• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: vostok.rs

25.01.2019

12:29

NE ISKLJUČUJEM VOJNU INTERVENCIJU U VENECUELI I TO UZ PODRŠKU AMERIKE! Bivši predsednik Ekvadora Rafael Korea upozorava na pogubni scenario pod dirigentskom palicom SAD!

Vesti

NE ISKLJUČUJEM VOJNU INTERVENCIJU U VENECUELI I TO UZ PODRŠKU AMERIKE! Bivši predsednik Ekvadora Rafael Korea upozorava na pogubni scenario pod dirigentskom palicom SAD!

Podeli vest

Bezobzirni potez Vašingtona za promenu režima u Venecueli, gde SAD aktivno podržavaju osobu koja "ignoriše sve zakone", mogla bi predstavljati opasan presedan, izjavio je za RT bivši predsednik Ekvadora, Rafael Korea

- Situacija, u kojoj čovek sebe proglašava za `privremenog predsednika` i odmah dobija priznanje od 11 zemalja Latinske Amerike i SAD-a je neviđena - rekao je Korea, komentirišući najnovija dešavanja u Venecueli i postupke lidera opozicije Huana Guaida.

Guaido, koji je trenutno predsednik Narodne skupštine, "položio" je zakletvu i proglasio se "prelaznim predsednikom" u sredu kada je hiljade ljudi izašlo na ulice pozivajući Madura da napusti predsedničku funkciju. Nekoliko minuta kasnije, američki predsednik Donald Tramp je objavio svoju odluku da prizna Guaida kao "privremenog" lidera Venecuele.

Foto: Reuters

I druge latinoameričke države - Argentina, Brazil, Kostarika, Ekvador, Gvatemala, Čile, Kolumbija, Paragvaj i Peru su sledili ovaj primer u roku od dva sata nakon američke objave.

Zemlje, koje su podržale ovakav razvoj situacije, pozvale su na državni udar protiv izabranog predsednika Venecuele Nikolasa Madura, čak i pre nego što je Guaido napravio svoj potez, rekao je Korea, dodajući da to nije ništa drugo nego podrška za promenu režima. On je takođe rekao da je opozicioni lider “ignorisao sva ograničenja, zakone i proceduru izbora u svojim samoproklamujućim manifestacijama, od čega ničega ove vrste nema u ustavu".

DŽON BOLTON: Bela kuća ukida prihode Maduru, novac ide SAMOPROGLAŠENOM GUAIDU?!

Međutim, oni koji su se zalagali za državni udar očigledno nisu bili jako zabrinuti zbog pravnih formalnosti, već su se fokusirali na svoje interese, kaže Korea, koji je rekao da je ovakav razvoj postavio opasan presedan, da se takav pristup proširi na bilo koju drugu zemlju, "čiju vladu SAD ne vole”, bez obzira da li je demokratska ili ne.

- Sada se može govoriti o novoj operaciji Kondor - rekao je Korea, misleći na ozloglašenu kampanju državnog terora i čistki navodnih komunista, a koje diktature su bile podržane od strane SAD, počev od 1975. godine.

Foto: Tanjug/AP

- Ovo je jak udarac - rekao je bivši predsednik, misleći na razvoj situacije u Venecueli.

- Sada izbegavaju da pribegavaju vojnim akcijama, atentatima ili otmicama, jer im to nije potrebno. Međutim, ne može se isključiti mogućnost da će u budućnosti opet pribegnuti tim metodama - upozorio je Korea.

Venecuela je pogođena dugim periodom teške ekonomske krize. Njene teškoće su dodatno pogoršane pritiskom Vašingtona koji želi da svrgne sadašnju vladu koju predvodi Maduro.

MADURO POVEO DIPLOMATSKI RAT: Naredio hitan opoziv diplomata iz SAD, zatvara ambasadu!

Protivnici predsednika Venecuele okrivljuju socijalističku vladu za ekonomsku nestabilnost. Maduro kaže da su ekonomske poteškoće rezultat sankcija SAD-a protiv države bogate naftom, kao i namernih pokušaja sejanja razdora među narodom iz inostranstva.

U međuvremenu, pritisak na Venecuelu i dalje raste. London i Pariz su sledili primer Vašingtona, te saopštili da Madura ne vide kao legitimnog lidera. Međutim, i izabrani lider Venecuele je takođe dobio međunarodnu podršku. Ruski predsednik Vladimir Putin je podržao Madura i izrazio podršku legitimnoj vladi Venecuele, dok je osudio "spoljno uplitanje" SAD i njihovih saveznika i "grubo" kršenje međunarodnog prava.

Kina, Meksiko, Kuba, Iran, Sirija kao i članica NATO-a - Turska su takođe među zemljma koje su podržale Madura i osudile spoljno mešanje i pokušaj državnog udara.
 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

Pravoslavci i muslimani u savezu protiv NATO-a! U bliskoj budućnosti BRIKS će postati dominantna organizacija!
Live TV

Pravoslavci i muslimani u savezu protiv NATO-a! U bliskoj budućnosti BRIKS će postati dominantna organizacija!

Geopolitički svet je sve uzburkaniji. Verovatno Srbija treba da bude veličine Gaze da bi bila dovoljno mala. U svetu ima mnogo prekombinovanja. Dešava se nešto što će prave rezultate dati tek za pet godina. O domaćoj politici, ali i o poseti Blinkena Bliskom Istoku govorili su u "Info večeri" Nebojša Obrknežev iz Ruske stranke i Jovana Stojković iz pokreta Živim za Srbiju.

27.04.2024

22:35

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija