• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Vostok/rt

14.02.2019

21:47

(VIDEO) AMERIČKI SENATOR INHOF PRETI RUSIMA: Ratovaćemo ako se usude da naprave vojnu bazu u Venecueli, TO JE NAŠA POLOVINA SVETA!

Vesti

(VIDEO) AMERIČKI SENATOR INHOF PRETI RUSIMA: Ratovaćemo ako se usude da naprave vojnu bazu u Venecueli, TO JE NAŠA POLOVINA SVETA!

Podeli vest

SAD su stavile šapu na pola sveta, pošto je predsednik Odbora za oružane snage Senata SAD Džim Inhof izjavio da bi Vašington možda morao vojno intervenisati u Venecueli, ako se Rusija usudi da uspostavi vojnu bazu, ne samo tamo, već i “u našoj hemisferi”.

- Mislim da bi se to moglo dogoditi - rekao je Inhof grupi novinara.

- Tamo dole imate čoveka koji ubija sve (Maduro). Možete da ga spojite sa bazom koju bi Rusija imala na našoj hemisferi. I ako se te stvari dogode, možda će doći do tačke u kojoj ćemo morati da intervenišemo sa trupama i da odgovorimo - rekao je Inhof.

- Ako se Rusija usudi da posegne na američki vrat, moramo preduzeti sve potrebne mere da ih sprečimo da to učine - naglasio je Inhof.

Dok se lider opozicije Huan Gvaido bori za vlast, ruska vlada podržava predsednika Nikolasa Madura. Šef ogranka za Južnu Ameriku pri ruskom Ministarstvu spoljnih poslova Aleksandar Ščetinin je saopštio da Venecuela nije zatražila vojnu pomoć od Moskve.

Nakon što se Gvaido prošlog meseca samoproglasio “privremenim predsednikom” Venecuele, američki predsednik Donald Tramp ga je odmah prepoznao kao “legitimnog predsednika” ove zemlje. Od tada, SAD su obećale humanitarnu pomoć Gvaidu, te uvele Madurovoj vladi nove ekonomske sankcije.

Maduro je osudio sponzorstvo Gvaida od strane Vašingtona kao pokvareni pokušaj državnog udara, ali je ipak pozvao na razgovore s liderom opozicije. SAD su potpuno odbile da učestvuju u bilo kakvim razgovorima sa Madurom.

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov upozorio je Sjedinjene Države protiv vojne intervencije.

“Lavrov je upozorio protiv svakog uplitanja u unutrašnje poslove Venecuele, uključujući upotrebu sile kojom preti Vašington i koja krši međunarodno pravo”, navodi se u saopštenju Ministarstva spoljnih poslova Rusije.
“Naša hemisfera”

Inhof je rekao da bi dolazak ruskih trupa ili oružja u zapadnu hemisferu bio “pretnja za Sjedinjene Američke Države”, ali Sjedinjene Države izgleda da čitaju iz drugog pravilnika.

SAD imaju skoro 800 vojnih baza u preko 70 zemalja širom sveta, sa uporištima na svim kontinentima. I dok Inhof želi da zadrži celu hemisferu bez ruskog uticaja, SAD trenutno razgovaraju o uspostavljanju trajne vojne baze u Poljskoj, na samom pragu Rusije. S obzirom na dugu istoriju neprijateljstva između Poljske i Rusije, poljska vlada je ponudila da isplati dve milijarde dolara za uspostavljanje baze.

Nadalje, nijedna hemisfera nije izvan dosega Sjedinjenih Država. Američka vojska deli globus sveta na šest borbenih komandi - “područja odgovornosti”, koja održava u vreme mira i rata. Rusija u međuvremenu deli svoju teritoriju na četiri vojna okruga - svi unutar njenih granica.

 

(VIDEO) BRITANCI NA RUSE I KINEZE ŠALJU NOSAČ "KRALJICA ELIZABETA": London ne krije nameru da u Južnom kineskom moru POKAŽE TEŠKU SILU!

 

LAVROV UPOZORIO POMPEA: Ne mešajte se u situaciju u Venecueli, posebno NE VOJNIM PUTEM!




Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Vlado

pre 5 godina

To je vaša polovin sveta? A koji ... onda tražite u Sredozemnom moru, u Crnom moru, u Severnom moru, Baltičkom moru u Indijskom okeanu???!!!

Simo Djordjevic

pre 5 godina

Ajde vise pocnite jednom, pa da se smirimo..

DEDA RAKA

pre 5 godina

Povucite iz Evrope vaše baze jer će Rusi da vas zgaze. Pršlo je kaubojsko vreme kad je bilo sve dozoljeno govedarima.

Mi

pre 5 godina

Kakav američki bezobrazluk. To je njihovo, Venecuela sa naftom i rudnim bogatstvima. Amerika je zaslužila da bude spaljena i u korenu. Đubrad.

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija