može primetiti i čulom mirisa i vida, dok je magla čista kondenzovana vodena para.

Magla je mlečnobeličaste boje, a kada je žućkaste jasno je da sadrži i zagađujuće čestice i onda je reč o smogu, dodao je Mihajlović.

Prema njegovim rečima, proces formiranja magle u vezi je sa temperturnom inverzijom – niža temperatura u nižim slojevima zemlje koja raste sa visinom.

 - Izlaskom sunca taj sloj se narušava kao i pojavom vetra. Dolazi do mešanja toplijeg i hladnijeg sloja vazduha kao i sušenja, tj.smanjenja vlage i magla, odnosno smog će nestati, poručuje Mihajlović iz RHMZ-a.

Kakvo nas vreme očekuje


Prema prognozi i narednih dana biće u Beogradu će duvati vetar koji će sprečavati stvaranje magle.

 - Niži delovi Beograda poput Rakovice podložniji su magli, dok u Košutnjaku gde se nalazi RHMZ bude vedro. Najpodložnija mesta za stvaranje magle su rečne kotline, objasnio je Mihajlović.

Mihajlović ukazuje na to da je prognoza najpreciznija za period od sedam do deset dana, dok mesečne i sezonske daju opšte vremenske karakteristike perioda za koje su izrađene.

Foto: rts.rs/printscreen

Gostovanje u Jutarnjem programu

Očekuje nas nešto blaži novembar sa višim temeraturama od prosečnih vrednosti (od 12 do 15 stepeni), od sredine meseca sa jutarnjim temeraturama nešto ispod nule, manje padavina (od 35 do 55 milimetara) ali se prognozira i sneg krajem meseca, dodao je Mihajlović.

Što se tiče klimatskih promena, Mihajlović kaže da bi se donosili određeni zaključci za to je potrebno praćenje barem tri decenije temeraturnih kretanja jedne oblasti.

Trend u poslednje dve tri decenije da su leta toplija u proseku sa mnogo više dana sa temperaturom višom od 35 stepeni, dok smo sedamdesetih godina prošlog veka imali od jednog do tri takva dana godišnje, zaključuje Mihajlović.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
sledeća vest

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

Vesti

"U minuti žena može da izgubi od 30 do 40 odsto krvi!" Ginekolog otkriva od čega je preminula porodilja u Vranju
Društvo

"U minuti žena može da izgubi od 30 do 40 odsto krvi!" Ginekolog otkriva od čega je preminula porodilja u Vranju

Više javno tužilaštvo u Vranju saopštilo je juče da je obdukcija pokazala da je uzrok smrti porodilje M. A iz okoline Preševa 17. aprila, ruptura materice sa posledičnim iskrvarenjem i da bi se u tom slučaju moglo raditi o krivičnom delu nesavesnog pružanja lekarske pomoći koje se zbog smrtne posledice može kvalifikovati kao teško delo protiv zdravlja ljudi.

26.04.2024

21:04

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set