• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: orinocotribune.com

24.01.2019

15:16 >> 16:51

VENECUELA PRED LIBIJSKIM SCENARIJOM! SAD ruši Madura kao i Gadafija 2011! Pred Vašingtonom je ipak, jedna OZBILJNA PREPREKA!

Vesti

VENECUELA PRED LIBIJSKIM SCENARIJOM! SAD ruši Madura kao i Gadafija 2011! Pred Vašingtonom je ipak, jedna OZBILJNA PREPREKA!

Podeli vest

Sadašnja "mapa puta" za rušenje predsednika Venecuele Nikolasa Madura slična je operaciji svrgavanja libijskog vođe Moamera el Gadafija koju su osmislile i sprovele u delo SAD i EU u Libiji 2011. godine

Američka vlada na više nivoa u Venecueli pokušava da, kao i u Libiji, pripremi teren za postavljanje sebi lojalne političke garniture.

Tako je državni sekretar SAD Majk Pompeo pohvalio odluku Narodne skupštine Venecuele koja je samo 48 sati ranije osnovala fond za oporavak imovine od korupcije, čiji je stvarni cilj da blokira venecuelska finansijska sredstva u inostranstvu. U Libiji je blokada računa izvršena od kraja februara do početka marta 2011. godine od strane zemalja Evropske unije i Sjedinjenih Država, na početku sukoba koji je doveo do građanskog rata.

VENECUELA KLIZI U GRAĐANSKI RAT: Vojska lojalna Maduru, ne priznaje samoproglašenog Guaida

Kao i u slučaju Libije, cilj nije bio samo svrgavanje Gadafija kao šefa države i vlade, već i kraj jednog institucionalnog modela. Jedna od prvih akcija libijskog opozicionog bloka bila je stvaranje Nacionalnog tranzicionog veća koj je vodilo raspuštanje institucija. Isto to namerava se i u Venecueli sa takozvanim Zakonom o tranzicij koji treba da stvori strukturu sa istim imenom koja se koristi u Libiji: Nacionalni savet za demokratsku tranziciju. 

Foto: Tanjug/AP

Gadafi je trebalo da bude uhapšen i predat Međunarodnom krivičnom sudu, a za to je bilo neophodno da izgubi predsednički imunitet i bude pretvoren u begunca od međunarodnog krivičnog pravosuđa. SAD po istom principu sada ne priznaje Madura kao legitimnog predsednika Venecuele.

Cilj u Venecueli je da se pokrene nasilni sukob širih razmera kao rezultat uličnih demonstracija, kao i u Libiji svojevremeno. U ovom momentu situacija u Karakasu je na ivici katastrofe.

Podsetimo, vojska Venecuele koja je stala uz predsednika Madura je veoma dobro opremljena, međutim, Maduru je potrebna šira međunarodna podrška pošto je brazilski predsednik Žair Bolsonaro poručio "da se za smirivanje situacije u susednoj zemlji razmatra vojna opcija".

Ovaj scenario očigledno su prozrele Rusija i Turska koje su danas dale podršku predsedniku Maduru. Da li će to uticati na SAD da krene na Venecuelu onako kako je krenula na Libiju?

 

 

Jedna od ključnih razlika je to što SAD u ovom slučaju ne mora da traži pomoć NATO jer može da računa na podršku Kolumbije i Brazila, možda i Argentine. Od Evropske unije SAD očekuju samo diplomatsku podršku za svoje akcije u Latinskoj Americi. 

Evropska komisija pozvala je, međutim, danas na politički proces koji bi vodio održavanju novih izbora u Venecueli, ali nije direktno priznala opozicionog lidera Huana Guaida kao privremenog predsednika.

- Stojimo iza demokratskih snaga u toj državi - rekao je portparol Komisije na redovnoj konferenciji za novinare.

Foto: Tanjug/AP

Ako izbije građanski rat u Venecueli, kombinovan sa vojnom intervencijom SAD, Kolumbije i Brazila, najgorio scenario je da se sukobi i nestabilnost preliju na celi kontinent, što i jeste cilj Vašingtona, koji, očigledno gubi pozicije na Bliskom istoku i u Africi.

Ono što je u ovom momentu najvažnije za Venecuelu je da je vojska uz predsednika i da je vojni vrh odbio poziv američkog državnog vrha da podrži pobunu i da svoj doprinos svrgavanju Madura.

Vojska se oglasila uz potvrdu da će nastaviti da brani nacionalni suverenitet, dodavši da postoje "mračni interesi" iza pokušaja da Huan Guadio postane vođa zemlje. U sukobima koji su počeli nakon neuspele pobune 25 vojnika na čelu s vodnikom Luisom Figuerom do sada je poginulo 18 ljudi.

(VIDEO) RAT NA ULICAMA KARAKASA, AMERIKA PRIZIVA HAOS! Jake eksplozije i sukobi policije i demonstranata! SAD UDARA KONTRU MADURU: NE POVLAČIMO SVOJE DIPLOMATE IZ VENECUELE!




Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
DEDA RAKA

pre 5 godina

Ostrvili se potomci govedara na one koji imaju naftu, na Sadama , na Gadafija, na Madura, na.........., ili sam ja to samo umislio ! Gde god nafta zamiriše toj se zemlji crno piše ! Ma jok, gde bi oni ?

englezii

pre 5 godina

Ova bagra i najvestackija nazovi-nacija nije vredna da postoji a kamoli da celom svetu prodaje svoju kobajagi demokratiju !Dabogda goreli u paklu !

Izbeglica iz Srbije

pre 5 godina

I Irački i Srpski (kada su dovedene žute dosmanlije i protuve) i Libijski i Sirijski itd,itd.

dzina

pre 5 godina

Rat nije dobar,ali ako mora nek bude blize granicama Amera.

Rusokill

pre 5 godina

Koja ste vi fašistička govna. Jebo vam Maduro i Putko mater.

Lala iz Banata

pre 5 godina

Pre ce biti kao po UKRAJINSKOM scenariju...

mirjana

pre 5 godina

Toliko su uporni i bezobrazni ti Ameri da nece da dozvole diplomataama da izadju iz zemlje koja je zvanicno jos uvek pod legalnim predsednikom Maugurom.Pa sta mi da ocekujemo?Skota trpimo toliko godina koji nas vredja i ponizava javno u nasoj zemlji.Koliko je nas Predsednik Vucic trpeljiv i indirektno mu je dao do znanja da ne moze da se ponasa u edi Skot je skot docice i njemu kraj.Nece oni komandovati u Srbiji kao Ponpeo u Venecueli.nasoj zemlji kao nezahvalan gost. Skot rovari i dalje kao spijun se u sve manifestacije gura.Treba ga narod oterati.

Lala iz Banata

pre 5 godina

Pita se...Volodja...Na njemu je da presudi...!? Maduro kao Asad ima sanse...!!

Mile

pre 5 godina

AKO JE OVOLIKO NARODA NA ULICI PROTIV NJEGA CRNO MU SE PISE

SS

pre 5 godina

Sve su uništili na bliskom istoku ameri ,i one koji su lepo živeli,sad prelaze malo bliže njima,jeftinije im je.

pinokio

pre 5 godina

Nije to rat , to je uvodjenje demokratije . Samo sto izgledao kao rat jer se gine stvarno . Super je ta demokratija samo gde bas i nas (Srbe) da snadje .

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

„Grobarska molitva“: Kup naš nasušni daj nam danas...
Partizan

„Grobarska molitva“: Kup naš nasušni daj nam danas...

Navijači Partizana, naviknuti od košarkaša iz crno-bele porodice da pola veka unazad raznoraznim trofejima pune riznicu, teško su podneli sušan period od odlaska Duška Vujoševića do povratka Željka Obradovića i „dana pobede“. Posebno pamte generaciju koju je pre šest-sedam godina vodio Aleksandar Džikić i koja se poput Spartanaca u Termopilima srčano i do poslednje kapi znoja suprotstavljala daleko moćnijem protivniku.

24.04.2024

08:00

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija