• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug/sputnjik.rs

24.01.2019

09:09 >> 17:12

(FOTO/VIDEO) AMERIKA PRIZIVA RAT U VENECUELI, CELI SVET SE DIGAO NA NOGE! Rusija odmah pokazala zube, Kina i Turska uz Madura! NATO saveznici SAD uz pobunjenu opoziciju!

Vesti

(FOTO/VIDEO) AMERIKA PRIZIVA RAT U VENECUELI, CELI SVET SE DIGAO NA NOGE! Rusija odmah pokazala zube, Kina i Turska uz Madura! NATO saveznici SAD uz pobunjenu opoziciju!

Podeli vest

Događaji u Venecueli izazvali su burne reakcije svetskih političkih centara moći, od Moskve, Pekinga, preko Berlina, Pariza, EU, Ujedinjenih nacija. Rat na ulicama Karakasa prelio se i na diplomatsko polje, a najkonkretnija bila je Rusija koja je upozorila SAD da ne pomišlja na vojnu intervenciju u Venecueli!

Podsetimo, venecuealanski opozicioni lider Huan Guaido proglasio se u sredu za privremenog predsednika, što je podržao Vašington i delovi Latinske Amerike, a zbog čega je Nikolas Maduro, koji se nalazi na čelu zemlje od 2013, raskinuo odnose sa SAD.

U jednom od rejona Karakasa danas su izbili žestoki sukobi policije i demonstranata, čule su se jake eksplozije, javila je elevizija TVV. Jedan broj medija preneo je da su se čule eksplozije granata i bombi punjenih suzavcem.

 

 

Portparolka ruskog ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova izjavila je da događaji u Venecueli pokazuju veoma dobro "kako napredno zapadno društvo zaista tretira međunarodno pravo, suverenitet i nemešanje u unutrašnje stvari drugih država, ručno menjajući stvari tamo".

Foto: Reuters

Rusija je danas upozorila Sjedinjene Američke Države da se vojno ne mešaju u situaciju u Venecueli jer bi to bio katastrofalan scenario koji bi potresao temelje razvoja koji je primetan u Latinskoj Americi!

Oglasio se i predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan. On je u telefonskom razgovoru podržao venecuelanskog predsednika Madura i ponudio mu podršku nakon što je opozicioni lider i predsednik parlamenta Huan Guaido proglasio sebe privremenim predsednikom.

Foto: AP Photo/Ariana Cubillos

Predsednik Venecuele NIkolas Maduro

AMERIKA IMA 302 MILIONA BARELA RAZLOGA DA PRAVI HAOS U VENECUELI! Zašto SAD žele da svrgnu predsednika zemlje koja ima NAJVEĆE NAFTNE REZERVE NA SVETU?!

Nemačka vlada podržala je Nacionalnu skupštinu Venecuele, koja je pod kontrolom opozicije, i pozvala na "slobodne i kredibilne izbore", izjavio je danas portparol vlade u Berlinu Štefen Zajbert.

Zajbert je na Tviteru objavio da "narod Venecuele hrabro radi za slobodnu budućnost svoje zemlje".

"Sada je za to potreban politički proces koji će rezultirati slobodnim i kredibilnim izborima", dodao je Zajbert, prenosi AP.

 

 

Francuski predsednik Emanuel Makron pozdravio je danas "hrabrost stotina hiljada Venecuelanaca koji marširaju za svoju slobodu".

"Posle nelegitimnog izbora Nikolasa Madura u maju 2018, Evropa podržava obnovu demokratije", poručio je Makron na Tviteru.

 

Evropska unija pozvala je danas vlasti Venecuele da poštuju građanska prava, slobodu i bezbednost predsednika Kongresa Huana Guaida, ali ga nije priznala kao privremenog predsednika.

 

Britanija je podržala Guaida kao "predsednika demokratski izabrane Nacionalne skupštine", saopštio je danas portparol britanske premijerke Tereze Mej, istakavši da predsednički izbori održani u Venecueli 2018. nisu bili ni slobodni ni pošteni.

Foto: Reuters

- Zato je osnova režima za vlast veoma manjkava. U potpunosti podržavamo demokratski izabranu Nacionalnu skupštinu sa Huanom Guaidom kao predsednikom - rekao je portparol Tereze Mej, prenosi Rojters.

Prema njegovim rečima, Britanija smatra potpuno neprihvatljivom odluku Venecuele o raskidu diplomatskih odnosa sa SAD.

- Rešenje za ovu krizu je u radu na pronalaženju mirnog i diplomatskog rešenja, a ne u proterivanju - zaključio je portparol britanske premijerke.

 

Foto: Tanjug/AP

Generalni sekretar UN Antonio Gutereš pozvao je na dijalog u Venecueli, navodeći da bi trebalo izbeći nasilje nakon što su SAD i mnoge latinoameričke zemlje priznale venecuelanskog lidera opozicije Huana Guaidoa za predsednika.

Gutereša su novinari na Svetskom ekonomskom forumu u Davosu pitali da prokomentariše dešavanja

Dijalog je od suštinske važnosti, da se izbegne nasilje i eskalacija - kratko je odgovorio Gutereš, preneo je AP.

Foto: Reuters

Huan Guaido

 

 

Kineske vlasti saopštile su danas da se protive spoljnom mešanju u Venecueli i da podržavaju napore te zemlje da zaštiti svoju nezavisnost i stabilnost.

Portparolka Ministarstva spoljnih poslova Kine, Hua Čunjing, pozvala je sve strane na smirenost i razumno pronalaženje mirnog rešenja, prenosi Rojters.

- Kina podržava napore venecuelanske vlade da zaštiti suverenitet, nezavisnost i stabilnost zemlje - rekla je Hua na redovnoj konferenciji za novinare u Pekingu.

Ona je naglasila da "spoljne sankcije ili mešanje obično situaciju dodatno iskomplikuju i nisu od pomoći u rešavanju istinskih problema".

Podsetimo, juče su u Venecueli održani antivladini protesti, kao i okupljanja pristalica predsednika Nikolasa Madura. U sukobima je poginulo 16 osoba.

 

Ranije danas oglasile su se Sjedinjene Američke Države, rekavši da neće povući svoje diplomate iz Venecuele po nalogu predsednika Madura. To je izjavio američki državni sekretar Majk Pompeo, nekoliko sati nakon što su SAD priznale opozicionog lidera Huana Guaida za privremenog predsednika Venecuele, prenosi AP.

Nakon te odluke SAD, Maduro je saopštio da Venecuela prekida diplomatske odnose sa Vašingtonom i americkim diplomatama dao rok od 72 sata da napuste njegovu državu. 

Foto: Reuters

Pompeo je, medutim, rekao da ce SAD pridržavati Guaidove direktive da zemlje zadržavaju svoje diplomatske misije u toj južnoamerickoj državi. 

VENECUELA PRED LIBIJSKIM SCENARIJOM! SAD ruši Madura kao i Gadafija 2011! Pred Vašingtonom je ipak, jedna OZBILJNA PREPREKA!




Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Pedro

pre 5 godina

Stari recept, mnogo puta oproban, između ostalog i u Srbiji kada su srušili Miloševića. Ti što su se pobunili treba proterati u Ameriku, da tamo dižu revolucije.

Uxx

pre 5 godina

Milosevic je izgubio na izborima i nije ih priznao,zato se narod pobunio,ali to ste izgleda svi zaboravili!

Pedro

pre 5 godina

Nije bitno, Janukovič je bio legitimni predsednik Ukrajine pa su mu isto uradili, kao i mnogim drugim širom sveta. Braniti zapadne satrape je nezahvalan posao..

Marcco

pre 5 godina

Da, ali ovaj je dobio 67%, naspram 6% ovog opozicionara.... ostalih 27% su dobrim delom takođe anti američki nastrojeni.

sinisa

pre 5 godina

Amerikanci im tako lepo misle da građani Venecuele nemaju pojma,pa zar ne vide sta rade Ameri po svetu nikom dobro nisu doneli pa nece ni njima samo jad tugu i bedu.Ne shvatam ovaj narod da je ovoliko naivan i glup a li dobro mozda hoce da ginu tako im je bolje....

Boogeyman

pre 5 godina

Kad god amerika objavi da su se u nekoj drzavi, u nekom delu sveta pojavili "teroristi", da je predsednik "diktator i autokrata", da su narodu "ugrozena ljudska prava", da nema "dovoljno ili nikakve demokratije", da se u nekoj "supertajnoj fabrici, supertajno proizvodi nuklearna bomba" kojom jelte, svi oni zajedno hoce da napadnu ameriku i ugrozavaju njenu nacionalnu bezbedost, slobodu gradjana (koji pritom zive u americi)... sve te zemlje su prebogate naftom ili rudnim bogatstvima?!?!?! Naravno, da se po, vec oprobanom i proverenom scenariju, tu odmah pojavljuje "demokratska opozicija koja ima svog mladog i perspektivnog "demokratskog lidera" koga amerika podrzava "da dodje na vlast i sprovede "demokratiju! I onda mi bude jasno... Pa kako sve te "teroriste", "diktatore" i "autokrate" nije sramota da u svojoj rodjenoj zemlji eksploatisu naftu i rudna bogatstva?!?! Ma sram ih bilo bre!!! Videce svi oni, kad na vlast dodju mladi opozicioni lideri koje je podrzala amerika kako se sprovodi (naftna) demokratija!!!

Misa

pre 5 godina

I opet mesanje u tudje stvari,kao i jos nekoliko drzava,nadam se da ce im se sve to vratiti ako ima boga!

karlo

pre 5 godina

Venecuela ce biti druga Ukrajina i Sirija haun gvaida je ko prosenko

Ljubo

pre 5 godina

To je ono ,sto drugi ne moze ,napraviti rat nekome i negde u roku 24 sata .I mi mislimo Srbija suverena drzava .Pa imali bi mi rat u njoj isti momenat kada bi se okrenula od americkih interesa Ovako ,sve dok je amerikanac glavni ,mir je ,pa budala vidi ,da se neke stvari ni min nebi drzale pod kontrolom da nismo pod njihovom okupacijom ,maksimalno.

Bogoljub

pre 5 godina

Oce li Makron podrzati demokratiju u Francuskoj i priznati zute prsluke za demokrate

TRN

pre 5 godina

Ameri ne mogu da ne puste svoj krvavi sendvić da narod ne jede. Venecuela je došla na red sa svojom demokratijom pošto nije po Američkoj meri.

RINGISPIL

pre 5 godina

Naravno da je u pitanju venecuelanska NAFTA. GMO nacija sedi u toplim kabinetima i gleda klanicu uzivo trlja ruke i prizeljkuje sto vise krvi da nafte bude vise.

Marko

pre 5 godina

Interesantna su mi ova chudjenja. Ljudi kao da su sa Marsa pali, a uvek imamo i notu iz Rusije. Amerika chisto da pokaze ko je gazda u svetu i shta radi sa banana drzavama u kojima je drushtvena svest ravna nuli. Oni na banana drzave gledaju odozgo. Ruse ce da ostave za kraj u verovatno nekom krvavom ratu koji ce da izgube, a dotle Rusi gledaju samo sebe i svoje granice.

slobodane

pre 5 godina

Maduro je Venecuelanski Miloshevic. Sad ce da padne kao trula krushka.

Patak Dača

pre 5 godina

Šaka prodanih duša hoće Venucelu da uvede u pakao!

Vladimir

pre 5 godina

Narode Ujedini se protiv ovich americkich idiota .Mozda ce ova Lepa Zemlja jos duze postojati.Tako je i Mars,bio mozda Lepsi od Ove Lepotice Zemlje ,nadju se Idioti koji ce je Unistiti ,ostace sve Golo,kao na Marsu .To ja znam i Razmislite dali je to Istina .

Izbori 2024

Vesti

TV

Zelenski postao meta Rusije? Sledi osveta Moskve za teroristički napad! (VIDEO)
Live TV

Zelenski postao meta Rusije? Sledi osveta Moskve za teroristički napad! (VIDEO)

Šefovi Službe bezbednosti, Glavne obaveštajne uprave Ukrajine i predsednik Volodimir Zelenski biće eliminisani raketnim udarima, avionima ili specijalnim snagama Oružanih snaga Rusije. Prema navodima, doneta je odluka da se eliminiše jedan broj vojno-političkih lidera Ukrajine visokopreciznim, bespilotnim sredstvima ili dejstvima specijalnih snaga ruske vojske. Da li je ovakava scenario moguć i šta bi on doneo svetu, u "Info jutru" govorio je reditelj Ljubiša Ristić.

28.03.2024

13:31

JOŠ TV VESTI

Hronika

"Nisam namestio Halabrina, žao mi je njegove majke, ali žao mi je i mene"! Zvicerovi i Džonijevi vojnici negirali tri ubistva!
Hronika

"Nisam namestio Halabrina, žao mi je njegove majke, ali žao mi je i mene"! Zvicerovi i Džonijevi vojnici negirali tri ubistva!

Pripadnici kriminalne grupe Radoja Zvicera i Nikole Vušovića zvanog Džoni sa Vračara, koji su u bekstvu, među kojima je i Vladimir Kovačević zvani Kovač koji je optužen da je 20. marta 2020. namamio na sastanak pokojnog Aleksandra Halabrina, izjavio je danas pred Specijalnim sudom u Beogradu da je pokojnog poznavao, ali da nisu tačni navodi optužnici da je bio član kriminalne grupe koja je optužena za njegovo ubistvo.

28.03.2024

12:54

Sport

Šta čeka "orlove" do juna? Tadić juri trofeje, Gudelj traži formu, a Mitar dominira!
Fudbal

Šta čeka "orlove" do juna? Tadić juri trofeje, Gudelj traži formu, a Mitar dominira!

Fudbalska reprezentacija Srbije odigrala je dve prijateljske utakmice u martu, sa polovičnim uspehom. Poraz od Rusije (4:0) još jednom je pokazao brojne nedostatke u igri "orlova", dok trijumf nad Kiprom (1:0) nikoga nije ubedio da su puleni Dragana Stojkovića kadri za velika dela i uspeh na predstojećem Evropskom prvenstvu. Pre toga, ostalo je da se završi klupska sezona u šampionatima širom Evrope i sveta gde nastupaju naši igrači.

28.03.2024

16:03

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija