• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

29.10.2018

11:51

POLITIČKI ZEMLJOTRES U BERLINU! Angela se povlači s čela CDU, ALI OSTAJE KANCELARKA? Merkelova se obraća naciji u 13 časova!

Vesti

POLITIČKI ZEMLJOTRES U BERLINU! Angela se povlači s čela CDU, ALI OSTAJE KANCELARKA? Merkelova se obraća naciji u 13 časova!

Podeli vest

Ostaje li Angela Merkel kancelarka ili se povlači samo sa mesta šefa nemačkih demohrišćana, te da li će opstati njena vlada - pitanja su koja su aktivirana nakon iznenadne vesti da se neće ponovo kandidovati za mesto šefa CDU

U Berlinu se dogodio politički zemljotres nakon pokrajinskih izbora u Hesenu, ocenjuje "Bild" i navodi, pozivajući se na neimenovane izvore, da je nemačka kancelarka Angela Merkel na sastanku Predsedništva svoje Hrišćansko-demokratske unije (CDU) jasno stavila do znanja da je spremna da čelo stranke prepusti nekom drugom.

Blumberg javlja da je odmah nakon objavljivanja te vesti u Berlinu zabeležen pad evra na berzi.

Američka agencija navodi i da neočekivana odluka 64-godišnje Merkelove označava kraj jedne ere tokom, koje je njeno upravljanje Nemačkom obeležavalo Evropu i šire više od jedne decenije. 

POSTIZBORNE ANKETE U NEMAČKOJ POKRAJINI HESEN: Pirova pobeda Angele Merkel, ULTRADESNIČARI SLAVE ULAZAK U PARLAMENT!

Nemački mediji objavili su takođe da Merkelova, uprkos tome što se ne bi ponovo kandidovala za predsednicu CDU na stranačkoj konferenciji početkom decembra, želi da ostane na kancelarskoj funkciji.

"Bild" navodi da će se Merkelova obratiti javnosti na konferenciji za medije najavljenoj za 13 časova u Berlinu.

List saznaje da je nakon odluke Merkelove da se uskoro povuče sa čela CDU, za vodeću stranačku funkciju spreman da se kandiduje bivši sindikalni vođa Fridrih Merc.

Prema informacijama "Bilda", Merca su poslednjih nedelja prijatelji iz stranke uveliko terali da se kandiduje za predsednika CDU. 

Foto: Tanjug/AP

Rojters navodi da bi Merkelova želela da je na čelu demohrišćana zameni aktuelna generalna sekretarka stranke Anegret Kramp-Karenbauer.

I Rojters je, pozivajući se na izvor iz CDU, takođe objavio da je Merkelova kazala liderima stranke da se neće ponovo kandidovati za predsednicu na izbornoj konferenciji i podseća da je Merkelova na čelu demohrišćana od 2000. godine.

Agencija ocenjuje da će njenim odricanjem od predsedničke funkcije u stranci započeti trka za naslednika i na mestu nemačkog kancelara.

Navodi se da je današnji razvoj događaja usledio nakon što je CDU osvojio najviše, ali i izgubio dosta glasova na juče održanim pokrajinskim izborima u Hesenu, što je bio drugi izborni neuspeh konzervativnog saveza CDU i bavarske Hrišćansko-socijalne unije (CSU) sa Merkelovom na čelu za poslednje dve nedelje, nakon prethodnih izbora održanih u Bavarskoj.

IZBORI U POKRAJINI HESEN: Nemušto slavlje u štabu Merkelove SDU, zadovoljstvo kod Zelenih i AfD, PORAZ PRIZNAO SPD!

Andrea Nales, liderka Socijaldemokratske partije Nemačke (SPD), takođe oslabljene nakon izbora u Hesenu, ocenila je sinoć da je stanje vladajuće koalicije na saveznom nivou "neprihvatljivo" i da njena stranka priprema novi plan za saradnju sa demohrišćanima Merkelove. 

- Savezna politika je značajno doprinela porazu SPD u Hesenu - rekla je Nalesova i dodala da sadašnje stanje koalicije "neprihvatljivo".

Rojters ocenjuje da bi nedostaci Merkelove na domaćoj sceni mogli da ograniče njen kapacitet da vodi Evropsku uniju u trenutku kada se blok suočava sa Bregzitom, budžetskom krizom u Italiji i mogućnošću da populističke stranke ostvare uspeh na izborima za Evropski parlament u maju naredne godine.

Odluka Merkelova da dozvoli masovan priliv migranata sa Bliskog istoka uticala je na pad njene popularnosti, kao i uspon Alternative za Nemačku, desničarske stranke koja je sada po prvi put ušla u regionalne parlamente Bavarske i Hesena.

Merkelova je na čelo nemačke vlade došla 2005. i godinama se smatra jednom od najmoćnijih, ako ne i najmoćnijom ženom na svetu.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija