• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug/Informer.rs

14.12.2015

08:49

(FOTO/VIDEO) POBEDA ZA SVE ŽENE SVETA! U Saudijskoj Arabiji mandati za najmanje 19 žena!

Vesti

(FOTO/VIDEO) POBEDA ZA SVE ŽENE SVETA! U Saudijskoj Arabiji mandati za najmanje 19 žena!

Podeli vest

Najmanje 19 Saudijki osvojilo je mesta u opštinskim većima, što je prvi put u istoriji te zemlje da su žene izabrane na političke funkcije, javljaju agencije.



Opštinski izbori, održani 12. decembra u Saudijskoj Arabiji bili su prvi na kojima je ženama dozvoljeno da glasaju i budu kandidati, što se smatra korakom napred u sporom procesu reformi kada je reč o pravima žena u tom konzervativnom kraljevstvu.

Izabrane žene potiču iz sasvim različitih delova zemlje, od drugog po veličini saudijskog grada Džede do sela u okolini Meke, a najviše - četiri - iz prestonice Rijada, prenosi AP.

Reuters



Ukupno 978 žena i 5.983 muškarca prijavilo se kao kandidati na izborima za 284 opštinska veća.

Ipak, svega 131.000 žena se prijavilo da glasa, u poređenju sa više od 1,35 miliona muškaraca, od gotovo 21 milion stanovnika u Saudijskoj Arabiji.

Reuters



Apsolutna monarhija, kojom vlada kralj Salman nakon smrti kralja Abdulaha u januaru, a koja primenjuje striktno tumačenje islama, suočava se sa intenzivnim kritikama po pitanju rodne ravnopravnosti.

Saudijska Arabija je jedina država u svetu gde ženama nije dozvoljeno da voze.

One, takođe, moraju da u javnosti nose tradicionalnu crnu odeću, koja im prekriva gotovo čitavo telo i potrebna im je dozvola muških članova porodice da bi putovale, radile ili se udale.

U drugim zalivskim državama, žene imaju neka prava koja se tiču glasanja već nekoliko godina.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija