• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Srbijadanas

14.11.2018

20:11

(FOTO/VIDEO) NOVI ŠOK U NATO! RUSKI BOMBARDER SU-24MP MOŽE DA ONESPOSOBI ČITAVE SISTEME PVO! Niko ne zna kako to radi, ali to ČINI BEZ GREŠKE!

Vesti

(FOTO/VIDEO) NOVI ŠOK U NATO! RUSKI BOMBARDER SU-24MP MOŽE DA ONESPOSOBI ČITAVE SISTEME PVO! Niko ne zna kako to radi, ali to ČINI BEZ GREŠKE!

Podeli vest

Na internetu se pojavile fotografije veoma specifične modifikacije ruskog bombardera Su-24 (Su-24MP), koji je namenjen za protivelektronsko pokrivanje bombarderskih eskadrila, tako što je svojim uređajima ometao protivnička sredstva PVO

Verzija aviona nosi oznaku Su-24MP i predviđena je za protivelektronska dejstva. Fotografije su, kako je preneo izvor, objavljene još 1992. godine na prostoru vazduhoplovne baze Čertkov u Ukrajini.

Sredinom prošlog veka, praktično svaki bombarderski vazduhoplovni puk sovjetske armije je u svom sastavu imao po jednu eskadrilu aviona za radio-elektronsko protivdejstvo. Za izvođenje ovih zadataka bili su angažovani avioni Jak-28PP, čije letno-tehničke i taktičke karakteristike nisu bile dovoljne za praćenje aviona poput Su-24, koji su u naoružanje sovjetske armije ušli 1975.godine.

Sovjetski vazduhoplovni komandanti su ubrzo doneli odluku da obnove prevaziđenu letnu platformu Jak-28, i da na bazi novih Su-24 modifikuju svoje specijalizovane eksadrile za elektronska dejstva. Tako je nastala specijalna verzija aviona Su-24MP na koji je integrisan kompleks sa PEB "Landš" čije karakteristike se i dalje drže u tajnosti.

Spolja se Su-24MP od bazične verzije aviona razlikovao po tome, što je imao podvesni kontejner za elektronsko ratovanje u kome se nalazi glavni ometač radarskih i radio signala velike snage, kao i dopunska antena koja je izlazila iz kabine pilota. Pored podvesnog nosača, dodatna aparatura za elektronsku borbu se nalazila i unutar korpusa letelice.

 

 

Ovaj avion je mogao i da nosi naoružanje koji se sastojao iz šestocevnog automatskog topa, kao i 2-4 samonavođene rakete kratkog dometa R-60, klase vazduh-vazduh.

Prvi let ovog specijalizovanog aviona izveden je 1979.godine (dva eksperimentalna obrazca), da bi četiri godine kasnije Su-24MP ušao u serijsku proizvodnju. Prva dva prototipa su isporučeni Centru za borbenu primenu u Lipecku. 

MAKRON RAZOČARAO ŠIPTARE: DOLAZI U BEOGRAD, NEĆE U PRIŠTINU! Srbija, POSLE SKANDALA U PARIZU, prioritet za šefa Francuske!

Osam serijski proizvedenih aviona Su-24MP su pridodati 118. samostalnom vazduhoplovnom puku za elektronska dejstva u bazi Čertkov, Ukrajina. Svega jedan aparat od ukupno osam je uspeo da dođe u Rusiju posle raspada SSSR-a. 

Sudbina preostalih sedam je po svemu sudeći zapečaćena, jer su 2004.godine otpisani iz naoružanja ukrajinske armije.

MOSKVA ODBRUSILA AMERIMA: "Severni tok 2" će biti realizovan uprkos pretnjama SAD, NE MOŽETE NAS ZAUSTAVITI!

 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
SS

pre 5 godina

Kad će ga rusi poslati nama.Samo da nas Tači ne preduhitri paricama.

Ljubo

pre 5 godina

Dragi mi Rusi ,kao moji naivni Srbi ....sve imaju ,samo svaki dan manji i manji ,ponizeniji i ponizeniji ,saginju glavu i glume neku navinost i dobrotu .Isti smo ,dzaba nam puske ,avioni ,kamioni ....dzaba

Izbori 2024

Vesti

TV

Prsti su na crvenom dugmetu! Jesmo li umalo izbegli nuklearni rat?
Live TV

Prsti su na crvenom dugmetu! Jesmo li umalo izbegli nuklearni rat?

Šta se zaista desilo 14. aprila? Odgovor Izraela na napad Irana je pomalo čudan. Navodno Iran je pokušao nuklearni napad na Izrael. Na ovu temu u "Info danu" govorio je Nikola Vrzić, glavni urednik portala RT. Uživo u program javio se pilot Stevan Ignjatović koji je detaljnije govorio o avionima koji su sposobni da nose nuklearne bombe.

23.04.2024

16:13

Na Kosovu se ide na satanizovanje Srba i vraćanje u prošlost! Referendum nije ispunio svoju svrhu, rešenje je Zajednica srpskih opština! (VIDEO)
Live TV

Na Kosovu se ide na satanizovanje Srba i vraćanje u prošlost! Referendum nije ispunio svoju svrhu, rešenje je Zajednica srpskih opština! (VIDEO)

Život pod terorom Aljbina Kurtija na Kosovu i Metohiji još uvek predstavlja ogroman problem za Srbe koji tamo žive, a Zapad, sa svojim licemernim ponašanjem i dvostrukim aršinima, ne doprinosi rešavanju situacije. Na ovu temu u "Info jutru" televizije Informer govorio je predsednik Društva lobista Srbije Nenad Vuković.

23.04.2024

12:40

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija